Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Postoji li muško-žensko prijateljstvo u pravom smislu riječi?

"Mi smo samo prijatelji" je dobra isprika za par koji je uhvaćen javno u druženju, a ne želi priznati da tu postoji nešto više. Ovu ispriku koriste slavne osobe kad ih paparazzi uhvate na kavi s pripadnikom suprotnog spola.  Kad žena prigovori mužu da je preblizak s uredskim kolegicama, on će reći "mi smo samo prijatelji." Kad ti sadašnji prigovori da si preljubazna prema bivšem, reći ćeš "mi smo samo prijatelji."
Objava 03. lipnja 2019. 0 komentara 1921 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Mi smo samo prijatelji.

"Mi smo samo prijatelji" je dobra isprika za par koji je uhvaćen javno u druženju, a ne želi priznati da tu postoji nešto više. Ovu ispriku koriste slavne osobe kad ih paparazzi uhvate na kavi s pripadnikom suprotnog spola. 

Kad žena prigovori mužu da je preblizak s uredskim kolegicama, on će reći "mi smo samo prijatelji." Kad ti sadašnji partner prigovori da si preljubazna prema bivšem, reći ćeš "mi smo samo prijatelji." 

Nakon prekida mogu se čuti poznate riječi :"Ostanimo prijatelji." No što riječ "prijateljstvo" zaista podrazumijeva, kad su u pitanju osobe suprotnog spola? Znači, ne ljubite se, osim prijateljski u obraz, ne spavate zajedno, ne izmjenjujete intimne poruke. Ako ste prijatelji, postavili ste granice i toga se pridržavate, tretirate osobu drugog spola kao člana obitelji, ludo se zabavljate, tražite savjete i međusobno si pomažete, ali ne ulazite u zonu intimnosti.

Kakve vrste muško-ženskog prijateljstva zapravo postoje?

Bratsko-sestrinsko prijateljstvo. Znate se od djetinjstva. Ona ti je kao sestra, ali ne privlači te. Draga ti je i lojalna, no ne bi mogao hodati s njom.

Prijateljstvo na poslu. Surađuješ s dragom kolegicom, poštuješ je, možda ti je i šef. Imate zajedničke interese. 

Prijateljstvo s bivšom. Nekada ste puno značili jedno drugome, no sada se samo poštujete i popijete kavu koji put.

Skrivena privlačnost. To je ono klimavo prijateljstvo. Imaš prijateljicu koja ti je napeta. I razmišljaš kako prijeći na iduću razinu a da ne upropastiš prijateljstvo.

Prijateljstvo s osobom suprotnog spola može biti dobra zamjena za slomljeno srce ili lijek za usamljenost, no problem se javlja kad ti tvoj prijatelj postane zamjena za dečka pa zbog njega odbijaš sve druge, ili još gore, kad se pretvori u prijatelja s povlasticama. Ako postaneš prebliska s nekim tko ti je do sada bio lojalan i potpora, krenuli ste u jednu drugu sferu. Do sada niste imali emocionalnih obaveza jedno prema drugome, no što se događa kad postaneš ljubomorna na njegov privatni život i ostale ženske osobe shvaćaš kao konkurenciju? Što ako počneš sabotirati njegove veze tako da ogovaraš njegove potencijalne partnerice?

Ana je bila dobra prijateljica Miroslavu koji je liječio traume od prošle veze. Ana je bila zabavna i toliko različita od njegove bivše, a znao ju je još od djetinjstva. Jedne večeri su se napili i završili u krevetu. Od tada više ništa nije bilo isto, objema je bilo neugodno. Ona je htjela vezu, ali Miroslav nije bio spreman opet se obavezati jer se još nije oporavio od bivše. Na kraju, nisu ostali ni prijatelji, pa se samo pozdrave kad se vide na ulici. 

Što biste rekle kad bi shvatile da je vaše prijateljstvo s muškom osobom zapravo samo paravan? Netko je drag prema vama, a ustvari plete paukovu mrežu i čeka pravi trenutak da mu padnete u zagrljaj? Smijali ste se i zabavljali, kad ono, hop, već ste u istom krevetu?

Problem nastaje kad su dvije osobe na različitoj razini i onda dođe do pokvarenog telefona. Što se sve može dogoditi?

Ona je zaljubljena u tebe, a tebi je samo draga.

Ti želiš seks s njom, ali ne i vezu.

Možda i želiš neku vrstu veze, ali ne i obaveze koje uz to idu.

Pokušali ste imati vezu, ali ste otkrili da ste totalno različiti, i dok ste bili dobri prijatelji to te nije smetalo, ali sada želiš van iz te veze jer ti nedostaje sloboda.

Pod kojim uvjetima postoji muško-žensko prijateljstvo i da li je uopće moguće?

Moguće je ako te osoba ne privlači fizički. Ne možeš prijateljicu gledati kao potencijalnu partnericu.

Ako osjećaš ljubomoru, tu ima više od prijateljstva. 

Ako ste iskreni jedno prema drugome da je vaš odnos strogo prijateljski, a ne očekujete više.

Ako tvoja prijateljica već ima partnera, trebaš ga uvažavati i poštovati. To je njen izbor.

Ako ženu smatraš isključivo prijateljicom, onda su komplimenti na seksualnoj bazi neumjesni i mogli bi biti protumačeni kao upucavanje.

Kako ćete znati da ste gurnuti u zonu prijateljstva, iako ste očekivali više?

Recimo da ste muškarac kojem se sviđa prijateljica i do sada ste imali korektan odnos baziran na poštovanju, ali htjeli bi više jer vas seksualno privlači. Pokušali ste je pozvati na kavu ili van, ali je ona pristojno odbila. Dali ste joj kompliment a ona se zarumenjela i bilo joj je neugodno. Poljubili ste je u usta umjesto u obraz kad ste čestitali rođendan, a ona se odmaknula. U ovom slučaju, vi ste "friendzoned." Neugodna je situacija kad vam je prijateljstvo samo prva faza u strategiji, ali njoj je ujedno i zadnja.

I ženama se lako  zaljubiti u prijatelja, pogotovo ako kliknete i shvatite da imate zajedničke interese. On je netko tko vas može nasmijavati, s kim se osjećate opušteno, možete mu povjeriti svoje tajne i neće vas osuđivati. On je i privlačan, i kako mu odoljeti? Žena će dati signale ako želi više, bacit će se u sofisticirano zavođenje i svaki pametan muškarac će shvatiti kuda to vodi.

A što ako žena već ima partnera i ako veza škripi, a prijatelj samo čeka da uleti? Kontrola i ravnoteža je ključ uspjeha, a i činjenica da znate što želite i kuda to vodi. U svakom trenutku treba biti svjestan posljedica, jer kad kemija preuzme, onda je gotovo.

Kaže se da iz prijateljstva nastaje ljubav, ali da nakon ljubavi nema prijateljstva. Logično je, ako gradite prijateljstvo na lojalnosti i povjerenju, da ćete se spetljati s prijateljem jer znate da vas neće iznevjeriti. Isto tako je logično da ako prekinete s nekim na ružan način da tu nema više lojalnosti i povjerenja, pa nakon toga puca i prijateljstvo. No svako prijateljstvo se ne može pretvoriti u ljubavnu vezu jednostavno jer nema kemije ili zato što bolje funkcionirate kao prijatelji nego kao ljubavnici.

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.