Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Pasivna agresija je nasilje bez batina

Oduvijek cijenim direktan pristup, volim kad mi netko s kim surađujem kaže što ga muči, što ne valja, kako bi mogla postići neki dogovor. Ne volim kontakte s ljudima koji se boje reći izravno što ih smeta, a onda ogovaraju iza leđa ili rade inat. Pasivna agresija je kao nogometna igra bunkera. Vi se toj osobi ne sviđate, ona vam to neće izravno reći ali će odbijati sve vaše pokušaje da joj se približite. Razgovor s takvom osobom je razgovor sa zidom u kojem nemate šansi jer zid vam ni ne može odgovoriti.
Objava 26. kolovoza 2020. 0 komentara 2053 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Pasivno agresivne osobe šamaraju u rukavicama.

Jeste li ikad bili prijatelj s pasivno agresivnom osobom? Da li ste morali raditi u timu s pasivno agresivnim kolegom? Ili ste s takvom osobom bili u romantičnoj vezi?

Vjerujem da nije bilo ugodno na bilo koji način povezati se s pasivno agresivnom osobom. Oduvijek cijenim direktan pristup, volim kad mi netko s kim surađujem kaže što ga muči, što ne valja, kako bi mogla postići neki dogovor. Ne volim kontakte s ljudima koji se boje reći izravno što ih smeta, a onda ogovaraju iza leđa ili rade inat. 

Pasivna agresija je kao nogometna igra bunkera. Vi se toj osobi ne sviđate, ona vam to neće izravno reći ali će odbijati sve vaše pokušaje da joj se približite. Razgovor s takvom osobom je razgovor sa zidom u kojem nemate šansi jer zid vam ni ne može odgovoriti. 

Tako npr. za vrijeme školske nastave dijete nastavlja tipkati po mobitelu iako mu je rečeno da to ne radi. Bračni partner vas uopće ne sluša iako ste mu ispričali svoj osobni problem, nego iz nekog inata bulji u televizor. Prijateljica ima feštu na koju vas nije pozvala i kad se sofisticirano pokušavate pozvati sami, onda kaže da su tamo samo njeni rođaci i da bi vam bilo dosadno.

Rad s pasivno agresivnom osobom pogotovo je težak kad morate raditi u timu. Imala sam takav slučaj. Tražila sam informaciju od kolegice, a ona se pravila da me nije čula. Nije mi odgovorila na email, a kad sam otišla na godišnji odmor trebala me je zamijeniti ali je to odbila. 

S osobama koje su otvoreno agresivne je mnogo lakše. Znate šta se može očekivati od nekog tko ima kratki fitilj. Eksplozija i obračun. No, ako ne dirate u minsko polje, s izvornim agresivcem ne mora biti teško. S pasivno agresivnim osobama je mnogo kompliciranije. Oni boluju od nekih unutarnjih frustracija koje ih blokiraju i nemaju hrabrosti to reći, jer su sputani društvenim normama, nesigurnošću ili ne žele nekog povrijediti. 

Kako neutralizirati pasivno agresivne babaroge?

Uzvratiti istom mjerom. Možete pokušati, pa dolazi do razgovora dva zida, tko izdrži taj je pobjednik.

Direktni, agresivni udar u zid. Može doći do kontraefekta, jer pasivni agresivac najviše cijeni svoj mir. No, direktnim obračunom dajete i do znanja da to više ne mislite trpjeti.

Odbijanje sudjelovanja u toj igri. Dakle, ako imate takvu prijateljicu, nije jedina na svijetu, naći ćete i bolje društvo gdje se nećete osjećati neugodno.

Pasivno agresivne osobe vole sebe predstavljati kao pristojne, društveno prihvatljive osobe, jer oni nikad nikog direktno ne vrijeđaju. Daju lažne komplimente i udaraju ispod pojasa, ali ne možete reći da su vas napali. Oni šamaraju u rukavicama. To je podmukla igra u kojoj vi možete biti žrtva, iako pasivni agresivac okreće kolo u svoju korist i sebe predstavlja žrtvom.

Npr, imate šefa koji od vas nešto očekuje, jer imate određeni rok. Vi ne radite ništa. Na njegov ponovni upit, opet se ne oglašavate. I onda šef povisi ton, a vi ćete reći da vas napada, da radite pod mobbingom. I možda dobijete i kolege na svoju stranu. Ovaj agresivni luđak viče i urla zašto niste napravili posao na vrijeme, a vi mu poklonite svoj umjetni osmijeh i kažete da nema pojma zašto se ljuti. 

To je udarac iz kornera kad se druga strana najmanje nada. Pasivni agresivac je uvijek žrtva, jer on nikad ne napada prvi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.