Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Pravi prijatelj neće uvijek stati na tvoju stranu

No, što zapravo znači imati pravog prijatelja i kako danas stoje stvari, na koga se zapravo možemo osloniti? Postoje razni mitovi o prijateljstvu zbog kojih se pogrešno bira i previše očekuje od određenih osoba, a kad prijateljstvo pukne, možemo kriviti same sebe ili iluzije u kojima smo živjeli.
Objava 16. rujna 2019. 0 komentara 1018 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Što možeš očekivati od prijatelja?

U djetinjstvu se stvaraju prva prijateljstva i često možemo čuti rečenicu "ti si mi najbolji prijatelj. " Tada nemamo životnog iskustva i nismo opterećeni predrasudima i stereotipima, pa su prva prijateljstva spontana, prirodna i emocionalna. Tada još nemamo svoju viziju što zapravo prijateljstvo znači i naši prvi prijatelji ne ostaju s nama cijeli život i pod svaku cijenu.

No, što zapravo znači imati pravog prijatelja i kako danas stoje stvari, na koga se zapravo možemo osloniti?

Postoje razni mitovi o prijateljstvu zbog kojih se pogrešno bira i previše očekuje od određenih osoba, a kad prijateljstvo pukne, možemo kriviti same sebe ili iluzije u kojima smo živjeli.

Ovo su neki od mitova koji idealiziraju prijateljstvo i stvaraju iluziju:

Prijatelj će uvijek biti tu kad ga budem trebala.

Nije točno, jer svi imamo u životu trenutke kad smo zaista zauzeti, i ne možemo se naći na pravom mjestu u pravo vrijeme kad prijatelj zvoni za uzbunu. 

Prijatelj će se boriti za mene, bez obzira šta sam uradila.

Nije nužno da prijatelj mora podržati svaku tvoju ludost i svaku ideju. Nije nužno da prijatelj stoji uvijek na tvojoj strani, jer pravi prijatelj mora biti objektivan.

Ja i prijatelj moramo isto razmišljati.

Tvoji stavovi ne moraju biti i stavovi tvog prijatelja, inače on gubi osobnost.

Ja i prijatelj se nikad ne svađamo.

Ako se nikad ne svađate, onda mu povlađujete, a to nikako nije dobro za prijateljstvo.

Neprijatelji mog prijatelja su moji neprijatelji.

Zvuči djetinjasto. Zbog čega uvlačiti prijatelja u tvoje probleme s drugim osobama? Jednom mi je prijateljica iz srednje rekla da anonimno nazovem na telefon curu koja je htjela zavesti njenog dečka. Naravno da sam to odbila, mene se to nije ticalo.

Moj prijatelj se mora družiti samo s onim ljudima koje ja izaberem i procijenim kao podobne.

Nažalost, ima i toga, emocionalno ucjenjivanje vezano uz druženje je jedan od razloga zašto prijateljstva puknu.

Sa svojim prijateljima moram sve dijeliti i sve im moram reći.

Postoje tajne koje ne govorimo nikome i imamo pravo zadržati za sebe stvari zbog kojih bi nam bilo neugodno ili bi se kompromitirali. Nije se potrebno emocionalno ogoliti pred prijateljima, a osim toga, nikad ne znaš kad ti se to može obiti o glavu.

Pravi prijatelj nije tvoj brat blizanac. To nije osoba koju ti možeš oblikovati kako želiš i manipulirati po svome. Naravno, neka prijateljstva završavaju tako, da je prijatelj lutka na koncu, i on na to pristane u strahu da ne ostane izopćen od društva. No, osoba koja ima imalo dostojanstva neće prihvatiti prijatelja koji stalno zapovijeda i soli pamet. 

Kad se dvoje prijatelja posvađaju, čuti ćeš dvije strane iste priče. Osoba s mentalitetom žrtve će reći "sve sam napravila za njega/nju, a ona me iskoristila." No, ne moraju sva prijateljstva završiti krivicom jedne strane, nije kraj došao zato jer je osoba bila zla, manipulativna ili nezahvalna.

Prijateljstva su kao i veze, pa tako ja mogu reći da su neka moja prijateljstva pukla jer sam ih prerasla. Više nismo imali zajedničkih tema, udaljili smo se, imali smo previše obaveza pa smo se počeli međusobno ignorirati, a nitko od nas nije imao volje da se kontakt održi. Svaka sitnica nas je počela smetati, mijenjali smo se kao osobe i osoba koju sam cijenila i poštovala nije nakon određenog broja godina više bila ista. Nisam imala svoje mjesto u njenom životu kao ni ona u mome. 

Kraj prijateljstva ne mora biti tužna priča, niti povod za osvetu ili ogovaranje. Svako propalo prijateljstvo je zapravo važna lekcija. Negdje smo pogriješili i nismo imali volje to ispravljati. Tražili smo krive stvari na krivom mjestu. Tražili smo pažnju od osobe koja je nije mogla dati ili je imala druge prioritete. 

Prijateljstvo se može razviti u svakoj životnoj dobi. Nikad ne znaš gdje možeš upoznati nove prijatelje. Osobe na radnom mjestu, ljudi na internetu, novi susjedi, sve su to prilike za nova prijateljstva. I tada ne treba žaliti za starima niti primati u svoj krug ljude s kojima smo se već jednom opekli. Iskustvo me naučilo, onaj tko ti jednom zabije nož u leđa učinit će to ponovo, pa ne budi pokretna meta.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.