Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kulturnjača

Let the blood games begin

Kada dođemo do brojke od 130 milijuna kuna godišnje koje vladajući ubiru na račun naših utroba, dođe mi da više ne kupim nijedan uložak, nego da se motam s plahtama koje sam dobila u dotu.
Objava 29. listopada 2021. 1 komentara 447 prikaza
Foto: Paula Knapić
Foto: Paula Knapić
Ne tražimo besplatne uloške. Ne tražimo ni lavande ni ruže. Tražimo smanjenje poreza.

Koliko li sam samo puta rekla u sebi i naglas kako više neću gledati televiziju, slušati vijesti i čitati novine. Želim biti neinformirana i živjeti dugim i sretnim životom. Htjela bih... Jer bombe koje se svakodnevno bacaju na nas iz svih mogućih životnih aspekata Lijepe naše su rijetko kada lijepe. Nažalost, samo su ovo drugo - naše. Pa ti je puna kapa. I želiš se odvojiti i maknuti od svega toga. Ali ne možeš. Jer nezainteresiranost nije nešto što je zapisano u tvom genetskom kodu. I tako pratiš. Glupa ja. Čitaš. Slušaš. Gledaš. Čudiš se. Mrštiš se. Vrtiš glavom. Križaš se. Psuješ. I pitaš se. Kako uopće uspijevaš ovdje biti živ? U svakom, bilo kojem smislu. Kako te još nisu pojeli? Kako? Ne znam.

A onda do tebe u tom nekom pokušaju življenja i preživljavanja dođe priča o porezima. I to onim krvavim. Iako su svi upravo takvi, ovi su doslovni. Bit ću vam iskrena. Kao privatniku kosa mi se diže na bilo kakve porezne priče. Dobijem tik. Posao me naučio da je to borba protiv vjetrenjača. Ne mogu se nikada oteti dojmu da je to lagano ubiranje plodova od strane vladajućih na koje jednostavno ne bi trebali imati pravo. Što se kaže - nit' luk jeo, nit' luk mirisao. Možda griješim, laik sam. Ali sve skupa mi jednostavno nikada nije imalo smisla.

I upravo iz tog razloga su me krvavi porezi pogodili ravno u želudac. Ne, pardon. Lažem. Pogodile su me izjave iza kojih stoje oni koji su kontra smanjenja. Kaže žena ženi: ''I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će vam se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uvoz, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti.'' Ovdje mi proradi moj inat i prkos, ženska solidarnost, empatija i općenito socijalna inteligencija te si logičnim slijedom postavljam jedino logično pitanje koje si ovdje možeš postaviti (i sada ćete mi oprostiti na vulgarnom izrazu, ali nadam se i razumjeti ga): dobro, koji kurac? Ili ženskim rječnikom, više podobnim za ovu situaciju: koja pizda materina? Zar zbilja? Pričamo o tome da mi žene plaćamo nekoliko tisuća kuna PDV-a na nešto bez čega jednostavno ne možemo. Trećina žena štedi na ulošcima jer su im preskupi, dok više od 10% nije ni u mogućnosti kupiti ih dovoljno kako bi ih redovito mijenjale. Jednak broj si ih ne može uopće ni priuštiti. Kada dođemo do brojke od 130 milijuna kuna godišnje koje vladajući ubiru na račun naših utroba, dođe mi da više ne kupim nijedan uložak, nego da se motam s plahtama koje sam dobila u dotu.

Hvalevrijedno je što se u varaždinskim školama već neko vrijeme svim djevojčicama daju besplatni ulošci, a od sljedećeg polugodišta Varaždinu će uz bok stajati i grad Rijeka. Na ovim primjerima bi se svi trebali voditi. Jer izuzetno je bitno sve djevojčice i dječake naučiti da su tjelesne promjene koje im se događaju u razvoju potpuno prirodne, da nisu tabu tema ni razlog srama. Potrebno ih je naučiti da prema svom tijelu budu otvoreni. Samo tako će ga razumjeti. I poštivati.

A mi odrasle žene... Mi ne tražimo besplatne uloške. Ne tražimo ni lavande ni ruže. Tražimo smanjenje poreza.Tražimo rasterećenje kućnog budžeta i smanjenje menstrualnog siromaštva. Što bi značilo smanjenje društvene nejednakosti i micanje prokletog seksizma iz zakona. To je jasno kao dan. Međutim, nije mi jasno posprdno objašnjenje da bi se u svrhu ravnopravnosti poreznog sustava trebali u tom slučaju smanjiti i porezi na žilete i kreme za brijanje. Jer muškarci se briju. Ali evo jedan twist plot. Oni se zapravo i ne moraju brijati. To je njihov odabir. Dok za razliku od njih, mi žene nismo izabrale svaki mjesec izgledati kao zaklane svinje.

Takve smo se, zamislite, rodile.
Shame on us.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vorda29:

    Bez da komentiram intelektualnu ispraznost u članku navedenih argumenta - svako smanjenje poreza trgovci će nadoknaditi dizanjem cijene.