Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Kako funkcioniraju emocionalni zlostavljači?

Veza koja je na početku bila stabilna može ući u jedan opasan zavoj ako se jedan partner ponaša egoistično i posjednički. Emocionalni zlostavljač gleda na vezu sa svog stajališta, upravlja i kontrolira, ne shvaćajući da njegov partner nije objekt. Najgori savjet koji možete dobiti jest "pa ako te ne tuče i nosi novce u kuću, nema veze što te ignorira, takav je brak". Pasivna agresija je uvod u emocionalno zlostavljanje, to je znak da više niste bitni i da je partner za vas izgubio interes.
Objava 06. kolovoza 2019. 1 komentara 1867 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Emocionalni zlostavljači podsjećaju na Doktora Jekyla i gospodina Hydea.

Prava ljubav nije bajka gdje je princ poljupcem probudio uspavanu ljepoticu da bi s njim sretno živjela u harmoniji dok ih smrt ne rastavi. Svaka ljubavna priča ima uspone i padove i opstaju oni parovi koji su naučili rješavati probleme, tolerirati međusobne mane i pružati si podršku. No, kad emocionalna ucjena uzme maha pod krinkom ljubavi, vrijeme je za uzbunu.

Zdrava veza ne uključuje posjedovanje partnera i njegovog slobodnog vremena, isključuje potpunu kontrolu i daje mjesta kompromisu. Kad partner inzistira da se vaš život mora vrtjeti oko njegovog, te uvid u sve što radite kad on nije prisutan, radi se o emocionalnom zlostavljanju. Postoje veze koje opstaju samo zato što jedan partner šuti i trpi, dok drugi određuje smjer. Kad vam osoba kaže "mi se nikad ne svađamo", budite uvjereni da tu nešto smrdi. Nema teorije da se uvijek složite oko svih pitanja u vezi i da sve teče glatko. Razmirica mora biti, a konstruktivni sukobi grade vezu.

Kako prepoznati emocionalnu ucjenu?

Partner ne traži tvoje mišljenje. On već zna što želi, a vi se trebate prilagoditi.

On vam ne daje izbor. Ili ćete postupiti kako on kaže, ili možete otići.

Emocionalni zlostavljač u vama sije sjeme krivnje. Tako emocionalna ucjena funkcionira, ako se stalno svađate, mora da nešto radite krivo. Imat ćete grižnju savjesti ako mu proturječite.

Emocionalni zlostavljači mogu biti i muškog i ženskog roda.

Evo kako ucjenjuju žene:

"Razvest ću se ako neće biti po mome. Nećeš vidjeti djecu. Neću ti ni kuhati ni prati, a tvoju ću odjeću izbaciti kroz prozor. Ako me voliš, promijenit ćeš se."

Kako ucjenjuju muškarci?

"To je moja kuća, moj stan i makni se ako ti ne odgovara. Nisam ja papučar da ćeš ti meni određivati. Neće meni žena soliti pamet."

Kad prihvatite emocionalnu ucjenu, gubite svoje JA za dobrobit egocentričnog partnera. Gubite svoju slobodnu volju i kao osoba nestajete, jer ste sada samo produžena ruka svog partnera. Sve što radite, radite pod pritiskom da ne bi izgubili svoju bolju polovicu, pa otuda i ove legendarne izjave:

"Ako ne okrečim stan, neću moći živjeti od prigovaranja. Radije krečim nego da je slušam."

"Ako ne budem dobra prema njegovoj mami, slušat ću svaki dan da sam neodgojena i bezobrazna. I on neće biti dobar prema mojim roditeljima. Bolje da progutam ono što me smeta i napravim kako on kaže."

U takvim situacijama treba biti čvrst i reći NE. 

Ne, ona se neće baciti kroz prozor ako ne bude po njenom. Neće se razvesti i neće odvesti djecu, ona dobro blefira. On neće otići ako mu kažem ne, njegov pijani prijatelj neće spavati kod nas jer je prošli put povraćao po cijelom stanu. Treba postaviti granicu preko koje se ne smije ići, jer popuštanje dovodi do ponižavanja i emocionalnog zlostavljanja.

Fizičko zlostavljanje je vidljivo zbog masnica i ogrebotina, krvavih noseva i usnica i lako ga je kvalificirati. No, verbalno zlostavljanje, ignoriranje partnera, pasivno držanje su oblici emocionalnog zlostavljanja koje nije vidljivo, ali ostavlja ožiljke na psihi partnera. Zato je jednako problematično i jedan od razloga za razvod.

Neki muškarci misle da mogu izgladiti stvar kupovinom čokolade, vođenjem ljubavi ili jednostavnom isprikom, ali situacija je mnogo složenija. Materijalne stvari ne mogu nadoknaditi manjak poštovanja ili zapostavljanje. Partner nije osoba koja će čekati svoj red nakon što ispunite sve zahtjeve na poslu, obaveze prema rodbini i prijateljima, te usput ubacite i koji hobi. Partner mora biti uključen u važne dijelove vašeg života, jer u čemu je inače poanta braka ili veze?

Veza koja je na početku bila stabilna može ući u jedan opasan zavoj ako se jedan partner ponaša egoistično i posjednički. Emocionalni zlostavljač gleda na vezu sa svog stajališta, upravlja i kontrolira, ne shvaćajući da njegov partner nije objekt. Najgori savjet koji možete dobiti jest "pa ako te ne tuče i nosi novce u kuću, nema veze što te ignorira, takav je brak". Pasivna agresija je uvod u emocionalno zlostavljanje, to je znak da više niste bitni i da je partner za vas izgubio interes.

Nema goreg prostituiranja riječi "ljubav" od situacije kada partneri ovako komuniciraju "meni za ljubav, napravi to", ili "ako me voliš, nećeš to napraviti." Ljubav koja je uvjetovana nekim radnjama brzo postaje pojam vlasništva i nečiji obilježeni teritorij. Manipuliranje emocijama je jedan kvalificirani oblik zlostavljanja u vezi koji je zapravo samo jedan korak dalje od fizičkog nasilja. 

Nije lako prepoznati emocionalnog zlostavljača na prvi pogled. Partner koji je na početku bio drag i pun komplimenata može se brzo preobraziti u mračnog gnjavatora ako nije po njegovom. Nešto kao doktor Jekyl i Gospodin Hyde. Emocionalna ucjena ima bazu u očekivanjima, u stilu "sve sam ti dao, a ti mi ovako vraćaš". Zdrava veza ne funkcionira tako da naš partner treba biti zrak koji dišemo, nego na kompromisu. Dogovora ne može biti dok ego upravlja vezom, a upravo se kod emocionalnog zlostavljanja radi o jednom povampirenom egoizmu.

 

  • Kika33:

    Ovo je istina, slazem se.sa svim, i ja imam takvu situaciju , kako izaci iz nje?