Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kulturnjača

Što je žena bez muda?

Lako je suditi drugome. Lako je biti pametan. Jer ''da sam ja na njezinom mjestu...'' Ali nisi. Jer dok ti sjediš u toplini i sigurnosti svog doma... Dok se ti ne moraš brinuti kako će on reagirati kada dođe doma, a juha nije topla... Dok ti upravo tipkaš po društvenim mrežama svoje stajalište kako bi drugi trebali živjeti svoj život... Ona upravo čuči u nekom kutku svog mračnog stana i plače. Nemoćna. Bespomoćna. Sama. Zato zašuti. Molim te. U ime Nje, u ime One koja si mogla biti i Ti - zašuti.
Objava 02. veljače 2021. 0 komentara 980 prikaza
Foto: Paula Knapić
Foto: Paula Knapić
Zbog svih Milena, zbog svih Anica, Marica i Ivanka - svima vama koji ste ih uvjerili da su nesposobne, nebitne i manje vrijedne, svima vama kažem - odjebite. Jer one imaju veća muda nego što ćete ih vi ikada imati.

''A što je čekala do sada?''
''Ja bih odavno otišla!''
''Sama si je kriva!''
''Nije se žalila dok je napredovala!''
''Gdje je Milena bila dok je bila nitko?''

Komentari od kojih mi se diže želudac i u najmanju ruku me tjeraju na povraćanje. Komentari zbog kojih osjećam istinsku fizičku bol. Ljudska bezosjećajnost i nepromišljenost tvore savršeni par s njihovom glupošću i zlobom. Lako je suditi drugome. Lako je biti pametan. Pun savjeta. Jer ''da sam ja na njezinom mjestu...''! Ali nisi! Nisi. Jer dok ti sjediš u toplini i sigurnosti svog doma... Dok se ti ne moraš brinuti kako će on reagirati kada dođe doma, a juha nije topla... Dok ti upravo tipkaš po društvenim mrežama svoje stajalište kako bi drugi trebali živjeti svoj život... Ona upravo čuči u nekom kutku svog mračnog stana i plače. Nemoćna. Bespomoćna. Sama. Zato zašuti. Molim te. U ime Nje, u ime One koja si mogla biti i ti - zašuti.

Što je čekala do sada? Čekala je sebe, hrabru i snažnu. Onu koja je nekada bila. Čekala je sebe, onu koju su joj oduzeli. Bez pitanja i dozvole. Čekala je sebe. Da se dočeka. Pronađe. Da napokon kaže dosta! I da ode.

Voljela bih živjeti u društvu u kojemu ne poznajemo osjećaje manje vrijednosti, osjećaje bespomoćnosti. U kojemu ne poznajemo razlike i ultimatume. U kojemu nam se ne govori da nešto ne možemo ili ne smijemo. U kojemu nam se ne govori da šutimo. Voljela bih, oh kako bih voljela. Ali piši kući, propalo! 
Ponekada se tako spustim sa svog naivnog i utopijskog oblaka pa shvatim da ne možeš imati nešto za što se sam nisi potrudio. Ne možeš promijeniti društvo. Ne možeš promijeniti svijet. Ali možeš sebe. Jer velike promjene su ionako uvijek kretale od malih ljudi. Možeš odgojiti svoju djecu da budu empatični i osjećajni. Da brinu za druge onako kako brinu za sebe. Da poštuju, cijene. Da ih razlike ne dijele i ne otuđuju, nego spajaju i uče. Da znaju kako je različitost bogatstvo svemira. Da budu slobodni. Slobodni sanjati, željeti, živjeti, biti i reći. Bez straha od osude i upiranja prstom. Da, ne možemo mijenjati svijet. Ali možemo se barem potruditi pokušati. Zar ne?

I zato Mileno, ti za koju ne znamo gdje si bila dok si bila nitko, hvala ti. Hvala ti u ime Anice koja možda baš sada zbog tebe pakira svoje kofere i odlazi od doma. Koji to nikada nije ni bio. Hvala ti u ime Marice koja možda upravo sada uzvraća udarac onome koji je neprestano šamara. Rukama i riječima. Hvala ti u ime Ivanke koja je možda upravo sada skupila hrabrost i prestala šutjeti.

A ja, zbog svih Milena, zbog svih Anica, Marica i Ivanka - svima vama koji ste ih uvjerili da su nesposobne i nebitne, da su manje vrijedne, da su one krive, da su sve to same tražile i isprovocirale, da nije on to tako mislio, nije on to tako htio, svima vama koji ste ih uvjerili da šute i trpe, koji ste ih uvjerili da su loše majke, žene i kćeri, koji ste ih uvjerili da se moraju udati i roditi djecu, da ne ganjaju karijeru ili pak da ne mogu imati oboje, da ne zaslužuju biti sretne, zadovoljne i ispunjene - svima vama, zbog Milene, Anice, Marice i Ivanke -  glasno i jasno kažem odjebite.

Jer one imaju veća muda nego što ćete ih vi ikada imati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.