Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Na životnom putu

Djeca koja prose

Objava 11. travnja 2015. 5 komentara 1769 prikaza
savestreetchildren.com
savestreetchildren.com
izvor: savestreetchildren.com

Kako vi reagirate kada vam dok bezbrižno ispijate kavu pristupi dijete osnovnoškolske dobi i molećivim glasom, spuštenih ramena pruža ručicu da mu date koju kunu?

Danas sam hodajući zagrebačkim ulicama od Jurišićeve do Cvjetnog trga nabrojala 11 prosjaka na svima poznatim lokacijama. Stojeći nedaleko od prosjaka promatrala sam vas kako prolazite. Uglavnom negdje žurite, pričate na telefon ili slušate glazbu. Oni koji su u paru znatno sporije hodaju i prepričavaju doživljaje iz proteklog tjedna. Dok vam to dijete gura ručicu ispred vjetrobranskog stakla ili ulazi u traku vaše putanje dok šećete gradom, vi se ne obazirete,; ubrzate korak, okrenete glavu i pravite se da niste ništa vidjeli. Rijetki od vas bez riječi ubace kovanicu koja vam se već neko vrijeme mota po džepu. 

Zašto to radite? Oni koji dajete novac pitam vas,zašto? Vas koji se pravite da ne vidite, zašto se trudite kraj prosjaka proći čim brže? 

Znate li kako bi trebali ispravno postupiti?

Ne trebate biti u etičkoj dilemi. Vaša je dužnost i obveza prijaviti najbližoj policijskoj postaji ovakav slučaj kršenja djetetovih prava. Tako vam nalaže i čl. 108 Obiteljskog zakona: "Svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta."

Nisam sigurna postoji li mobilni tim socijalnih radnika u gradu Zagrebu, no ako postoji, nisam sigurna radi li vikendom? Istu djecu gledam već godinama kako odrastaju na ulici. Uskoro će nositi svoju djecu, nekoliko mjeseci staru na istim raskrižjima.

Milosrđe nije davanje milostinje djetetu koje prosi. Milosrđe je pružanje pomoći djetetu u nevolji.

Što će se dogoditi s djetetom koje prijavite policiji?

Policija će izvijestiti centar za socijalnu skrb, koji će potom djetetu osigurati smještaj, ispitati obiteljske prilike i poduzeti mjere protiv roditelja, te djetetu osigurati potrebne mjere sigurnost za njegovu dobrobit.

Strašno je da ijedno dijete mora prositi, a još strašnije da ga na to prisiljavaju njegovi roditelji ili skrbnici kako bi isplatili svoje dugove.

Svim pripadnicima Romske nacionalne manjine vom prilikom čestitam dan Roma. Ovim tekstom se ne osvrćem samo na djecu pripadnika ove manjine. Svakim danom sve je više djece svijetle puti koja prose. Zanimljivo je kako je promatrajući sastrane veći postotak onih koji ćete od stola otjerati i odmahivati rukom prema romskom djetetu u odnosu na neromsku djecu koja prose. Jednom prilikom kolegica na faksu mi je ispričala ovu priču.

Sjedile smo na kauču i pile kavu nakon predavanja, kada je netko pozvonio na vrata. Otvorila sam, a ispred vrata je stajala romska djevojčica koja me molila da ode u našem stanu na wc. Rekla sam joj da pričeka, i pitala cure što da radim. Brzo sam sklonila posudu sa nakitom u hodniku u ormar i pustila djevojčicu unutra. U tišini smo se pogledavale i minuta je trajala kao godina. Djevojčica je izašla iz kupatila i zamolila me jednu cigaretu sa stola. Ja sam joj rekla kako pušenje u njezinoj dobi nije dobro i pružila joj kutiju. Djevojčica je odgovorila: "Vi makar možete kupiti cigarete. Mi prvo moramo rađati, a tek onda si možemo kupiti cigarete. Izvrnula je džepove kako bi nam pokazala da ništa nije ukrala". Utihnule smo. Djevojčica se zahvalila i izašla iz stana. Osjećale smo se iznimno glupo i posramljeno.

Nadam se da će vas potaknuti na razmišljanje...

  • lojtra1:

    Potaknulo me je. Mislim da nije pametno ni poželjno puštati romsku djevojčicu u stan. Ne zato što je romska nego zato jer se nepoznate djevojčice ne uvode u stan generalno. Nadalje je začudno kako ta djevojčica zna da "one prvo ... prikaži još! rađaju pa tek onda kupuju cigarete". A na kraju, ti ljudi koje optužujete za "nelagodu" su u ovoj priči zapravo žrtve. Zar vam to nije palo na pamet. Ne žrtve Roma kao takvih nego države koja godinama ne (z)brine/oduzme/udomi djecu koja prose i to bez ikakvog poziva jer čak i mi koji nismo iz Zagreba tu pojavu na semaforima/raskršćima nismo mogli ne primjetiti a država je DUŽNA poduzeti mjere za zaštitu djece (i ostalih građana)! Zar mislite da policija ne zna da oni prose za nekoga tko je pogodan za snositi odgovornost?

  • Tihi:

    Milosrđe nije davanje milostinje djetetu koje prosi. Milosrđe je pružanje pomoći djetetu u nevolji, a nevolja je da je gladan i da mora da prosi ! Što će se dogoditi s djetetom koje prijavite policiji? Zar ima i tko grozno ... prikaži još!o pokvarenih Hrvata zaista ?

  • Tihi:

    Djeca koja prose su djeca koja imaju težak život i teške uslove bijednu budućnost programiranu u jednoj državi gdje su djeca bijedna i kod mnogih roditelja koji rade a ne kod onih koji nisu nikada radili !