Naslovnica Mamadanasutra

Alisa u Zemlji jabuka

Objava 23. ožujka 2015. 1 komentara 550 prikaza
Alisa u zemlji Jabuka
Vicka Marić
Za post Alisa u zemlji jabuka

 

Ovih dana imam dojam da mi malo zapinje. Mislim, krene nešto po sitno, ali sve uz muku, tešku. Ulazim kroz prozore. Ali uđem. Nemalo su puta dosad zidovi trgali moj ovnovski rog pa već znam proceduru.

Išla sam tako tražit neko svoje pravo u bespućima birokracije.

Pa sam se, želeći ispast pametna i iskusna, zaplela o neke članke. Malo je reć' zaplela – tresnula sam na pod glavom, kao kad moj mali sin u štramplama trči po parketu. I dogodilo se ono što mi se već događa kad, k'o Aco Stanković, pokušavam ispast suvereni baja, a znam - da ne znam. Gospodin i njegova postojana trovremenska frizura (da, ima i gospode s tapiranim profilima) nešto su mi objašnjavali, a ja sam upadala u Alisinu zemlju čudesa i srama.

Jako polako. Ali sigurno. Sve dublje i dublje.

Kad sam zatvarala vrata svoga srama, nadala sam se da sam, za razliku od Alise, toliko sitna da me nitko na hodniku neće primijetiti.

Ali je.

. . .

Ima tih ljudi koje ne voliš na prvu. Zbog nečeg su ti odbojni; možda sliče učiteljici iz trećeg osnovne koja te gađala kredama, možda malo bacaju na najveću razrednu bitch, a moguće je i da su naprosto bezobrazni, jer im mama i tata nisu odradili posao kako treba. Tih ima najviše.

Ali ima i onih koji te podsjete na djetinjstvo u svom svojem toplom sjaju.

Kad sam, dakle, zatvarala vrata i mislila kako sam prestara da bih ispala toliko glupa, nabasala sam na poznato lice u hodniku firme Franza Kafke. Susjed s kojim se inače u kvartu jedva pozdravljam odveo me negdje gdje sam mirno sjedila, dok mi je on – gulio jabuke. Da, bit će da je scenarij o mom životu pisao neki  osebujni čiča. Jer, da je drugačije, sve bi frcalo. Ovako, sve je mirisalo na jabuke.

Nismo pričali.

Hrskali smo te njegove mirišljave domaće jabuke i sjetila sam se Milena generacijo moja  jer i tamo nešto miriše na jabuke. I svoje bake koja bi, uvijek kad bih sjela do njenog kreveta, odnekud izvukla neuglednu domaću točkastu jabuku i spretno je gulila svojim milim kvrgavim rukama.

Baka bi bila ponosna da me vidi sad. Ja sam njeno čudo, ma kako mi rogovi slomljeni bili. Ma koliko mi rupa štrample imale. Ma koliko kasnila na posao, jer sa susjedom s kojim se inače jedva pozdravljam, u njegovom uredu – jedem jabuke.

. . .

Navečer, kad smo konačno uspavali štrumfove, popili svaki svoj antibiotik (jer bakterija uvijek izvrti fer rundu, u kojoj rijetke izostavlja), čitala sam o Danu sreće, statistiku neku.

I onda uočila sliku malog plavog Downića kojeg je mama ljuljala na ljuljački. Sve se ispreplelo – i prvi dan proljeća i Dan sreće i Dan sindroma Down.

I ja koja sam taj dan padala i glavom lupala po parketima. I ta mama čiji sam grleni smijeh čula, iako sam je vidjela samo na fotografiji uz prigodni članak. Koja me, kao i sve mame heroine, s vremena na vrijeme nauči da sram nije kad te otpiri natapirani tapir.

Sram je kad jasno čuješ smijeh presretne majke s fotografije i shvatiš da cijelo vrijeme vidiš samo njeno teško breme. Dok zdvajaš nad vlastitom gvaljicom.

. . .

Tu sam noć sanjala medvjeda. Krasnog, crnog, sjajne dlake. Pitomog k'o janje. Ušetao je u naše dvorište i ja sam molila tatu da ga uzmemo za ljubimca. Tata se nećkao, ali onako, nagovorljivo, kako se tate već nećkaju.

Nisam sanjala ni muža ni djecu. Ja kad sanjam, onda odmaram. A kad odmaram, pošaljem djecu na ladanje.

Lažem, to samo dobro zvuči.

Ujutro sam guglala sanjarice i pisalo je da odigram neku igru na sreću. Pa sam, ne budi lijena, odigrala 7/39 i Eurojackpot.

Ništa nisam dobila. Čak ni gripu, Bogu hvala.

. . .

U jednoj sanjarici je pisalo da se pazim sitnih duša.

Super mi je to s dušama kod nas - ili su sitne ili su mrtve. Nema velikih.

Ali ima onih koje dođu baš kad treba.

I gule jabuke.

  • Ironman0105:

    evo, nadju se i ovakvi socijalisti-utopisti.....nemajuci pojma da je razlog svih njihovih problema isto tako socijalisticka-utopisticka vlada koju autorica clanka svim silama podupire.....

Message