Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Što znači biti nezavisni autor u Hrvatskoj?

Kao država, Hrvatska bi trebala stimulirati intelektualce, pa stoga i književnike. Nezavisni autori su pisci koji sve rade sami, od naslovnice do promocije, plaćaju lektoriranje iz svog džepa , a država nastupa kao egzekutor uzimajući porez gdje god stigne. Pa dok svoju verziju Amazon Kindlea imaju i Turska i Indija, kod nas je taj servis nešto u rangu znanstvene fantastike, jer tko je čuo da se knjige mogu čitati i preko mobitela, online.
Objava 02. prosinca 2019. 1 komentara 727 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Za Hrvatsku je Amazon nešto poput znanstvene fantastike.

U Hrvatskoj postoji jedna skupina autora koja objavljuje svoje knjige na Amazonu, na engleskom jeziku. Amazon Kindle je čitač za knjige koji omogućuje piscima bez izdavača da svoje knjige samostalno objave online, bez novčane naknade i stave ih na prodaju zainteresiranim čitateljima. Zvuči kao dream job, no stvarnost je potpuno drugačija. 

Hrvatska nema svoju verziju Kindle Amazona, iako je ovaj servis poznat u cijelom svijetu. Kao država, Hrvatska bi trebala stimulirati intelektualce, pa stoga i književnike. Nezavisni autori su pisci koji sve rade sami, od naslovnice do promocije, plaćaju lektoriranje iz svog džepa. Država nastupa kao egzekutor uzimajući porez gdje god stigne. Pa dok svoju verziju Amazon Kindlea imaju i Turska i Indija, kod nas je taj servis nešto u rangu znanstvene fantastike, jer tko je čuo da se knjige mogu čitati i preko mobitela, online. Suprotno nekim vjerovanjima, književnici su ambasadori Hrvatske u inozemstvu. Predstavljanje Lijepe naše ne ide kroz Instagrame polupismenih influencera, nego kroz književnu literaturu na engleskom jeziku. Američka i britanska javnost još uvijek ne zna dovoljno o hrvatskoj kulturi, običajima i tradiciji, a kroz knjige je otvoren put da se to promijeni.

Autori Stjepan Vareševac Cobets i Bernard Jan su samo neka imena koja nisu dovoljno poznata na hrvatskoj književnoj sceni, no oni su pisci s dobrim kritikama na Amazonu koji nisu prošli neopaženo.  I dok će se javnost usmjeriti na književna djela Nives Celzius i grabiti prema obližnjem kiosku, manje je poznato da na svakom mobitelu možete instalirati aplikaciju Kindle i doći do sjajnih knjiga nezavisnih autora, po cijenama od nekoliko dolara ili funti, premalo za originalni književni doživljaj. 

Oduvijek sam voljela pisati, a za Kindle mi je rekla spisateljica na Twitteru,  pa sam se registrirala i tamo objavila svoju prvu knjigu. Bilo je to pred dvije godine, prve su kritike bile negativne, ali na tome sam zahvalna jer sam izbrusila svoju vještinu i upoznala mnoge sjajne ljude. Angažirala sam američku lektoricu, jer je lektoriranje područje prijevara i manipulacija. Naime, za određeni iznos love svatko tko je završio tečaj engleskog može editirati tvoju knjigu, no kad dođe u ruke američkom i engleskom lektoru, pogledat će vas s podsmijehom i reći "siguran sam da ste iz Istočne Europe. "

Točna je ona izreka, angažirajte profesionalca, jer će vas amater još skuplje koštati. Nakon dvije godine imam 60-tak recenzija na 8 knjiga u elektroničkom obliku plus još 8 papirnatih izdanja koja se prodaju na Amazonu.  Odradila sam šest intervjua na stranicama američkih i britanskih autora koji su sa mnom rado surađivali i napravila svoju autorsku stranicu.  https://www.amazon.com/Kristina-Gallo/e/B076PBWSTK/ref=dp_byline_cont_ebooks_1

No, onda se pojavilo pitanje isplate. Naime, Hrvatska nema banku u sustavu banaka Amazona jer nismo u Euro zoni. Kad dođete do iznosa od 100 dolara ili 100 funti, dobit ćete ček, ali ga ne možete unovčiti u Hrvatskoj i tu počinje apsurd. Putujte u Sloveniju da bi ga unovčili. Ili otvorite račun u nekoj internetskoj banci  gdje morate platiti svojih 400 kuna kao polog uz  napojnicu mjesečno 60 kuna, a to je za velike igrače koji puno zarađuju. Nitko od nas nije Stephen King.

Da bi ruglo bilo veće, Hrvatska ima sustav dvostrukog oporezivanja. Nakon prodaje knjige, porez će osim Amazona udariti Amerika, te Hrvatska. To vam je ko da komarcu otkinete noge. Zamislite knjigu koja košta 9 dolara, Amazon uzima 70%, Amerika 30% i onda još Hrvatska udari porez, a vi trebate online banku da bi došli do novaca? Ispada kao da je pisanje skup hobi, jer ne mislite valjda da na ovaj način netko može zaraditi za život.

Često se govori, zašto se ogromna promocija po portalima daje golotinji, starletama, Instagramušama i sličnima, kad je ispod njihovih profila hrpa kritika i svima su već tuđe guzice i sise dozlogrdile? Kad treba promovirati nove autore, njih se zaobilazi ili se spomene usput, a prednost se daje već poznatim imenima koja iskaču iz paštete. Samo da se malo više pogleda ispod površine, našli bi puno kvalitetnija štiva od onih koja se prodaju na kioscima. Američko i britansko  tržište je strogo i zahtjevno, ali hrvatski autori su hvaljeni i cijenjeni na Amazonu. No, jednom kad zaradite novac, žrtve ste birokratske procedure, jer se sve krvopije moraju nahraniti od vaše zarade.

Tapšanje po ramenima i pljesak je jedino što ćete u Hrvatskoj, osim ogromnog poreza, dobiti kao odgovor. Tko još čita knjige, reći će neki, jer to je izašlo iz mode. Daj ti nama sliku polugole žene na štandu koja žonglira mandarine, to nosi klikove, oglase i marketing.  Problem je i što autori u Hrvatskoj međusobno ne surađuju i skeptični su prema novim licima. Ako pošalješ email nekom renomiranom autoru nećeš dobiti odgovor, ili će se isti čak na statusima na društvenim mrežama požaliti kako ih spamaju s neželjenim upitima o knjigama. Ignorirat će te i pritom zaboraviti da su i sami nekada bili odbijeni i ignorirani. 

Nezavisni autori na Amazonu su solidarni, nude intervjue, dijele knjige, pišu recenzije i šire krugove svojih sljedbenika jer su otvorena uma. Da bi netko u Hrvatskoj stekao kredibilitet kao autor najprije mora imati poznato ime. Nikog ne zanima tvoje pisanje ukoliko nisi otprije poznat medijima. U slučaju iznimke, ako ti je ipak knjiga objavljena unatoč anonimnosti, imat ćeš problema s promocijom jer će se svi pitati tko je to. Trebao bi sam gurati svoju knjigu, uložiti novac ili napraviti skandal, a to već graniči s lakrdijom.

Nezavisna autorska scena na Amazonu nudi priliku da budeš prepoznat po svojim knjigama. To je slično kao s filmovima, komercijalni imaju više šanse da budu primijećeni, ali nezavisna kinematografija nudi originalnost. No, ako država ne cijeni ovu vrstu intelektualnog rada ne bi ga trebala ni sabotirati. Društvo hrvatskih književnika nije zainteresirano za autore na Amazonu koji pišu na engleskom jeziku, jer očito naše radove smatraju djelima amatera. Prema Pravilniku DHK, njihov član iznimno može postati i osoba koja je nagrađena književnom nagradom. Hmm, da li se onda može učlaniti i Nives Celzius koja je imala najprodavaniju knjigu i trebala dobiti "Kiklopa", koji je zbog nje i ukinut? Dakle, iz ovog proizlazi sva apsurdnost hrvatske književne scene, kad se zapetljate u vlastita pravila i glumite neku ekskluzivu, pa ispadnete smiješni.

Dovoljno bi bilo samo se iščupati iz ralja podobnosti, konzervativizma i dati šansu piscima koji su se već dokazali na inozemnom tržištu. Nikome ne bi pala kruna s glave za jednu promociju i jedan intervju.  Ako nas se ne srame američki autori, zašto su vaša vrata zatvorena?

Kako pomoći nezavisnim autorima da se promoviraju? Kupiti knjigu koja nije skuplja od kutije cigareta, napisati recenziju i preporučiti je, to je najmanje što se može učiniti. Možda i Hrvatska u budućnosti bude imala svoju verziju Amazona.

 

  • Zentren:

    Odlična kolumna jer većina ljudi u Hrvatskoj i ne zna da postoje hrvatski autori koji objavljuju na engleskom jeziku. To što im hrvatska država ne pomaže, nije ništa novo. HDKU i onako brine samo za sebe, novi im autori nisu ... prikaži još! baš interesantni. Pravila da postaneš njihov član, su slična kao i u naših poslodavaca, mi ćemo te zaposliti ako imaš dvije godine radnog iskustva, pa lijepo ajde ti u Irsku.