Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Koja je razlika između zdravog ženskog samopouzdanja i prevelikog ega?

Mi žene gazimo jedna drugu, na radnom mjestu, u privatnim sferama, i to na sve moguće načine i tako vršimo diskriminaciju koje nismo ni svjesne. Mali je korak od samopouzdanja do prepotencije i napuhanog ega. Žena s visokim samopouzdanjem ne gazi druge žene, ne ogovara ih i ne ponižava da bi sama lakše došla do izražaja.
Objava 29. ožujka 2019. 0 komentara 2282 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
.„Muškarci su ludi za mnom, ja se samo igram s njima a oni me ne mogu imati. Žene traže savjete od mene i žele biti kao ja.“

Lijepa žena puna samopouzdanja je uvijek rado viđena. Nema ništa loše u tome da vjeruješ u sebe i svoje mogućnosti i svoje osobne pobjede slaviš s osmijehom na licu. Danas je moderno govoriti o neovisnim ženama, jakim ženama pa i onima koje su same sve postigle bez pomoći muškaraca.

Moderne su izreke poput „svi su muškarci isti, bolje da se nisam udala“ te „ mene se muškarci boje pa nisam našla odgovarajućeg jer previše vrijedim.“ Mali je korak od samopouzdanja do prepotencije i napuhanog ega. Žena s visokim samopouzdanjem ne gazi druge žene, ne ogovara ih i ne ponižava da bi sama lakše došla do izražaja.
Kad sam jednog poznanika pitala zašto je odbio drugi spoj s jednom lijepom ženom koja se zagrijala za njega, odgovorio mi je „Ona je puna sebe i mislim da joj nitko ne treba. Ja sam tu suvišan, ona cijelo vrijeme priča samo o sebi.„ Zaista, u jeku emancipacije je došlo do toga da mi žene gazimo jedna drugu, na radnom mjestu, u privatnim sferama, i to na sve moguće načine i tako vršimo diskriminaciju koje nismo ni svjesne. Mnoga prijateljstva pucaju zbog različitih interesa, ali i napuhanog ega.
Ovo su samo neke od izjava kojima se žene međusobno opisuju i natječu:

"Ja sam rodila djecu, ona nije. Da nešto vrijedi, imala bi dijete. Ja dobro izgledam u svojim godinama, a ona je sva zapuštena, uopće ne drži do sebe. Mogla bi razoriti neke brakove da sam to htjela." 

Nevena je jedna od žena koja ne trpi konkurenciju i sve podređuje sebi. Kad se zaposlila odmah je naglasila kolegicama da je ona najljepša u firmi. Rečeno je argumentirala  u stilu: “Stranke su rekle da još nisu vidjele tako lijepu ženu kao ja. Svi pitaju za mene.„  Uskoro je postala predmet sprdnje i zaradila nadimak Najljepša. Nevenin ego je morao trpjeti zadirkivanje kolegica. Svaki dan su je provocirale rečenicama:  „Jesi li vidjela Najljepšu?“ „Taj predmet se vodi na Najljepšu. Stranke su tražile baš nju. „  Egocentrična kakva jest, uskoro je otišla do ureda šefa, da se potuži na mobbing. No, ni tamo nije naišla na dobar prijem. Šef je odmahnuo rukom na njeno izlaganje i rekao kratko: „Radite svoj posao, kolegice. Nismo u vrtiću. „ To je bilo sve što je čula od nadređenog i tako je naučila lekciju o toleranciji na teži način.

Sklone smo nazivati muškarce šovinistima, ali zaboravljamo na vlastiti spol, koliko puta podmećemo klipove pod noge dojučerašnjim prijateljicama. Kad smo se počele gledati kao konkurenciju koju treba eliminirati? Nije li ljepota u razlikama, zar nismo tu da bi nešto naučile jedna od druge i izmijenile iskustva?
Čemu onda nazivati jedna drugu sestrom i prijateljicom ako smo zapravo rivalke? Kako razlikovati osobu s visokim samopouzdanjem od osobe sa sindromom napuhanog balona?

Neke tipične izjave egocentrične žene su ove: „Imam bolje tijelo od Eve Mendes.“ „Muškarci su ludi za mnom, ja se samo igram s njima a oni me ne mogu imati.

"Žene traže savjete od mene i žele biti kao ja.“

„Sve moje kolegice su ljubomorne na mene. „ „Cijeli život imam problema zbog svog izgleda.“

Komedija nastaje kad se spoje dva egoista, muški i ženski, pa svatko vuče na svoju stranu. U takvoj vezi samoljublje prevlada ljubav prema partneru, jer narcisoidna osoba traži publiku, a ne partnera. Nije rijetkost da takve veze puknu jer se partneri natječu tko će biti popularniji i uspješniji. Glavni element zdravog odnosa je potpora, a ne podcjenjivanje i egoizam. Kad žena izbaci argument "našao je drugu, ali ona mi nije ni do koljena", između redaka je jasno da je ego bio glavni neprijatelj takve veze.
Što zapravo uključuje zdravo samopouzdanje, bez efekta prepotencije?

Vjera u sebe. Ja vjerujem u svoju kvalitetu, ali ne omalovažavam druge. Smatram da se od konkurencije može i mnogo toga naučiti.
Smisao za realnost. To je onaj popularni reality check. Znam koje su mi mogućnosti, ali to ne znači da se ograničavam. Svjesna sam da ishod može biti i negativan, pa uzimam u obzir i moguće razočaranje.

Uvažavanje kritika na vlastiti račun. Ako ne možeš podnijeti kritiku onda živiš pod staklenim zvonom i ne priznaješ svijet osim vlastitog u kojem je idealno, onako kako si zamislila.

Šala na vlastiti račun. Ako se ne možeš nasmijati vlastitim promašajima, ne zračiš optimizmom. Mislim da je samohvala uvijek sumnjiva, pogotovo u doba interneta, kada svatko može predstaviti sebe u najboljem svjetlu. Ja vjerujem u činjenice i djela. Što stoji iza tvog ogromnog samopouzdanja, osim uljepšanih rečenica?

Kad sam pisala na blogu o zavodnicama, osoba bez profilne slike je rekla da su svi muškarci ludi za njom. Naravno, postala je predmet podsmijeha. Najlakše je tvrditi da si nešto što nisi, ali moraš uzeti u obzir i da ljudi nisu naivni i da je lako razotkriti laži koje nam se serviraju putem društvenih mreža. 

Ima jedna dobra izreka koja kaže da lav ne mora tvrditi da je lav. On to jednostavno jest i ne mora objašnjavati svoje postupke.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.