Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Ljubavne drame na društvenim mrežama

Ako ne napišeš na statusu da si u vezi, ta veza službeno nije registrirana. Treba li svoju vezu ili brak obznaniti na društvenim mrežama, iako ste u stvarnom životu zajedno i vidite se svaki dan? Pa ako koristite društvene veze kao sredstvo komunikacije, znači da ste jednim dijelom izloženi javnosti.
Objava 04. studenoga 2019. 0 komentara 843 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Vezu moraš dokumentirati na društvenim mrežama.

Ovo dvoje su zajedno. Kako znaš? Zato jer si upravo na njegovom profilu pročitala status "u vezi" i vidjela zajedničke fotografije gdje se grle, ljube, smiju i izražavaju ljubav. Svatko treći je suvišan, ali bilo bi lijepo lajkati fotografiju, komentirati s komplimentima i zaželjeti im sreću.

Treba li svoju vezu ili brak obznaniti na društvenim mrežama, iako ste u stvarnom životu zajedno i vidite se svaki dan? Pa ako koristite društvene veze kao sredstvo komunikacije, znači da ste jednim dijelom izloženi javnosti. Ne morate biti celebrity da bi osjetili pritisak nepoznatih ljudi na sebi, dobivali neželjene poruke u inbox ili zahtjeve za prijateljstvo nekih očajnika koji internet vide kao sredstvo zbližavanja sa željenom metom. Internet je društveni fenomen koji nam je to donio, tuđe noseve u našoj privatnosti i pogled u spavaće sobe, a na nama je koliko virenja ćemo dozvoliti i kako ćemo to okrenuti u svoju korist.

Da li je zaista sve onako kako izgleda na romantičnim slikama pojedinih parova? Nije rijetkost vidjeti profile oženjenih muškaraca sa lijepom ženom i djecom, a onda naći poruku od istog u svom inboxu. Dok pokorna žena pere veš ili radi ručak, muž surfa po internetu i šalje poruke svojim seksipilnim prijateljicama. Jednom sam za jednog takvog zavodnika stavila status u smislu "Onaj tko šalje cvijeće u moj inbox neka ga pošalje svojoj ženi. " Čisto da ga prijateljski upozorim da mi ne treba nikakvo virtualno cvijeće, anđeli ni čokolade od nekog virtualnog prijatelja s drugog kraja zemaljske kugle. 

Konzervativni tipovi će reći da udana žena ne bi trebala imati aktivnosti na društvenim mrežama. Pa ako se baviš pisanjem bloga, kolumni ili radiš u medijima, normalno je da ćeš koristiti Facebook, Instagram i druge društvene mreže, a u svakom slučaju imat ćeš društvene kontakte s prijateljicama koje su u drugom gradu. No, neki primitivni mozgovi poistovjećuju stavljanje svojih fotografija na internet s pozivom na flertanje ili pobrkaju Facebook sa Tinderom pa tvoju profilnu fotografiju smatraju pozivnicom za chat.

Ako je tvoja prijateljica udana žena ili u vezi, što nikad ne smiješ pitati i kako se ne smiješ ponašati na njenom profilu?

Ne možeš je zvati da se nađete na kavi nasamo, a da njen suprug to ne zna.

Ne možeš ispitivati detalje o njenom braku, ima li djece, je li sretna i slično.

Ne možeš izigravati propovjednika i pitati je što radi na društvenim mrežama i zašto ne pere pod umjesto što mijenja profilnu fotografiju.

I najvažnije, ne možeš vrijeđati njenog partnera i govoriti da bi joj s tobom bilo bolje.

Percepcija ljubavnih veza se promijenila s pojavom Interneta, na način da je lako moguće lažirati situaciju i prikazati romantiku gdje ona ne postoji, ali i izvrgnuti svoju vezu riziku od vanjskih, štetnih utjecaja. Svoju listu prijatelja treba pažljivo birati, jer nikad se ne zna u kojem uglu čami kreten spreman da ti nešto pokvari jer je sam očajan i nesretan. 

Društvene mreže služe i tome da saznamo tko se razveo. Jedan dan dolazi do mene osoba koju ću nazvati Marica i donosi vijest da se kolegica Renata razvela. "Kako znaš?" pitam ja, a ona kaže "Pa obrisala je sve slike s mužem sa društvenih mreža". Tjedan dan kasnije vijest je potvrđena, ali zahvaljujući internetu svi smo obaviješteni puno prije.

Tragikomedija postoji kod onih ljubavnih veza koje su brzo buknule, tako da ljepša polovica odmah navali s objavom slika nakon prvog tjedna veze, stavlja strastvene fotografije s rečenicama punih vječne ljubavi dok se jadnik još nije ni snašao gdje je zapravo. "Mislila sam da te nikad neću naći " izjavljuje ona, a on sramežljivo lajka i lupa se po glavi dok ga nitko ne vidi. Mjesec dana kasnije slike su obrisane, a ispod ogorčen natpis "to je žaba, a ne princ" ili "povisite standarde, ne traćite vrijeme na kretena".

Sad se postavlja hamletovsko pitanje, biti ili ne biti, da li treba javno objaviti svoju ljubavnu vezu? Postoje oni iritantni parovi koje ja zovem sijamskim blizancima. Imaju zajedničke lozinke i zajedničke profile, tako da ni ne znaš s kim zapravo razgovaraš, s njim ili sa njom. Prepoznatljivi su po tome što imaju gotovo iste prijatelje. Kad ona komentira neki status ili sliku, ide i on za njom. Jednom sam imala jedan takav par na svom profilu. Komentira on moje slike, daje komplimente, evo i nje. Naravno, nije ona moja obožavateljica, samo špijunira svog zaručnika. Dojadilo je to meni nakon trećeg puta, pa sam ih oboje obrisala.

Ako ste objavili da ste u vezi ili braku, koliko daleko idete u pokazivanju svoje intimnosti javno? Meni su najsimpatičniji oni parovi koji se javno šale i pomalo trolaju jedni druge. Pa sve je to ljudski i stvara se neka kemija. No, oni koji iskaču iz paštete kao da pokušavaju svima dati do znanja da ih ništa ne može rastaviti, a ni sami nisu previše uvjereni u to. Tako se npr. Renata razvodila ali je slika njenog muža iz mladosti bila na njenom profilu, dok je na njegovom već bila slika s novom, mladom ljubavnicom. Veza na društvenim mrežama umire tek kad vas jedan klik rastavi.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.