Blogosfera Menadžer na kavi i oblacima

Stipin kolač od sira

HRANA je ipak svima zajednička i toliko topla tema, taman za jesen. Ja kad pričam o hrani, odmah osjetim toplinu oko srca i u želučeku. Općenito je poznato da su Hrvati veliki gurmani. U mojoj obitelji  toliko volimo hranu i okupljati se oko stola, da je to predivno.
Objava 03. rujna 2017. 0 komentara 222 prikaza
Stipin kolač od sira
Stipin kolač od sira
Stipin kolač od sira

Ovih dana se priča o početku školske godine. Troškovima za školarce. Novim izazovima koji dolaze s rujnom. Preimenovanju trga kod HNK. Odlasku mladih iz Hrvatske. Novim poskupljenima. Povećanjima mirovina (nekima). Stiže jesenska kolekcija u dućane. Nogometu.  

Prethodno navedenih tema ima i više nego dovoljno, a ja sam odlučila danas malo o hrani. HRANA je ipak svima zajednička i toliko topla tema, taman za jesen. Ja kad pričam o hrani, odmah osjetim toplinu oko srca i u želučeku. Općenito je poznato da su Hrvati veliki gurmani. U mojoj obitelji  toliko volimo hranu i okupljati se oko stola, da je to predivno. Stoga sam za početak školske godine odlučila s vama podijeliti specijalitet naše kuće. Kolač koji ako ne dođe na stol, gosti ne odlaze kućama. Svi ostavljaju mjesta nakon deserta jer ovaj kolač služimo na kraju, nakon kave. Nakon njega svi imaju osmijeh na licu i sretni odlaze kućama.

Kolač godinama radi moj deda Stipe i polako se prenosi na mene. Sretna sam što ću ga podijeliti s vama.

STIPIN KOLAČ OD SIRA

  1. SASTOJCI za nadjev – za protvan u koji stane pet redova omotanih kora

-5 kupljenih kora za savijače

-1,5 kg friškoga sira

-3 vrhnja

-2 jaja

-sol prema želji

 

-ulje ili maslac (za namazati protvan)

II. SASTOJCI za preljev

- domaće vrhnje (2 mjerice ) ili vrhnje za kuhanje  (0,2 dcl)

-1 žumanjak

PRIRREMA

  1. Pomiješati friški sir(1,5 kg), 3 vrhnja i 2 jaja . Nakon što pomiješate probajte da li vam odgovara slanoća, te dodajte još soli prema želji. Pomiješajte još malo i krenite na mazanje. Pomiješanu smjesu ravnomjerno rasporedite na 5 dijelova.

Uzmite jednu koru i na nju stavite dio pomiješanih sastojaka. Sa žlicom ravnomjerno razmažite po kori i zamotajte. Tako napravite sa svih 5 kora.

  1. Protvan namažite maslacem ili stavite toliko ulja da pokrije dno protvana, da se kore ne zalijepe pri pečenju.
  2. Posložite kore jednu do druge
  3. Pomiješajte vrhnje (domaće ili za kuhanje) i 1 žumanjak, te zalijte po poredanim korama u protvanu. Na taj način ćete dobiti fino zapečenu goricu od gore i predivan izgled.
  4. Zagrijte pećnicu i pecite po prilici na 200 °C oko 40 minuta. (Temperatura i vrijeme pečenja ovise o jačini pećnice) Cilj je dobiti fino pečenu koricu od gore i lijepo pečeno dno.
  5. Miris koji se širi kućom nakon vađenja kolača od sira i okus je za prste polizati. Dobar tek J

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.