Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Menadžer na kavi i oblacima

Kako brzo doći do ideje - oluja mozgova

Ime je važno jer predstavlja i stvara sliku prema van, stvara imidž. Alfa ime je već viđeno, Omegu će se povezati sa satom, Zombiji je predjetinjasto, Lavovi neee... Nakon što je prošlo 20 minuta, većina ih odustane i samo odjednom jedan glasno kaže: AKTERI! To je to, odluka je donesena i idu dalje.... Kako su došli do imena? Brainstormingom ili olujom mozgova.
Objava 19. rujna 2017. 0 komentara 343 prikaza
       Photo:pixabay.com
Photo:pixabay.com
Kako brzo doći do ideje - oluja mozgova

Počela je školska  godina. Grupica mladih sjedi do mene u kafiću, piju kavu i glasno pričaju. Nadglašavaju jedni druge i nikako da se dogovore kako dati ime svojoj grupi. Njihovu grupu čini sedmero mladih srednjoškolaca koji su vrlo ozbiljno pristupili zadatku: Kako nazvati svoju grupu za određeni projekt nekog predmeta? „Ime je važno jer predstavlja i stvara sliku prema van, stvara imidž“, zaključili su. Alfa ime je već viđeno, Omegu će se povezati sa satom, Zombiji im je predjetinjasto, Lavovi neee... Nakon što je prošlo 20 minuta, većina ih odustane i samo odjednom jedan glasno kaže: AKTERI! To je to, odluka je donesena i idu dalje.... Vidi se na njima da su poprilično umorni od mozganja, ali sretni. Svatko ime Akteri  upisuje u svoju bilježnicu, da im slučajno ne bi pobjeglo. ;)

Kako su došli do imena? Brainstormingom ili olujom mozgova.

Brainstorming je jedan od najčešće i najlakše korištenih metoda kako u kratkom vremenu doći do ideje/rješenja problema.

Često raspravljamo, bacamo ideje kao iz rukava, „razbijamo glavu“ ne bi li došli do ideje kako nešto riješiti,  a osobito kada je potrebno donijeti brzu odluku. Jedan od načina kako dobiti dobru ideju ili donijeti odluku je zasigurno brainstorming (eng.) ili oluja mozgova. Oluja mozgova vrlo slikovito opisuje pojam jer se ideje ljudi brzo pojavljuju, zapisuju i na temelju međusobne nadopune do ideja se najbrže dolazi, a i često zna biti zabavno.  Mnoga poduzeća koriste brainstorming u praksi (bilo da treba osmisliti proizvod/plakat/naziv/dobiti ideju), a lako se koristi i u svakodnevnom životu.

Osnovno pravilo: zabranjena kritika, cinizam i vrijeđanje. Sve ideje bi trebale imati pozitivan odjek. Jer nikad se ne zna na koji ideju će se u dinamičnoj raspravi nadovezati drugi tako doći do zadovoljavajućeg rješenja.

Pravila:

 1. Postavlja se problem
 2. Optimalan broj od 5 do makismalno 15 ljudi,ograničeno vrijeme,  zapisničar
 3. Spontano iznošenje ideja u smjeru rješenja. Nema mjesta cinizmu, kritikama i vrijeđanju. Ako nešto nije jasno traži se pojašnjenje.
 4. Poželjno nadovezivanje i povezivanje ideja
 5. Dobivanje velikog broja ideja u relativno kratkom vremenu

 Osobno obožavam brainstroming. On povezuje ljude, iako zna biti iscrpan. Najbolje ideje se pojavljuje spontano i uglavnom je prihvaćaju svi u relativno kratkom vremenu. Probajte u svojoj obitelji ili na poslu predložiti da provedete brainstorming i brže dođete do dobre ideje. Bilo da morate odlučiti kamo ići na vikend ili riješiti neki izazov koji se nalazi pred vama.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.