Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Koliko je za ženu važna financijska neovisnost?

Čula sam priču o ženi koja se skrasila u inozemstvu sa 20 godina starijim mužem i dvoje djece. Ona nikad nije radila niti ne želi raditi, ima povlastice u smislu dječjeg doplatka i slično, a u muža ima beskrajno povjerenje da će joj kupiti što god želi i da će se za nju brinuti dok god bude stajao na nogama. "A što ako on nađe mlađu?" zazujalo je istoj pitanje oko uha. "Kad ih uhvati kriza srednjih godina, nađu mlađe i onda se budeš selila iz kuće. A kamo ćeš, na cestu?"
Objava 09. prosinca 2019. 0 komentara 467 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Žena koja pegla muževu karticu ne može to raditi vječno.

Postoji izreka da je novac hladan pokrivač ili da novac ne može kupiti ljubav i sreću. No, kad se jedna zajednica ili brak raspadnu, važno je da žena ima svoj izvor prihoda, jer će je isti itekako grijati. Moć novca nikad ne treba potcjenjivati, pogotovo ako imaš vlastiti novac. Prošla su vremena bespomoćnih princeza koje su čekale da se muškarac pobrine za njih, broj razvoda je sve veći i financijska neovisnost igra veliku ulogu u preživljavanju.

Čula sam priču o ženi koja se skrasila u inozemstvu sa 20 godina starijim mužem i dvoje djece. Ona nikad nije radila niti ne želi raditi, ima povlastice u smislu dječjeg doplatka i slično, a u muža ima beskrajno povjerenje da će joj kupiti što god želi i da će se za nju brinuti dok god bude stajao na nogama. "A što ako on nađe mlađu?" zazujalo je istoj pitanje oko uha. "Kad ih uhvati kriza srednjih godina, nađu mlađe i onda se budeš selila iz kuće. A kamo ćeš, na cestu?" Zlobni glasovi i crv sumnje su podboli ovu idealisticu, ostavljajući niz pitanja. "Što ako on dobije moždani udar i ne bude mogao raditi?" "Hoćeš li onda naći posao ili ćeš prodavati stvari iz kuće sve dok ne budeš sjedila na podu?"

Doista, na prvi pogled izgleda lijepo dok te netko drugi financira. Najprije roditelji, a onda suprug. Osjećaš se maženo i paženo, spavaš do kada hoćeš, kupuješ bez gledanja na cijenu, ne trpiš dosadne kolege na poslu i šef ti ne čita bukvicu. No, jednog dana pipa se može zatvoriti. Nema više peglanja kartice jer je muž izgubio strpljenje. Možda je našao mlađu, a možda je i bolestan i nije u stanju raditi.  I sad si prepuštena sama sebi i sve odjednom dobiva svoju vrijednost. Postaješ škrta, ideš po rasprodajama i second hand shopovima, skupljaš bonove poput Eve Longorije u "Kućanicama" kad si više ne možeš priuštiti život na visokoj nozi. I imaš podočnjake, kao i sve zaposlene žene.

Što zapravo znači financijska neovisnost nama ženama?

Imaš svoju plaću, iako je možda dvaput manja od plaće tvog supruga, no to je tvoj izvor prihoda. Znači, kupuješ odjeću bez da pitaš supruga da li je to možda preskupo ili nije potrebno.

Nisi samo nečija djevojka, majka ili supruga koja se šlepa uz svoga muža. Zarađuješ sama i ne čekaš njega da ti udijeli neke novčiće za obrok.

Može se dogoditi  da si ostavljena ili prevarena, ali financijski si samostalna i ne moraš ostati s nevjernim partnerom zato jer nemaš kuda. Ne želiš se vraćati roditeljima, ali možeš dignuti kredit za stan ili otići u podstanare. Zato jer imaš svoj izvor prihoda. I ne čekaš njegovu milostinju i ne trebaš mu se klanjati samo zato jer si u financijskoj nemilosti.

Nisi izolirana ni sama, iako nemaš partnera. Posao ti može pomoći da ne misliš na grozan prekid. Zauzeta i zaposlena žena lakše preboli nesretnu vezu.

Ako si financijski neovisna, držiš ključ svoje budućnosti u svojim rukama. Tvoj partner se može razboljeti, izgubiti posao ili otići. Na ovaj način se osiguravaš od posljedica neželjenih događaja. 

Ima muškaraca koji ne žele da njihove žene rade jer oni zarađuju dovoljno da im sve mogu priuštiti. U redu, ako se radi o nekom tajkunu, nema smisla da mu žena radi teške i odgovorne poslove, no razlika je samo u tome da ona može birati što će raditi i koliko. Njegovi novci joj mogu otvoriti veću mogućnost izbora. Ali financijska neovisnost ostaje kao potvrda jedne žene da se je sposobna brinuti o sebi. Ona se ne pretvara u objekt koji nosi stotine brendova odjeće na sebi i smješka se poput lutke u izlogu.

Najveći račun koji žena može dobiti je emocionalni račun. Tko će ti nadoknaditi izgubljeno vrijeme u propaloj vezi? Nije moguće popraviti emocionalnu štetu, ali tvoja financijska neovisnost može ti pomoći da staneš na noge. Kako ide iskazivanje moći putem novca kad naletiš na šovinista koji zarađuje, a ti nemaš niti kune u džepu? "Ti si pod mojim krovom, za mojim stolom jedeš i bez mene ne vrijediš ništa. " To je njegovo geslo i ti ga ne možeš opovrgnuti jer nemaš novaca. Možeš naletjeti na zlostavljača i zažmiriti na jedno oko jer financijski ovisiš o njemu. 

Osim toga, ako nisi materijalno situirana, nemoj previše računati na ljudsku empatiju. Najbolja prijateljica , susjedi, rođaci, svi će iznenada nestati kad čuju da ti treba novčana pomoć. Ako je i dobiješ, kratkog je vijeka , a socijalne naknade postoje radi minimuma preživljavanja. I dok se razredne ljepotice smiju štrebericama dok uče za ispite, ista  štreberica razmišlja o budućnosti koju će ostvariti sama, ne oslanjajući se previše na bogatog muža. Ako ga nađe, dobro je došao, a ako ne, može preživjeti i sama. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.