Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Trebaju li društvene mreže ograničiti dob korisnika?

I dok su se nekada djeca zabavljala igrajući se u parkovima i na igralištima, danas je glavni izvor zabave mobitel. Probajte klincu uzeti mobitel iz ruke i evo plača. U Japanu je više od 50% djece kratkovidno zbog konstantnog zurenja u igrice na smartphoneu. Postavlja se pitanje, koliko su zapravo djeca zaštićena na društvenim mrežama?
Objava 03. veljače 2021. 0 komentara 183 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Djeca na internetu mogu biti podložna raznim negativnim utjecajima.

Društvene mreže su glavna zabava današnjice. Novi hit Tik Tok privukao je djecu koja bi ovu aplikaciju trebala koristiti uz dopuštenje roditelja, ako imaju manje od 13 godina. U Italiji se pojavila inicijativa za brisanjem profila gdje se ne može utvrditi ima li korisnik više od 12 godina. I dok su se nekada djeca zabavljala igrajući se u parkovima i na igralištima, danas je glavni izvor zabave mobitel.

Probajte klincu uzeti mobitel iz ruke i evo plača. U Japanu je više od 50% djece kratkovidno zbog konstantnog zurenja u igrice na smartphoneu. Prvi mobitel sam kupila kad sam imala trideset i drago mi je zbog toga. Svaki momenat života nije trebao biti dokumentiran na videu ili slici koja će onda postati dio interneta, namijenjen za javnost. Postavlja se pitanje, koliko su zapravo djeca zaštićena na društvenim mrežama?

Svi imaju profile, pa će roditelji dopustiti kreiranje Facebooka, Instagrama i Tik Toka kad procijene da će njihova djeca biti oprezna. 

No, kakav sve rizik društvene mreže nose?

Bullying. Ako su vam dijete zezali na ulici i u razredu, ruganje se seli u virtualni prostor.

Pedofilija. Slike slatkih curica i dječaka su odličan mamac za pedofile.

Ovisnost. Teško će biti uvjeriti klinca da piše zadaću kad se aktivirao na društvenim mrežama.

Padanje pod loš utjecaj. Ono što dijete vidi na društvenim mrežama može kopirati i dovesti sebe u probleme.

Poznato je da tvorci društvenih mreža misle samo na profit. Nije im važno hoće li netko biti šikaniran, doveden u zabludu ili opasnost . Teško je utvrditi tko ima koliko godina pa tako možete dobiti zahtjev za prijateljstvo od tinejdžera koji ima 17 iako vi imate 45. Također, ne možete uvijek kontrolirati što vaše dijete stavlja na internet i s kim se dopisuje. Jednom sam vidjela video na Instagramu gdje pakistanski tinejdžer reže ruku sa žiletom. Instagram ga nije uklonio i ta grozota se vrtjela okolo, a neki su još davali i lajkove.

Tvorci društvenih mreža prepustili su kontrolu roditeljima, pa neka svako odgovara za svoje potomke. Tko vam je kriv ako se netko rugao vašem djetetu, ako je dijete palo u depresiju jer je netko napisao ružan komentar ispod njene slike? 

Charli D'Amelio je najpopularnija Tik-tokerica koja u je u doba kad je počela stavljati svoja videa imala 16 godina. Napustila je školu i od svoje zarade kupila je roditeljima vilu. Nisu sve priče tako sretnog kraja, iako bi neki roditelji voljeli da njihovo dijete tako zaradi i riješi im egzistenciju. Zarade na društvenim mrežama su lutrija, a opasne zamke su mnogo veća vjerojatnost nego slava.

Kako se cenzurira komentiranje na internetu, kad već idemo tim putem, trebalo bi pogledati tko taj internet koristi, da li je primjereno gledati poplavu djece koja silom žele u svijet odraslih i preskočiti školu da bi radili "nešto pametnije"?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.