Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Na životnom putu

André Rieu osvojio srca prepune Arene Zagreb

Glazba je najbolji sastojak koji možemo dodati u recept života. Besplatan je, a potiče bujanje iznutra poput praška za pecivo. Koji god glazbeni žanr u vama izazvao ježenje kože, budite sretni da vam je urođen talent muzikalnosti. Kroz malu školu ljubavi prema klasičnoj glazbi proveo nas je sinoć u prepunoj Areni Zagreb, André Rieu sa svojim orkestrom. Po prvi put u Hrvatskoj imali smo priliku jedan takav spektakl gledati uživo.
Objava 16. lipnja 2017. 0 komentara 764 prikaza
André Rieu
André Rieu
André Rieu - Arena Zagreb 2017

André Rieu, koji je zaslužan za međunarodni preporod valcera u novije vrijeme, nije slučajno svoj orkestar nazvao prema Johannu Strauss. Kroz razgovor i interakciju s publikom on tvrdi da je upravo Johann Strauss najviše sreće i zadovoljstva donio svijetu od svih skladatelja koji su živjeli ikada. Njegovi valceri jednostavno cijeli svijet u isti mah dižu na noge da publika skače sa stolice i poželi iste sekunde plesati.

André Rieu vam je prenio mnogo mudrosti između orkestralnih izvedbi sinoć. Jedna od onih koje sam upamtila je; ukoliko želite od maloga čovjeka stvoriti sretno dijete – upišite ga u zbor. Zbor je mjesto gdje se okupljaju veseli ljudi koji se druže pjevajući. Glazba na nas utječe tako da nas koliko god neraspoloženi bili, u trenutku kada počnemo aktivno slušati i pjevati, naše srce počinje kucati drugim taktom.

Uz mnoge klasike koje sam imala prvi puta priliku čuti u orkestralnoj izvedbi uživo poput „Bolero (Ravel)“, „Na lijepo plavom Dunavu“, „You'll Never Walk Alone“, do izvedbi vrhunske sopranistice Anne Majchrzak koja je izvela ariju iz operete „Jadnici“, sve do interpertacije „Hallelujah“ Leonarda Cohena i mnogih drugih koje su neprestano razdraganu publiku podizale na noge. Za domaću publiku pripremi je izvedbu pjesme „Dobro mi došel prijatel“,iako publici nije bio poznat tekst pjesme, ovu izvedbu je prihvatila razdragano.

 

André Rieu sa orkestrom na posljednjoj je Billboardovoj top listi najprofitabilnijih glazbenih turneja, objavljenoj u travnju, sa zarađenih 9 milijuna dolara završio na drugome mjestu, što mislim da sinoćnjim koncertom u potpunosti opravdava. 10 tisuća presretnih i razdraganih lica izlazilo je iz Arene Zagreb, a posjetitelja je bilo porijeklom iz cijele Hrvatske,Italije, Slovenije, Srbije, pa sve do Argentine i Brazila.

Svaki četvorni metar slobodnog prostora na parteru Arene bio je ispunjen plesačima. Ovaj virtuoz i genijalac sa svojim je orkestrom sinoć u Zagrebu proslavio 30.godišnjicu od osnutka. André Rieu stvorio je novi pravac uživanja u klasičnoj glazbi uz puno dobre zezancije i smijeha, do granica ganutosti i suza. Nemam druge riječi osim – morate to doživjeti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.