Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Pokondirene tikve digitalnog doba: ja imam više sljedbenika nego ti!

Problem influencera je što svatko misli da je veliki talenat i da mu ne treba obrazovanje, a kamoli da radi osmosatno radno vrijeme. Sjećam se razrednice iz osnovne škole, koja je imala istu mantru za lijene učenike: "Što ti misliš, da ti je tata Blake Carrington iz Dinastije, pa da nećeš morati raditi?" Uvijek smo se tome smijali i znali da ima pravo, da će netko tko ima dvojke i trojke vjerojatno mesti cestu ukoliko nema bogatu obitelj iza sebe. U današnje vrijeme bi joj neki klinac odgovorio :"Ja imam 1000 sljedbenika na Youtube i mogu te popljuvati i svi će ti se smijati, nemoj mi propovijedati. "
Objava 04. rujna 2020. 0 komentara 385 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Imam više sljedbenika nego ti . Zvuči kao "moj tata je jači od tvoga."

Kad ste bili mali, sigurno ste sanjali da budete glumac, pjevač, model ili jedno od zanimanja koja su izgledala glamurozno, gdje vas svi obožavaju, a vi toliko zarađujete da nećete ustati iz kreveta bez ponuđene ogromne sume novaca.

Ako sad pitate nekog tinejdžera čime će se baviti , ispalit će ko iz topa "influencer" ili "YouTuber." Ako slučajno uspije pobrati dovoljan broj sljedbenika i klikova, te ga sponzori primijete, reći će da ste vi koji ste završili fakultet i radite za prosječnu plaću budala, a on je eto našao svoju zlatnu kokoš. 

Nemam ništa protiv influencera ako iza toga stoji talent koji je skriven i treba ga pogurati. Vjerojatno postoje neotkrivene pjevačice puno boljeg glasa nego je Rozgin i Severinin. Postoje glumice bolje od Veljače i spisateljice koje se ne mogu probiti jer nemaju taticu da im financira knjigu i ne mogu biti primljene u Društvo hrvatskih književnika. Digitalno doba nam je omogućilo da svoju kreativnost iskazujemo na društvenim mrežama i nadamo se da će to netko primjetiti. Prednost socijalnih platformi jest da imaju velik doseg i da vašu knjigu može vidjeti cijeli svijet i procijeniti koliko valja ako ste je stavili na Amazon, pod uvjetom da je na engleskom jeziku.

Dakle, ako ste se prijavili na hrvatski književni natječaj i ekipa iz žirija je procijenila da vaša priča ne valja, uvijek možete staviti knjigu na Kindle i Amazon pa neka tamo čitatelji procijene koliko je kvalitetna. Možete i sami financirati izdavanje knjige, ali to će vas koštati. Možete zapjevati i staviti video na You Tube ako su vas sasjekli na lokalnom pjevačkom natjecanju jer je tatina kćer pjevala i niste mogli doći do izražaja. Tko zna, možda utjecajna osoba u svijetu glazbe čuje vaš fenomenalan glas. Ako imate hrabrosti i ne bojite se rizika, možete biti samozvani life coach pa možda i skupite sljedbenike.

Problem influencera je što svatko misli da je veliki talenat i da mu ne treba obrazovanje, a kamoli da radi osmosatno radno vrijeme. Sjećam se razrednice iz osnovne škole, koja je imala istu mantru za lijene učenike: "Što ti misliš, da ti je tata Blake Carrington iz Dinastije, pa da nećeš morati raditi?" Uvijek smo se tome smijali i znali da ima pravo, da će netko tko ima dvojke i trojke vjerojatno mesti cestu ukoliko nema bogatu obitelj iza sebe. U današnje vrijeme bi joj neki klinac odgovorio :"Ja imam 1000 sljedbenika na Youtube i mogu te popljuvati i svi će ti se smijati, nemoj mi propovijedati. "

I tu smo došli, do pokondirenih tikava koje se bahate novim, moćnim oružjem, koje vrijedi više od diplome, radnog iskustva i stručnosti. To oružje se zove moć gomile koja slijepo slijedi svog idola i spremna je otići u križarski virtualni rat. Nedavno me indijska influencerica tražila da komentiram njen video gdje ona kreštavim glasom komentira knjigu Stephena Kinga. U redu, jedan sam joj komentar stavila, ali drugi dan je došla nova poruka, da poslušam njen novi uradak. Tada mi je prekipjelo i rekla sam joj da sam zauzeta i ona me nazvala bezobraznom. Rekla je doslovno: "Ali ja imam više sljedbenika nego ti!" Zvučalo je kao: "Moj tata je jači od tvoga!" Ja sam na to odgovorila: "Mala, odi raditi. " i blokirala je. 

Pokondirene tikve misle da je dovoljno uzeti knjigu poznatog pisca i pojaviti se na YouTube kanalu. Isto tako, misle da je dovoljno isprsiti grudi i stražnjicu u tangama i svi će pasti u nesvijest i sponzori će im zvoniti na vrata. Možete misliti što god hoćete o obitelji Kardashian, ali njihova mamica je bila prva i imala je nos za biznis. Da se u današnje vrijeme pojave golišave fotografije bilo koje osobe koja je iz showbusinessa nitko ne bi mario.

Jednog dana, postat će hit biti zakopčan do grla, bez makeupa i skupih torbica. Sljedbenici su varljiva gomila. Mogu biti trolovi koji se nadaju tvojoj golotinji. Mogu biti očajnici koje nema tko slušati. Mogu biti lažni i kupljeni. Tko zna tko te slijedi iza kojeg profila, možda ludi susjed kojem si se smijala u lice kad te pozvao na kavu, a sad pričaš s njim jer ima avatar tipa iz teretane?

No bitno je tko ima više sljedbenika, da bi se mogla nazvati influencericom.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.