Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Jesi li dovoljno lijepa za Gospodina Savršenog?

Budi lijepa i nasmijana ako se želiš dobro udati- rekla bi nekad davno nečija baka, dajući savjete unuci kako da nađe bogatog i zgodnog muža. Nakon borbe za ravnopravnost i pravo glasa, te #MeToo pokreta, javljaju se u opoziciji potencijalne Stepfordske supruge koje imaju samo jedan prioritet: uhvatiti u mrežu Gospodina Savršenog.
Objava 02. rujna 2019. 0 komentara 1266 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Gospodin savršeni - vlasnik modernog harema

Zalažem se za spontanu ljubav, pogotovo kad se radi o upoznavanju potencijalnog partnera. Ne sviđaju mi se dogovoreni spojevi u stilu "on ti je slobodan, pa zašto ga ne bi pogledala i izašla s njim" . Bilo kakve situacije namještanja partnera  zapravo ubijaju kemiju jer ljubav ne dolazi na silu.  Ili mi se netko sviđa i kliknem s njim, ili ne. Nema tu neke prevelike filozofije, iskrice se ne mogu odglumiti. Sjećam se kad sam kao srednjoškolka iz znatiželje pristala upoznati tipa koji se interesirao za mene preko frendica, našli smo se i meni se nije svidio pa sam se okrenula i otišla. Nisam čak mogla ni odglumiti pristojnost, ali sam mu uštedjela vrijeme.

Čula sam za emisiju "Gospodin Savršeni" ali je nisam gledala, niti ću je gledati. No, ne može se izbjeći bombardiranje kandidatkinjama preko internetskih portala, pa malo želim prodiskutirati i iznijeti svoj stav o tome, a Vas molim da mi se slobodno pridružite i iznesete svoja mišljenja.

Dakle, kandidatkinje koje se nude trebaju biti fizički savršene, obrazovane, nasmijane, popularne, a cilj im je zajednički: osvojiti Gospodina Savršenog i naravno novce koje uz to idu. Nekad, u davna vremena, sultani su imali svoje hareme gdje su se žene borile za njihovu naklonost. Bile su ljubomorne jedna na drugu, natjecale su se i radile spletke. Bilo je tu i slučajeva trovanja, sve za sultanovu ljubav. Prva kaduna je bila žena koja je imala prioritet u odnosu na ostale, no sultan je svejedno uživao u čarima drugih, mladih djevojaka koje su čekale svoj red.

Feministice bi rekle: kako je to ponižavajuće biti objekt i komad mesa za nekog muškarca.

No, uspoređujući ovu emisiju i harem, po čemu je ovakvo natjecanje drugačije (ako izuzmemo ubijanje i fizičke obračune)?

Žene se opet nude kao na tržnici roblja, predstavljaju neku vrstu window prostitucije. Ono, uzmi mene, ja ti bolje odgovaram.

Žene se natječu oko jednog muškarca, kao da je jedini na svijetu.

Žene se zapravo prodaju u materijalnom smislu.

Žene gube privatnost, jer se sve snima i izložene su javnosti.

Dolazi do pogrešnog utjecaja na mlade djevojke u smislu "moraš biti lijepa i napraviti plastične operacije inače te ON neće htjeti."

Budi lijepa i nasmijana ako se želiš dobro udati - rekla bi nekad davno nečija baka, dajući savjete unuci kako da nađe bogatog i zgodnog muža.  Danas, kad je mnogo vremena prošlo od  borbe za ravnopravnost i pravo glasa, usporedno sa  #MeToo pokretom, javljaju se u opoziciji potencijalne Stepfordske supruge koje imaju samo jedan prioritet: uhvatiti u mrežu Gospodina Savršenog.

Shvaćam da se kandidatkinje koje su se prijavile žele promovirati. Vjerojatno su imune na javno sramoćenje i odbijanje te imaju debelu kožu. Općenito mi je odbojno natjecanje oko bilo kojeg muškarca za kojeg moraš biti lijepa i savršena, dok te on testira kao komad mesa u mesnici i provjerava rok trajanja. U ovom slučaju, javnost te prati i navija, ismijava ili žali. 

Podsjeća me na moderne science fiction filmove, gdje su otvorene kladionice tko će preživjeti, tko će izgubiti, koga ćemo žrtvovati. Ovdje se kockamo s dostojanstvom i časti, no ulog je svejedno velik. 

I, kakav je to zapravo cilj, osvojiti Gospodina Savršenog? Zamisli ovu ljubavnu priču koju pričaš unucima: "Baka je došla u emisiju s još nekim ženama da bi osvojila djeda. Baka nije imala dovoljno velike grudi pa je napravila plastičnu operaciju. Djed je rekao da bi mogla povećati i usta. Onda je djed pokazao prstom da sad baka odgovara standardima i odabrao ju je. "

Ja imam jednu sasvim drugu viziju Gospodina Savršenog. To je onaj tko se brine za tebe kad nikome drugome nije stalo. Onaj tko te gleda ujutro s podočnjacima i pije s tobom kavu prije nego ideš na posao. Onaj tko ti je najbolji prijatelj i kad si mrzovoljna i cijeli svijet ti ide na živce. Onaj kome si seksi i kad te haljina steže u struku i kad si sva raščupana. To je onaj tip koji ne traži od tebe da se oko njega nadmećeš s drugim ženama, jer njega te druge ni ne zanimaju čak iako mu nude svoj broj mobitela. 

Gospodin Savršeni je propaganda, ispljuvak moderne civilizacije koja priča jednu recikliranu ljubavnu priču koja zapravo i nije romantika, nego čisti marketing i iluzija fatalnog susreta. Radi se o uzdizanju ega i prostituciji osjećaja, jer u toj gomili savršene šminke, odjeće i mjesta iz snova umire jedna spontanost i nepredvidivost.

Tu će biti eliminirani nečiji snovi o slavi i savršenom životu, ali će doći i do otrežnjenja, u trenutku kad se bude vidjelo što iza savršenstva zapravo stoji. Show koji je zamišljen kao jedna dobra zabava treba biti jednostavno tako i shvaćen, jer tko god misli da tamo stanuje ljubav, gadno se vara.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.