Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

U nekim ljudima je skriven mali diktator

Kaže se da je dobar sluga loš gospodar, a upravo se to događa kad osoba koja do jučer nije imala ništa odjednom dobije moć u ruke. Tada izađe na površinu sve što je pažljivo skrivano, i upoznamo drugo lice koje nismo još vidjeli. Moć omogućava ono što prije nismo mogli i nismo se usudili tražiti. Međutim, moć je tempirana bomba kojom treba znati upravljati. Kako se na određenu poziciju dođe, sa takve pozicije se i silazi. Ista gomila koja je pljeskala jednom vođi može se iznenada okrenuti protiv njega i moć nestaje, kao mjehur od sapunice.
Objava 18. siječnja 2021. 0 komentara 346 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com
Diktator izlazi na površinu kad dobije moć.

Moć je afrodizijak. Neki ljudi se dokopaju moći, pa svjesno ili nesvjesno počinju maltretirati svoje dojučerašnje prijatelje i suradnike. I sami ste se susreli s takvima, od bivšeg školskog kolege , susjeda pa čak i bivših partnera. Kaže se da je dobar sluga loš gospodar, a upravo se to događa kad osoba koja do jučer nije imala ništa odjednom dobije moć u ruke. Tada izađe na površinu sve što je pažljivo skrivano, i upoznamo drugo lice koje nismo još vidjeli.

Sjećam se osobe s kojom sam zajedno izlazila pred mnogo godina. Vesela, duša svake zabave, duhovita i otkačena, svatko ju je rado pozivao u društvo. Igrom slučaja, zaposlile smo se u istoj firmi, ja sam tada bila pripravnica a ona mi je bila nadređena par mjeseci. Ponašala se kao da me ne poznaje, dala mi je hrpu papira da razvrstavam i štambiljam, počela je prigovarati da koverte nisu dobro razvrstane i izazvala je moju reakciju. Neko vrijeme sam je trpjela, a onda sam jednostavno gurnula tu hrpu dalje od sebe i rekla da ne mislim raditi takve poslove. Da je to bio netko drugi, s normalnim stavom, učinila bi joj uslugu, ali njen diktatorski pristup me šokirao. Rekla sam joj što mislim i to je bio zadnji put da smo razgovarale. Ta osoba se preko noći iz djevojke pune života pretvorila u ogorčenu ženu željnu moći. 

Diktator pokazuje komplekse veće vrijednosti zbog frustracija koje kuhaju u njemu. Nerijetko možete sresti nekog kontrolora koji vam u pijanom stanju kontrolira karte, urla i ne pokazuje ni osnovne manire. Svaka čast onima u tramvaju koji mirnim tonom traže dokumente i napišu kaznu te ne raspravljaju i ne psihoanaliziraju putnike. Netko se šverca, netko nije mislio da će ga uhvatiti i došlo je do takve situacije, ali ne urlaj ko zadnji manijak, ne prijeti i ne stvaraj neke lude pseudo teorije zašto netko nije imao kartu.

Nije pozicija moći za svakoga, a kad je obavlja osoba koja ima diktatorske sklonosti, to izgleda ovako:

Oslovljava vas sa ti, kao da ste ovce zajedno čuvali. Profesionalno je oslovljavati kolege i suradnike sa VI.

Komentira vašu odjeću ako joj se ne svidi. "Vidi ti se trbuh, da nisi slučajno trudna?"

Komentira vaš privatan život. "Pa zgodan ti je muž. Nije li premlad za tebe? Živiš s nekim? Izvanbračna zajednica nije obaveza."

Ističe druge kolege kao primjer. "Ugledaj se na nju, pa ona je sve ormare očistila od spisa, a doma ima malo dijete."

Dobijete za šefa neku pokondirenu tikvu, koja onako zdravo seljački nastoji dovesti kolektiv u red. I onda nastane parodija, jer ne može uspostaviti autoritet. Najčešće takve osobe gube živce i ne znaju ništa o psihologiji managementa pa vikanjem žele uspostaviti kontrolu. Naravno, postižu suprotni efekt.

Sjeme diktature rasprostrlo se na društvenim mrežama. Od najvećih koji kontroliraju Facebook pa do malih administratora u grupama. Uz neke profile je nakačeno zanimanje "admin u Facebooku" i takve osobe prijete drugima "prijavit ću te, ostat ćeš bez profila. " Uđete u neku grupu i izrazite svoje neslaganje s pravilima grupe, blokiraju vas, brišu i dolaze na privatne poruke uspostaviti red. 

Autoriteti iza tipkovnice su najgora vrsta. Recimo, želite skupiti veći broj sljedbenika jer širite svoj biznis. Dođete u grupu,a tamo vam se administratori popnu na glavu, u stilu "dobit ćete veći broj sljedbenika uz ove uvjete", ili "možete dijeliti svoj blog ali uz određene uvjete". Jednom sam imala objavu u nekoj od grupa za autore, koju su administratori okarakterizirali kao "previše depresivnu." Izađem van iz grupe i ne vraćam se, taman će mi još netko iza tipkovnice soliti pamet.

Moć stvara određene privilegije, ali i mogućnost zlouporabe. Zamislite štrebera koji nije imao sreće sa curama u srednjoj, gledale su ga samo kad je trebalo prepisati zadaću. U tridesetima, on postaje šef. Napreduje, penje se na ljestvici, i onda se žene počinju tući za njegovu pažnju.

Moć omogućava ono što prije nismo  mogli i nismo se usudili tražiti. Međutim, moć je tempirana bomba kojom treba znati upravljati. Kako se na određenu poziciju dođe, sa takve pozicije se i silazi. Ista gomila koja je pljeskala jednom vođi može se iznenada okrenuti protiv njega i moć nestaje, kao mjehur od sapunice.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.