Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Na životnom putu

Kako kupiti stan, a da država plaća pola rate kredita?

Ukoliko ovih dana svakodnevno odlazite na stranice APN i stranice banaka u nadi da će objaviti nekakvu korisnu informaciju, onda ste u istom sosu kao većina mladih ljudi koja od studenog prošle godine očekuje konkretne upute kako podići kredit, a da država plaća pola rate?!
Objava 23. kolovoza 2017. 9 komentara 8462 prikaza
Marija Renić
Marija Renić
Koliko voljeti sebe?

Većina nas koja je imala tu sreću da se rodi u Hrvatskoj već je oguglala na činjenicu da u Hrvatskoj sve ide zbrda-zdola, naopako, nepripremljeno i da se jako jako puno sve čeka. Obzirom da mediji uglavnom prenose štura izvješća sa sjednica, na kojima ništa konkretno nije rečeno, odlučila sam vam približiti i olakšati postupak prikupljanja dokumentacije i odobravanja subvencije za stambeni kredit. 

Svi se pitamo...

...je li ovaj zakon konačno zaživio?

Da, zakon je konačno stupio na snagu. Nastavno na Prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita iz travnja ove godine, zakon je potom izglasan 30.lipnja, prošao je e-savjetovanje, da bi konačno 7.srpnja bio objavljen u Narodnim novinama broj 65/17, a tek 8 dana nakon, 14.srpnja je stupio na snagu.

Prema onome što u njemu stoji, ministar je dužan bio 30 dana od stupanja na snagu toga zakona objaviti Javni poziv za prikupljanje dokumentacije, međutim to se još nije dogodilo.

Svi mi koji čekamo...čekamo i dalje, dok ne potrošimo jagodice na tipki F5.

Obzirom da se većina mladih ovoga ljeta skupa s državnim službenicima u kolovozu kupala i sunčala, a rijetki su obilazili stanove, javne bilježnike i prikupljali potvrde po tijelima državne uprave, provesti ću vas kroz 5 koraka koje morate proći kako bi došli do subvencije, ili makar bili na listi prioriteta dok se crta ne pomakne do vašega imena.

Nadam se ujedno da već u ovim godinama imate kreditnu sposobnost i ugovor o radu na neodređeno vrijeme, jer naći takav mladi par danas nije lako.

1. korak - Odabrati stan

Pronađite stan ili kuću koju želite kupiti. Vodite računa da se s vlasnikom dogovorite za cijenu koja može biti subvencionirana, dakle metar kvadratni ne smije prelaziti cijenu od 1500€ ili može, ali će samo do toga iznosa biti subvencioniran, odnosno ukupnog iznosa 100 000 €. Posebno puno sreće tu želim onima koji su u Dalmaciji, jer znamo da je npr. u Dubrovniku ili Splitu takvu cijenu kvadrata gotovo nemoguće naći. Kada ste odabrali nekretninu koju želite kupiti svakako provjerite:

 1. ima li ona uporabnu dozvolu
 2. je li zavedena u zemljišnim knjigama po ZK ulošku i podulošku koji ste dobili od prodavatelja (s brojem ZK uloška i poduloška te brojem katastarske čestice to možete putem linka )
 3. je li provedeno etažiranje
 4. odgovara li kvadratura onome što piše u oglasu
 5. ima li energetski certifikat, i ako je lošiji, postoji li mogućnost za poboljšanjem energetskog razreda
 6. sve ostalo - kakvo je susjedstvo, imate li se gdje parkirati pred zgradom, pripada li stanu spremište, ima li sve priključke, koja je dostupna brzina interneta na lokaciji...

Kada ste provjerili sve informacije i odlučili se za nekretninu, trebate biti spremni iz džepa izvući kaparu koja je potvrda vaše kupnje. Iznos kapare je najčešće 10% vrijednosti zadnje dogovorene cijene.

Cjenkajte se! U Hrvatskoj su i dalje cijene objavljene u oglasima skuplje, tako da bi se prilikom pregovaranja mogle rušiti.

Zadnja cijena uvijek treba biti što povoljnija za vas.

Prosječno trajanje: 3-5 tjedana

2. korak - Potpisati predugovor

Potpisivanje predugovora s prodavateljem je sljedeći korak. Predugovor se izrađuje kod javnog bilježnika gdje se nalazite s prodavateljem. Provjerite da su u predugovoru sve stavke iz zemljišnih knjiga točne. I jedno krivo slovo ili broj vam može donijeti velike probleme. Sklopite predugovor na što duži rok. Preporučeno 3 mjeseca, a možda i 4, obzirom koliko može potrajati provedba ovoga zakona. Ako ne isplatite prodavatelja do roka navedenog u predugovoru, on može prodati nekretninu nekome drugom, a kaparu zadržati sebi. Dogovorite se svakako na što duži rok, obzirom na okolnosti. Troškove izrade predugovora i javnog bilježnika snosi kupac, u ovom slučaju to ste vi. Pripremite 300-500 kn - ovisno o broju potpisnika i broju preslika ugovora. Napravite ih više, 1 za banku, 1 za APN, 1 za prodavatelja i 1 za vas. Četiri primjerka vam je minimum. Predugovor je moguće izraditi i bez javnog bilježnika, jer su besplatne verzije dostupne online. Ako ste u Zagrebu, jedan od rijetkih javnih bilježnika koji radi do 18 sati (da sve možete obaviti i nakon posla) je na Zrinjevcu, Trg N.Š.Zrinskog 17 - Katica Valić. Svaka preporuka, iznimno ljubazni, srdačni i susretljivi.

Prosječno trajanje: 3-4 dana

3. korak - Odabrati banku, iznos i trajanja kredita

Svakako najteži i najstresniji korak u cijeloj priči. Trebate u ovim mladim godinama donijeti odluku koja može sezati čak do 2037. ili 2047. godine. Pokušajte biti objektivni i ne zadužiti se previše. Kredit nije isti u prvoj godini otplate i u 7 godini otplate. Budite spremni da će se u stanu možda nešto potrgati, kroz sve te godine nešto ćete trebati obnavljati, trebati ćete kupiti namještaj i na kraju svega trebati ćete u toj nekretnini normalno živjeti.

Banke u kojima možete dobiti subvencionirani kredit su:

Izvor: APN.hr

Izaberite najprije onu u kojoj primate redovito svoj prvi dohodak tj. plaću. Najveća je vjerojatnost da će vam upravo ta banka dati najpovoljnije uvjete, no to ne mora biti 100% točno. Ja sam napravila upravo tako jer "Sa Zabom mogu".

U banci će vas tražiti listu zadnje plaće, potvrdu da ste sklopili ugovor o radu na neodređeno, provjeriti će vašu kreditnu sposobnost i HROK za iznos kredita koji tražite. Potom će banka poslati svoga procjenitelja na procjenu nekretnine. Procjena bi trebala odgovarati iznosu kredita koji tražite. Ako je procjena manja, banka će vam nerijetko odobriti manji iznos kredita. Ako vam je procjena stana veća, u tom slučaju ste na konju. Budite spremni čekati na procjenitelja na tjedan i više dana, obzirom da su trenutno velike gužve. Nerijetko u banci znaju tražiti i JOPPD obrazac. Njega ćete moći skinuti preko sustava eGrađani na stranicama Regosa.

Do toga zaključka sam došla težim putem, jer samo u Hrvatskoj potvrdu za prvi redovni dohodak izdaje Porezna uprava, potvrdu za drugi dohodak će vam izdati Mirovinsko osiguranje, a te dvije potvrde objedinjene u jedno REGOS. 

Još se trebate odlučiti hoćete li uzeti kredit u eurima ili kunama. Tu odluku prepustila bi vama. 

Kada dobijete informativni izračun i otplatni plan, odite doma i prespavajte. 

Prosječno trajanje: 2 tjedna

4. korak - Skupiti svu ostalu dokumentaciju

Prikupljanje preostale dokumentacije je sada pred vama. 

Krenimo od jednostavnijeg

 1. Kopija osobne iskaznice je ono što vam je vrlo lako prikupiti, ali ju odmah kopirajte u 10 primjeraka, jer će vas to tražiti svi s kime stupite u kontakt. Neka bude kopirana obostrano i čitljivo, jer nerijetko vraćaju dokumentaciju zbog nečitke osobne.
 2. Presliku zemljišnoknjižnog izvatka, presliku akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća koju namjerava kupiti odnosno graditi kuću - ovu potvrdu ćete pribaviti u katastru, i moguće je čekanje njezinog izdavanja nekoliko dana. Vodite računa da imate točne podatke o katastarskoj općini, te da ovaj original ostaje vama, a kopija ide u Banku, dok zemljišnoknjižni izvadak original ostaje u banci dokle god banka ima hipoteku nad vašom nekretninom.
 3. U banci će vam dati izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja. To su obrasci 2 i 2a, za vas i vašeg partnera. Ovo je vaš drugi odlazak kod javnog bilježnika koji ćete platiti otprilike 100 kn s partnerom. Ovjerenu izjavu predajete u banku. Nije vam potrebno više preslika.
 4.  Ukoliko niste u braku slijedi vaš treći posjet javnom bilježniku. Ovoga puta razlog je izjava o izvanbračnoj zajednici, a tekst izjave se nalazi na stranicama APN. Za nju su vam potrebna minimalno 2 svjedoka koji trebaju biti fizički prisutni s osobnom iskaznicom u javnobilježničkom uredu. Nećete moći ovjeriti njihov potpis bez njihova prisustva. Takvu ovjerenu izjavu platit ćete otprilike 250 kn, a potom ćete ju s ostalom dokumentacijom dostaviti u banku.

Ne garantiram da je ovo kraj papirologiji, jer vas banka uvijek može tražiti još neku dodatnu potvrdu. Držim vam fige da je to sve, jer ni ovo nije lako prikupiti, i nemoguće je u 2-3 dana.

Nadam se da ste i dalje pozitivni i optimistični.

Prosječno trajanje: 1 tjedan

5. korak - Čekanje javnog poziva i realizacije kredita

Pijete pivo, pušite cigarete, čupate obrve, rifrešate stranice i čekate da APN da signalno svjetlo bankama da pošalju prikupljenu dokumentaciju.

Nakon toga ćete čekati da se objavi lista i nadati se što višem rangu na njoj. 

Potom ćete čekati rješenje, kako bi banka mogla isplatiti prodavatelja, a vi potpisati kupoprodajni ugovor. Čeka vas i solemnizacija, za nju pripremite 3000-4000 kn kojima ćete platiti javnog bilježnika. Budite spremni i da svakog dana na vrata stiže Porez na promet nekretnina u visini 4% iznosa vrijednosti nekretnine. Nekima to Porezna uprava pošalje mjesec dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a nekima godinu i pol nakon. Nadam se da će vam stići u povoljnom trenutku. Porez na nekretnine neće platiti oni koji kupuju nekretninu od firme ili koji uzimaju novogradnju u čiju cijenu je ukalkuliran porez.

Prosječno trajanje: nepredvidivo

Za kraj mogu reći jedino sretno svima! 

Preživjeli ste misiju preživljavanja u šumi hrvatske birokracije.

Preživjeli ste radno vrijeme gruntovnice od 8-12:15,čekanje u redu u banci, čekanje u redu kod bilježnika x3, čekanje,  čekanje, čekanje... ako je u ovom trenutku i 10 centimetara parketa samo vaše,ja vam od srca čestitam!

Ukoliko trebate besplatnu pomoć nekoga tko će sve ovo obaviti za vas, moja preporuka vam je Pro grupa. Oni će vam napraviti kompletan proces analize, odabira banke, pripreme i posredovanja za stambene kredite, pa im se možete obratiti. Frendica mi je uspjela dogovoriti termin odmah za sutra.

Ne čestitam onima koji će ovu mjeru iskoristiti kako bi kupili stan od brata ili sestre u kojemu već žive, a da im pritom država snosi troškove pola rate. Međutim i za to si je sam ovaj nedorečeni zakon kriv, jer u svakom hrvatskom zakonu, tradicionalno postoje rupe.

 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Koristan članak.

 • Deleted user:

  Samo u kataru, Emiratima plaćaju svojima po lozi kuću, stan, ... Ako se žena rastavi pa se opet uda dobije 100000eura za novi početak. Ali to je samo za njihova plemena a ne za Arape uopce. Ako niste to, mislim ... prikaži još! emiratski Arap, onda vam plaćaju porezni obveznici poticaje za tu vasu kuću. Neki nemaju sami nekretninu ali rado pomažu vama:-)