Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fitness iznad uma i tijela

Koja je uloga trenera?

Sjetite se da je čovjek stvorio metodu, a ne metoda čovjeka i ne trudite se prilagoditi nečijem utvrđenom obrascu, koji je primjeren njemu, ali ne nužno i vama.
Objava 07. studenoga 2018. 0 komentara 666 prikaza
foto
foto
coach4you

Trener pomaže da potpuno nestanete u onome što radite.

Budu li vas silili na neku aktivnost, bit ćete rastreseni. Stoga što god žele klijenti raditi dopustite im to, samo im pomozite. Trener može pomoći što se tiče tehnike. Može Vam reći kako kombinirati vježbe, kako se koriste rekviziti. To je ono u čemu Vam treneri mogu pomoći. Oni su kao ispomoć, nisu vodiči, već ispomoć. On mora biti poput vrtlara. Jednako kao što vrtlar pomaže stablu. Ne možemo navlačiti stablo da bi brže raslo, tu ne možemo učiniti ništa, ništa aktivno. Posijete sjeme, zalijte, pognojite i čekate! U međuvremenu trebate štiti od nepogoda/ozljeda. S vremenom "stablo" izraste samo od sebe! Uloga trenera je da posiju sjeme, pomognu da budete kreativni i veseli. To je ono što je nestalo iz škola i djetinjstva. Djeca su veoma žalosna, a žalosna djeca stvaraju žalostan svijet. Kroz tjelesnu transformaciju treneri pomažu da ljudi budu radosni, pomažu da "slave" ponovno male stvari (tijelo, hranu, aktivnost...) i budu što više veseli. Ništa nije vrednije od tog. 

Kako bi se pojedinac "spasio" trebale bi se pojaviti drugačije vrste obrazovanja, koje se neće nazivati školama. Ne smije biti nikakve ambicije i nikakvog uspoređivanja. Nikada nemojte neko dijete ili klijenta uspoređivati s drugim i reći:" pogledaj, on je napravio to i to bolje od tebe!" To je ružno, nasilno i destruktivno. Pogotovo za "djecu". Tako uništavate oba "djeteta". Ono za koje ste rekli da je bolje počinje dobivati ideju o egu i superiornosti, a ono drugo dobiva osjećaj manje vrijednosti. Oboje su bolesti-superiornost i inferiornost-stoga nikad ne uspoređujte. 

Iako u početnom stadiju važnu ulogu imaju metode i tehnike, nikako ne bi smjele biti previše složene, sputavajuće ili mehaničke. Ako ih se čvrsto uhvatimo, njihova će nas ograničenja sputavati. Sjetite se da je čovjek stvorio metodu, a ne metoda čovjeka i ne trudite se prilagoditi nečijem utvrđenom obrascu, koji je primjeren/razumljiv njemu, ali ne nužno i vama.

Za kraj, meni jedan zanimljiv citat od Sokrata glasi: "Ne mogu nekoga naučiti. Mogu ga samo natjerati da razmišlja." Slično je s trenerom. Ne mogu Vas poučavati, mogu vam samo pomagati u spoznavanju samih sebe. Ništa više od toga. Samo u procesu spoznavanja samoga sebe možete spoznati svoju individualnost, svoju spontanost i ne vezanost za objekte i metode.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.