Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Operi suđe ili ostaješ bez ručka - kako to zvuči?

Da li ikad kažeš svom muškarcu: "Operi suđe ili sutra ostaješ bez ručka"?
Objava 14. listopada 2019. 0 komentara 839 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Ultimatumi liječe posljedicu ali ne i uzrok.

Sjećate se kad ste bili dijete pa vam je roditelj rekao da nešto napravite inače nećete gledati televiziju? Gorak okus tog ultimatuma sigurno je izazvao u vama dvojake osjećaje bijesa i prijezira. Ako ste napravili što vam je naređeno, sigurno ste kuhali iznutra. Slično je i sa ljubavnim vezama, kad tad dođe do faze da naletite na zid, i vaš partner neće napraviti ono što od njega tražite pa posežete za ultimatumom.

Došle ste do ruba i  kažete svom muškarcu:"Operi suđe ili sutra ostaješ bez ručka"? Ili mu uzimate daljinski iz ruke i prebacujete na tursku sapunicu dok on gleda utakmicu? U tom slučaju, služite se ultimatumima da bi došle do onog što želite i uspostavile kontrolu u odnosu. Uloge se mijenjaju i na scenu nastupa goropadna žena i popustljivi muškarac, koji nema drugog izbora nego se pokoriti željama partnerice.

Žena koja se bori za svoja prava ne radi ništa krivo, no poanta je u načinu na koji to čini. Ne možete pljeskati na sve što vaš suprug ili dečko napravi i imate pravo izraziti neslaganje. No, ekstremni potezi poput ultimatuma dovode do ekstremnih reakcija, a to je ono najmanje što želite. Dok neke žene mudro grade strategiju i uspijevaju dobiti od partnera ono što su zamislile, druge idu izravno za kontrolom u vezi i onda su neugodno iznenađene kad ta veza pukne. Neke nisu ni svjesne da su pretjerale s dominacijom jer brkaju borbu za svoja prava sa histeričnim ispadima.

Ovo je popis ultimatuma koji su dio crvene zone:

"Ako izađeš van sa svojim prijateljima, nećeš me naći kod kuće."

"Ako vidim da opet pričaš s tom ženom, nazvat ću svog bivšeg."

"Ako ne prestaneš piti, odlazim."

"Ako ne prestaneš pušiti, naći ću drugog."

Ovo je jedna istinita priča. Goran i Maja su bili u vezi dvije godine. Goran je bio strastveni pušač, a Maji je jako smetala cigareta. Spreman za kompromis, Goran nije pušio kad se sastajao s Majom, i jedno vrijeme je sve bilo u redu. Kad ju je nakon spoja otpratio na autobus, zapalio je cigaretu. Ona ga je vidjela iz autobusa i nazvala ga lažljivcem. Goranu je dojadilo skrivanje i popuštanje pa su prekinuli vezu.

Što se događa u muškom mozgu kad čuje ultimatum? Iznenada, njegova nježna žena se pretvara u vješticu na metli. Ego reagira, a njegova muškost je pod upitnikom. No, ako izbjegavaš ultimatume, ne znači da ćeš izvisiti u borbi za svoj ravnopravan položaj. Naprotiv, moć diplomacije je veća od moći ultimatuma. Postoje fini načini da se kaže muškarcu da baci smeće, opere suđe ili ti donese nešto iz trgovine. Ti načini ne sadrže skrivenu prijetnju ili ucjenu. "Stvarno sam umorna, možeš li oprati tanjure?" bolje zvuči nego "Operi suđe, inače ostaješ bez večere."

Neke žene se vole hvaliti kako su svog partnera uspjele ukrotiti zabranama i ultimatumima jer se on nakon toga promijenio. No pozadina promjene nečijeg karaktera nije zapovijed ili zabrana, to je samo prilagodba okolnostima. On te je poslušao jer je bolje oprati suđe nego slušati prigovaranje satima. Pirova je pobjeda kad te partner poštuje nakon godina svađanja i vikanja, on je tada poput magarca koji je podlegao batinama. Jedne večeri slušam monolog svoje susjede koja viče na muža, trajalo je barem pola sata. Ona drži predavanje, on tu i tamo ubaci koju riječ. Na kraju šutnja, vjerojatno zato jer se ona umorila a on je zaspao. 

Naravno, postoje muškarci koji su po prirodi egoistični da ne shvaćaju kako mogu povrijediti partnericu svojim ponašanjem. Ako mu daš do znanja da se loše osjećaš jer on baš nikada ne surađuje, barem će razmisliti da nešto radi krivo. U tom trenutku možete i vidjeti koliko mu je zapravo stalo do veze. Kad netko ne želi izgubiti partnericu ili je ne  želi gledati stalno namrgođenu, onda će se potruditi popraviti svoje loše postupke.

Mnogo veza i brakova se raspada zbog nedostatka strpljenja, jer se sve očekuje odmah i jer je alternativa mnogo. Time raste i moć ultimatuma, maše se papirima za razvod češće nego ikada. Reality show i pojava interneta otvorili su novu lepezu mogućnosti, pa će žene tražiti svoje uzore u onima koje nisu dale partnerima puno prostora za razmišljanje nego su se okrenule nekom drugom. Davanje ultimatuma postaje jedan društveni fenomen u stilu "ako neće biti po mome onda mi ne postojimo." Nakon dva ili tri braka neke će žene reći "bolje mi je biti sama jer su svi oni isti. "

Ultimatum ne liječi uzrok, nego posljedicu. U vrijeme kad do ultimatuma dođe već su druge opcije pale u vodu, pa je postupak vođen ultimatumom zapravo potez očajnika i neka vrsta ucjene. 

Poštovanje se ne gradi ultimatumima. Postoje i muški i ženski zlostavljači kojima je ultimatum omiljeno oružje. No pravo, istinsko poštovanje se izgrađuje kompromisima ako volja za njima postoji. Svađe su produktivne kad je njihov ishod rješenje, a ne dizanje bijele zastavice samo da ne dođe do gadnog okršaja. Ono što ste postigli ultimatumom je poput gutanja hrane koja vam se ne sviđa, samo da ne ostanete gladni. Svrha je ispunjena, ali okus i dalje ostaje bljutav.  

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.