Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kulturnjača

Ne volem, Đole, ni ja. Ne volem...

Upališ televiziju. Reklame. Samo smo ovaj tjedan za vas pripremili specijalnu CRVENU valentinovsku ponudu. Razveselite svoju bolju polovicu crvenim guz-papirom po super akcijskoj cijeni! Ponuda koja se ne propušta! Navali narode! I kako to obično biva, narod navali.
Objava 11. veljače 2021. 0 komentara 1176 prikaza
Foto: Paula Knapić
Foto: Paula Knapić
Crvena boja svugdje. Puno i previše. U svim oblicima i nijansama. Valentinovo. Stiglo je. Pas mater.

Još nas samo nekoliko dana dijeli od Valentinova kojeg možemo podijeliti na nekoliko vrsta. Da, postoje različita Valentinova do kojeg drže različiti ljudi na različite načine. Ok, da vam odmah kažem i to Balaševićevim rječnikom: NE VOLEM! Ne, ne volem nijednu vrstu ovog dana. Sve dlake na tijelu mi se naježe od neke sitne i čudne mučnine, a oči mi ponekada toliko kolutaju da mi se zna malo i zavrtjeti u glavi. ''Da vam pravo kažem, malo mi se i gadi...'', nastavlja dobri stari Đole, a ja u ovom slučaju potpisujem svaku njegovu. No dobro, krenimo redom.

Konzumerističko Valentinovo.
Ono, jasno, kreće puno prije pravog datuma. Crvena boja svugdje. Puno i previše. U svim oblicima i nijansama. Trgovački centri se guše u balonima koji na svakom koraku čine kičastu srcoliku konstrukciju. Ponekada možete vidjeti slučajne i neslučajne prolaznike kako vješto poziraju ispod, iza, ispred i pored tog monstruma. Slike se odmah filtriraju i šalju u instagramska bespuća gdje, ukoliko tagiraju nekoga ili nešto, ulaze u super veliki nagradni bubanj u kojem prvo mjesto donosi putovanje za dvoje u neku daleku i egzotičnu zemlju, dok drugo mjesto dobiva...wait for it...ogromnog plišanog medvjeda. O da!

Onda se iz trgovačkog centra prebaciš doma i upališ televiziju. Reklame. Samo smo ovaj tjedan za vas pripremili specijalnu valentinovsku ponudu crvene boje:
Crveno vino s crvenom etiketom – 43,99
Čokoladne praline crvenog sadržaja – 28,99
Keksi Domaćica u specijalnom crvenom izdanju – 13,99
Crveni umak – 11,99
Pašta u crvenom pakovanju – 8,99
Fantastični komad crvenog mesa – 32,99
Crveni toaletni papir – 17,99
Mirisne cvijeće, boja crvena, miris ruže – 3,99/kom
Paket ruža – 19,99
Crvena Vileda metla – 24,99
Razveselite svoju bolju polovicu crvenim guz-papirom! Ponuda koja se ne propušta! Navali narode!
I kako to obično biva, narod navali.

Event Valentinovo.
Žene se bude zorom ranom, prije pijetlova. Uređuju se. Figarom zavijaju svoje poletne kose, stavljaju crveni ruž na usta, lakiraju nokte crvenim lakom. Oblače crvene svečane oprave. Sve to traje nekoliko sati. Pripremaju se za najbitniji večernji event u gradu, reklamiranje nekog novog proizvoda. Negdje. Sve bitne gradske face dolaze. Reflektori blješte, fotoaparati škljocaju. Toči se mjehuričasto slatkasto piće. Sve je u znaku ljubavi. Neizostavni baloni, srca, ruže, konfeti... Jer kako drugačije. Vidjevši kameru u svojoj neposrednoj blizini, namještaju pozu. Naginju glavu, zamahuju svojom figarom nakovrčanom kosom i počinju se smijati nečemu ili nekome u daljini, u rukama držeći proizvod koji je naravno na posebnoj akciji povodom Dana zaljubljenih. Uskoro odlaze, svaka sa svojom malom vrećicom dobivenih testera u znak zahvale domaćina što su izdvojile svoje vrijeme došavši ovdje. Doma željno iščekuju vidjeti svoje pomno promišljene i apsolutno spontane fotografije.

Kalendarsko Valentinovo.
14.02., dan kada se parovi kunu u svoju bezgraničnu i apsolutno prožimajuću ljubav kojoj nema kraja. Ni početka. Oni su na ovaj dan jedno biće, međusobno isprepleteni svojim osjećajima i bistvom. Da, sretni su što se imaju, vole što se vole. Hešteg. Njihova ljubav danas ne poznaje prepreke. Ne poznaje granice. No samo danas. Jer su već sutra sve granice zatvorene. Za prijelaz preko je potrebna propusnica. Hešteg.

Moje Valentinovo.
U mom slučaju je Dan zaljubljenih dan kada me određeni članovi moje familije zovu na telefon i čestitaju mi rođendan. Svake godine ista priča.
''Ej, danas ti je rođendan, je tako?''
''Nije.''
''...''
''...''
''Ok, čujemo se sutra onda.''
''Ajde.''
Da, unatoč nepokolebljivom uvjerenju spomenutih, među kojima su čak i oni koji su me napravili i odgojili, rođendan mi nije na Valentinovo. Dan poslije mi je. Toliko.

Bilo kako bilo, bliži se to crno Valentinovo. Kako god i s kime god da ga (ne) provedete, koji god da je vaš stav o obilježavanju ovog dana – ljubav ne poznaje datume. Ne broji se poklonima kupljenima po specijalnim valentinovskim ponudama ili instagramskim heštegovima. Ona je 0/24, 365 dana u godini - dvosmjerna ulica konstantno u radovima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.