Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Max! na eks

'Kurvini sinovi' ili kako nadzornik gradilišta kroji sudbinu olimpijcu

Objava 11. siječnja 2016. 3 komentara 10426 prikaza
Vedran Golec (Foto: Grgur Zucko/Pixsell)
Vedran Golec (Foto: Grgur Zucko/Pixsell)
Vedran Golec

Olimpijska godina počela je s dosad nezabilježenim skandalom u hrvatskom sportu. Pravi izraz je - neviđenom svinjarijom u režiji Hrvatskog tae-kwon-do saveza. Sramotnom manipulacijom najboljem hrvatskom borcu Vedranu Golecu (26) onemogućeno je da na europskim kvalifikacijama izbori plasman na Olimpijske igre u Riju. 

Taj skandal pokazuje zapravo svu dubinu bezakonja i samovolje u hrvatskom sportu, močvaru koja nije ograničena samo za nogomet u kojem se okreće najviše novca, pa su i afere najzvučnije. Močvara je još dublja i mutnija u olimpijskom pokretu i Tzv. 'malim sportovima'.

Slučaj Golec dokazuje ujedno i koliko su sportaši nemoćni pred samovoljom svakojakih 'šerifa' upitnih stručnih i moralnih kvaliteta, koji sport zloupotrebljavaju za svoje privatne interese. 

Hrvatski ta-kwon-do savez imao je pravo na dva predstavnika za europske kvalifikacije i odlučio je na njih poslati Lovru Brečića (u kategoriji do 58 kg) i Filipa Grgića (do 68 kg). 

Izostavljen je Vedran Golec (preko 80 kg), aktualni europski viceprvak i osvajač jedine hrvatske muške medalje na prvim Europskim igrama u Bakuu 2015. 
Obrazloženje je da Brečić i Grgić imaju bolje izglede za prolazak na Olimpijske igre. Na osnovu čega? 

Kvalitetu i rezultate boraca vrednuje mjesto na svjetskoj WTF (World Tae-kwon-do Federation) ljestvici kao što je to u tenisu mjesto na ATP ljestvici. 
Golec je u svojoj kategoriji 14. borac na svjetskoj rang-listi, Grgić 28., a Brečić 461. 

Pritom treba naglasiti da je Golec do najvišeg statusa u Hrvatskoj došao sredstvima svog matičnog kluba TKD Jastreba, koji se zaduživao i vagao svaku kunu da bi mogao platiti odlazak na natjecanja Golecu u pratnji trenera, jer HTS uopće nije htio snositi troškove na svjetske turnire na kojima se skupljaju bodovi i stječe olimpijski renking. Već tu je Golec svjesno zakidan i guran u drugi plan. 

Izbornik reprezentacije Toni Tomas priznao je Golecu da on nije donio odluku, nego je prepustio da je obznani stanoviti Petar Josipović koji se predstavlja kao direktor reprezentacije.Taj stanoviti Josipović tumači odluku 'kao stručnu procjenu'. 

Da pojednostavimo i razbistrimo tu maglu koju je pustio HTS: to bi bilo kao da nogometni izbornik Čačić umjesto Rakitića iz Barcelone u reprezentaciju za Euro uvrsti nekog veznjaka NK Lokomotive i ogradi se da nije mogao odlučiti on kao izbornik nego da je tako odredio npr. direktor Vrbanović. 
To što je izbornik Toni Tomas istodobno i glavni klupski trener TKD Marjana iz Splita istovjetno je tome kad bi izbornik nogometne reprezentacije paralelno bio trener Dinama Zoran Mamić. 

Pa je Lovre Brečić 'slučajno' iz TKD Marjana kao 461. na WTF listi kategorije do 58 kg dobio prednost pred Vedranom Golecom iz TKD Jastreba, premda je on četrnaesti na svijetu u teškoj kategoriji. 

Ta 'muha' ili 'sprej' muška kategorija (do samo 58 kg) i nije Brečićeva kategorija, nego je on prisiljen skidati najmanje pet-šest kilograma da bi ušao među 'muha-borce'. Zbog čega? Jer inače bi Tomasovi favoriti Brečić i Grgić dijelili istu kategoriju. Otvoreno rečeno, već termin 'seniorski borac od 58 kg' zvuči apsurdno. Usporedite: Luka Modrić je za njih golijat, 'divovske građe' jer ima barem deset-dvanaest kilograma više...
Stanoviti 'direktor' Petar Josipović pritom uopće nema kvalifikacije za tu funkciju, nikad nije bio trener ni prije toga afirmirani sportaš, a nije ni profesionalac u hrvatskom tekvondou. To ga ne sprječava da priopćenjima s potpisom HTS-a omalovažava Golecove rezultate kako bi opravdao sramotnu i štetnu odluku za hrvatski sport. 
Josipović je inače nadzornik gradilišta u građevinskoj tvrtki, a Golec je viceprvak Europe i magistar kineziologije. 

I onda 'josipovići' odlučuju o sudbini sportaša koji je život posvetio tekvondou, trenira do granice izdržljivosti pet-šest sati dnevno, odriče se svega, trpi bolove i ozljede, pa i neimaštinu jer je život posvetio 'malom sportu', da bi na kraju morao istrpjeti i nepravdu koja mu oduzima pravo na olimpijski san. Srušili su mu godine muke i truda i još ga vrijeđaju. 

Umjesto da ga podržava i ističe kao primjernog sportaša na ponos tekvondou i kao uzor mladima, vlastiti savez uništava Goleca. Može samo zdvajati zbog čega nije razmotrio ponudu nekog od europskih i saveza iz susjedstva da kao olimpijac brani njihove boje, kao što Jakov Fak osvaja medalje za Sloveniju. Ne, želio je časno nastupati jedino pod hrvatskom zastavom i boriti se za svoju domovinu. 

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop tvrdi da nema ovlasti mijenjati odluke matičnih saveza koliko god bile skandalozne i nesportske, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša 'poslovno' zimuje i lješkari u Šri Lanki, svi peru ruke, a 'josipovići' vladaju.. 

Nije nevažno naglasiti i da su čelnici HTS-a suočeni s kaznenim prijavama i Uskokovom istragom zbog malverzacija s državnim novcem, na što se podsmjehuju i osjećaju se nedodirljivima. 

Podsjeća li vas to na širu sliku, zbog čega toliko mladih, talentiranih i sposobnih odlazi u potragu za srećom izvan Hrvatske? 

Takvoj klimi i društvu himnu je davno napisao Johnny Štulić:

"Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata, istresi gorčinu do kraja... Na strateškim mjestima njihovi ljudi, kurvini sinovi... Lutke od krvi bez trunke ideje, ubice na cesti, loša noć, bježim iz grada... oni dolaze, kurvini sinovi..." 

Johnny je žestoko istresao svoj i Azrin refren i – zanijemio. 

 • squalus:

  Oduvijek sam tvrdio da je nogomet "mala beba" u usporedbi s ostalim sportskim savezima. Samo što je najpopularniji i stalno pod svjetlima reflektora. Primjer je onaj Gobac u rukometu, vidimo i u TKD-u isto imamo "šerife". Sramota! Da ta muha ... prikaži još!a Brečić ima obraza i da je sportaš, javno bi istupio u medije i rekao da je to nepravda.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Treba vidjet kaj dobivaju klubovi (i treneri) čiji natjecatelji ideju na OI pa bu puno tog jasnije kad je nakaj ovak u pitanju !!! Nisam upućen al se bi kladil kak su tu bonusi, provizije, dodatci...itd.

 • vekykc:

  Još jedna nesretna priča na HR način! Suosječam s tobom. Glavu gore momak, ti si ipak sportaš!