Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Buntovnička pravila

Uhođenje nije ljubav na prvi pogled

Mobiteli i internet su doveli do degradacije emocija, isplivale su na površinu najniže ljudske strasti, sram i takt danas više ni ne postoje. Ako je prije dvadeset godina bilo teško nekom štreberu iz razreda pozvati curu na spoj, danas će je isti skenirati po društvenim mrežama i slati dosadne poruke, pa će ga ona na kraju i blokirati. Slatki tip kojeg su cure uočile na večernjem izlasku neće biti naročito sretan kad čuje da je uguglan.
Objava 21. studenoga 2020. 0 komentara 631 prikaza
https://www.pexels.com/
https://www.pexels.com/
Uhođenje nije dobra taktika za romansu.

Sjećate se kad ste se prvi put zaljubili? Leptirići u trbuhu, lupanje srca i želja da dotaknete osobu koja vam se sviđa bila je veća od svega. Netko treba napraviti prvi korak, a prije nego je tehnologija uzela maha, trebalo je prići željenoj osobi na staromodan način. Upoznati se, tražiti broj telefona, pozvati je na piće. Tako se to radilo prije pojave interneta i smartphonea, prije nego smo mogli nekoga uguglati i tražiti sve podatke o njemu ili njoj.

Nedavno sam čitala kako je djevojka vidjela privlačnog mladića u vlaku, opisala ga je u detalje i moli ljude putem interneta da joj jave ako su vidjeli nekog sličnog opisa. Ona insinuira da je to ljubav na prvi pogled i budući joj je sudbina podarila taj susret, želi ga vidjeti ponovo. I tako počinje virtualno uhođenje nepoznate osobe, koja nije dala ni pristanak da je se istražuje na takav način niti je pokazala interes za kontaktom.

Dakle, vidite nekog komada u tramvaju, i što ćete učiniti? Kontakt očima, prilazite uz neku ispriku kao kakve karte treba kupiti, pravite se smušeni, ili samo kažete da vam je osoba odnekud poznata? Svakako prirodnije i mentalno zdravije nego skenirati osobu, možda je i snimiti mobitelom a onda na društvene mreže u potragu za osobom svog života.

Drugi primjer govori o mladiću koji je u šopingu uočio zgodnu djevojku. Sa puno detalja je opisao kako je bila odjevena i šta je kupila, a onda kreće lov putem interneta, da li ju je netko vidio? Podsjeća na one plakate u filmovima "missing person". Dakle, osoba je tu, živa i zdrava, i da li želi da joj se neki neznanac nakalemi putem interneta na vrat i da li bi pristala na spoj? Mislim da ne. Ja ne bih.

Ma koliko izgledao simpatično, interes nekog neznanca za vas putem guglanja na internetu može biti zastrašujući. Zamislite vezu koja je počela na takav način. On vas je vidio na Fejsu, guglao vas, ili vas je snimio u trgovini, uspio doći do informacija o vama i sad se vi nalazite. Počinje romansa, a onda vas ista osoba provjerava, gdje ste bili, što ste radili, tko su vam prijatelji i iznenada ste pod prismotrom. Uhođenje nije ljubav na prvi pogled, jer se vašem odabraniku odmah ukida sloboda izbora i odlučivanja. 

Da je fatalni mladić htio da se upoznate, da ste ga zanimali, sam bi vam prišao i počeo razgovor. Tada imate mogućnost izbora. Netko vam priđe, a vi odlučite hoćete li nastaviti razgovor ili ne. Ako ste kliknuli, nastavljate razgovor, smijete se zajedno, izmijenite brojeve, ili idući susret prepustite slučaju. Ako niste kliknuli, izmislite da vam se žuri i da je iskrsnula iznenadna obaveza, i slobodni ste. Baš sam ovog ljeta u kafiću vidjela ženu na spoju s nekim tipom koji ju je očigledno gnjavio. I ona se zagledala u svoj mobitel i rekla da mora ići. Dignula se od stola i odlazi, ispraćena njegovom razočaranom facom.

Kad vas netko uhodi putem interneta, vi ste od početka u nezavidnoj poziciji. Ne znate tko je, a toliko želi znati o vama. Sumnjam da bi se razvila kemija da saznate kako vas netko istražuje, prije se razvija odbojnost. I dotični ne može znati, jeste li vi već u vezi. Neki idu toliko daleko da ih ne zanima vaša veza, čim njega upoznate odmah ćete skočiti njemu u zagrljaj. Ili ona djevojka s početka moje priče misli da će slatki tip ostaviti svoju curu radi nje. 

Koliko nekoga zanimate, sami možete procijeniti. Ne treba nekome skočiti u oči da bi dobili pozornost. Ako imate suputnika u vlaku , autobusu, tramvaju i počinjete razgovor, a osoba gleda u mobitel i pravi se da vas ne čuje, znate kakav je ishod. Ako vas gleda u oči i odgovara na pitanja, interes je tu. 

Mobiteli i internet su doveli do degradacije emocija, isplivale su na površinu najniže ljudske strasti, sram i takt danas više ni ne postoje. Ako je prije dvadeset godina bilo teško nekom štreberu iz razreda pozvati curu na spoj, danas će je isti skenirati po društvenim mrežama i slati dosadne poruke, pa će ga ona na kraju i blokirati. Slatki tip kojeg su cure uočile na večernjem izlasku neće biti naročito sretan kad čuje da je uguglan.

Možda se nekome takav pristup i sviđa, ali na ovaj način gubite neizvjesnost, prvobitnu kemiju i ravnopravne uloge u jednoj romansi. Kad vas netko pita kako ste se upoznali, a vi kažete "pa uguglala sam ga" ili "našla sam ga na Tinderu" zvuči kao da ste išli u ribolov, pa ste uhvatili ono što se zakačilo za udicu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.