Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fitness iznad uma i tijela

Naše su vrijednosti interpretacijom unesene u stvari.

>Istinit svijet<, kako god se dosad koncipiralo, oduvijek je bio prividni svijet još jednom.
Objava 10. listopada 2018. 0 komentara 327 prikaza
foto
foto
coach4you

Umjetnik ne izražava zbiljnost, on gleda dalje.
Ozbiljno mu je onaj sjenasti ostatak što ga se dobiva iza boja, lika, zvuka, misli. Vjeruje da što se stvar ili čovjek, više subtilizira, stanjuje tj. rasplinjuje to više raste njegova vrijednost. Međutim koliko god vjera bila nužna za održavanje bića, nema ničeg zajedničkog s istinom. Prepoznaje se npr. već po tome što moramo vjerovati u vrijeme, prostor i gibanje a da se ne osjećamo prisiljenima tu priznavati apsolutnu realnost.
Ujedno sam i protiv pozitivizma koji ustraje na fenomenu "postoje samo činjenice", a negira svaku metafiziku, te izbjegava objašnjenje i stvaranje hipoteza. Rekao bih: ne, baš činjenice ne postoje, tek interpretacije. Pogotovo u fitnesu od joge, zumbe, powerliftinga, bodybuildingu do nekih mikseva svega toga uz naravno razne vrste prehrana u svrhu smanjenja ukupnog kalorijskoj unosa i povećanja potrošnje energije.

Iluzija da je nešto spoznato, gdje posjedujemo matematičku formulu za ono što se zbilo: samo je označeno, opisano: ništa više! 

Ukoliko riječ > spoznaja < uopće ima smisla, svijet je spoznatljiv, ali je tumačiv drugačije. Iza sebe on ne posjeduje nikakav smisao nego bezbroj smislova. >Perspektivizam< (vegani, vegetarijanci, powerlifteri, Crossfiteri, paleo, joga...) Iz toga svega sam došao do zaključka da su sve "svrhe", "ciljevi", "smislovi" samo načini izražavanja i metamorfoze jedne volje, volje za moći. 
Imati namjere, ciljeve, uopće htjeti, to jest koliko htjeti jačati, htjeti rasti, za to htjeti i sredstva "moralna" ili "ne moralna"  su vrednovanja koja su tek posljedice i uže perspektive u službi te jedne volje. Jer samo je vrednovanje tek ta volja za moć koja nema veze sa ljubavi, ni sa tim da se čovjek prihvati i zavoli kao bi mogao druge. 

Krive vrijednosti neće se istrijebiti razlozima: baš kao ni kriva optika u oku bolesnikovu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.