Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

"Ružičaste naočale"- ljubavna priča o sudaru dvije različite kulture

Prije 11 godina sam napisala knjigu koja je danas ugledala svjetlo dana. Radi se o romantičnom trileru "Ružičaste naočale. " Koliko puta ste se zapitali, da li ste zadovoljni životom koji živite? Jeste li imali priliku koju ste propustili , zato jer nije bilo vrijeme, ili nije bilo prikladno da se upustite u nešto novo? Ili ste se bojali ostaviti prošlost za sobom?
Objava 13. lipnja 2019. 0 komentara 369 prikaza
http://mojaknjizara.hr
http://mojaknjizara.hr
Knjiga o ženi koja se najviše bojala rutine.

Pisanje možda izgleda jednostavno, ali nije lak posao. Mnogo vremena, truda i strpljenja je potrebno da bi svoje ideje, onako lijepo posložene u glavi , izložili javno. Nekad je to bilo na papiru, sada online. Kao 16 godišnjakinja sam pisala u bilježnice. Danas, mnogo godina kasnije pišem na kompjuteru, no problematika je ista. Piši, ispravljaj, preoblikuj, briši, jer sam sama sebi najstroži kritičar i uvijek mislim da mogu bolje. 

Knjiga "Ružičaste naočale" je nastala pred 11 godina. Inspirirana je ljudima koje sam poznavala i idejom buntovništva. Svi znamo što se očekuje od žena u tradicionalnim društvima: udaja i djeca. Simona , moj glavni karakter je dio jednog takvog društvenog registra, gdje se od nje očekuje ljubaznost na poslu, uklapanje u društvene krugove, kimanje glavom na ideje koje su stvorili moćni ljudi na položaju. Simona je obrazovana, ali tvrdoglava i buntovnica. Njeni prijatelji su također slika njenog karaktera, svatko od njih ima problema s prilagođavanjem. Kad se zaljubi, Simona gubi kontrolu nad sobom. Ona će naučiti važnu lekciju: nije dom uvijek tamo gdje si rođen, nego tamo gdje se osjećaš kao kod kuće.

Elementi trilera pojačavaju radnju ove knjige, jer ona nije običan ljubavni roman. Ova priča neće ići glatko, jer Simona je Hrvatica, ateist, a Orhan je musliman, tradicionalno odgojen. Kako će je njegova okolina prihvatiti? Je li ona samo žena za avanturu u njihovim očima? Što će njeni prijatelji reći na njen izbor? Da li je on samo zadrt čovjek uskih okvira?

Htjela sam izbjeći čednu, glavnu junakinju savršenog izgleda koja se zaljubi u gospodina Savršenog da bi na kraju živjeli zajedno kao sretna obitelj. Simona je daleko od savršenstva, ona nosi svoje probleme, obilježena je lošim iskustvima, lako poklanja svoje povjerenje te dobiva nož u leđa i od bliskih osoba. Njeni su izbori neuobičajeni, odluke šokantne, a riziku je sklona oduvijek, jer ono čega se najviše boji je rutina.

Iako nikad nisam bila u Istanbulu, dio radnje se događa tamo, imala sam prilike upoznati se s turskom kulturom preko svojih prijatelja na društvenim mrežama, pa sam im zahvalna što su me uputili u njihov, meni toliko nepoznat i intrigantan svijet. Zašto naslov "Ružičaste naočale"? U knjizi se isprepleću očekivanja, vizije boljeg života, želje i snovi koji su daleko od dometa sredine gdje Simona živi. 

Koliko puta ste se zapitali, da li ste zadovoljni životom koji živite? Jeste li imali priliku koju ste propustili , zato jer nije bilo vrijeme, ili nije bilo prikladno da se upustite u nešto novo? Ili ste se bojali ostaviti prošlost za sobom?

Ako si postavljate takva pitanja, ovo je knjiga za vas.

Posebno zahvaljujem gospodinu Zvonimiru Despotu i izdavačkoj kući  "Despot infinitus" na objavljivanju knjige.

Za zainteresirane, knjigu možete naći OVDJE.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.