Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fitness iznad uma i tijela

Ne možemo zauvijek ostati isti!

Svakom čovjeku, od njegova najranijeg djetinjstva, postavljaju se uvjeti da funkcionira i preživi u "tom" svijetu koji je orijentiran na efikasnost i natjecanje.
Objava 27. ožujka 2018. 0 komentara 1454 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Treba se oduprijeti ranjivosti

Obično mislimo da nismo vrijedni ili dostojni da budemo voljeni onakvi kakvi jesmo. U većini slučajeva vidio sam koliko se ljudi poistovjeti sa svojim tijelom ne želeći si to priznati. Govore da su zadovoljni sa sobom takvi kakvi jesu, ne znajući svjesno koliko ih ono možda podsvjesno sputava ili određuje u društvu, na poslu pa čak i u privatnom životu. Uzrok svemu nije tijelo, ono je samo posljedica. Većinom se nađemo u lošim situacijama zbog svojeg nezadovoljstva i nesigurnosti u kombinaciji sa egom i niskom razinom svijesti i samosvijesti koja se zapravo vrlo jednostavno može razvijati i oblikovati zajedno sa tijelom, samo treba pronaći pravi put i pravi način. Naravno, za sve to treba imati dovoljno strpljenja.

Razlika između moje djevojke i mene je dosta velika što se tiče djetinjstva i raznih iskustava, ali opet na neku ruku slična i kompatibilna sa obostranim unutarnjim i vanjskim rastom što nas ispunjava. Život je uistinu lijep i svatko piše svoju priču. Sve dok nisam došao do trenutka gdje sam po prvi put odlučio voljeti bez razmišljanja i prepustiti se ljubavi, shvatio sam da hrabrost nije odlazak u rat, druge države ili putovanje oko svijeta. Isto tako hrabrost ne predstavlja niti nanošenje velike fizičke i mentalne boli kroz trening - kako najčešće kažu sportaši: “trebaš biti spreman na sve kako bi pobijedio ili gurnuo sebe van svojih granica i postao najbolji -postao zvijer”(a zapravo nisu svjesni da ostaju sve manje “čovjek”) ili pak ona: “mrzim biti isti kao svi”, itd...

To su najčešće izreke sportaša pa i nekih fitnes entuzijasta koji razvijaju sebi vrlo istančan ego. Shvatio sam da su to samo unutarnje borbe koji su produkti traganja za ljubavi ili neimanja ljubavi u nekom trenutku svoga života. Ti sukobi su između tijela i duše, materije i uma, materijalizma i duhovnosti, znanosti i religije, muškarca i žene. To znači da sve radimo za ljubav ili zbog ljubavi i da je najveća hrabrost zapravo pustiti nekoga u svoj unutarnji svijet i raditi na njemu, kako iznutra tako i izvana. 

Zbog nemogućnosti da vidimo kako ljubavi ima svuda oko nas, ljudima je vrlo bolno trebati, a ne dobiti ono što žele i to je glavni problem. Skoro nitko na ovome svijetu ne želi osjetiti koliko je to bolno ne dobiti ono što trebaš. Reći ću vam da je nažalost, upravo ta bol jedini način da otkrijemo svoje vlastite potrebe, a samo ako ih pronađemo moći ćemo ih poslije zadovoljiti.

Svakom čovjeku, od njegova najranijeg djetinjstva, postavljaju se uvjeti da funkcionira i preživi u tom svijetu koji je orijentiran na efikasnost i natjecanje. On se pridružuje ambicioznoj borbi i utrci za novcem, uspjehom, slavi, moći, ugledom, društvom. Već kao malo dijete učimo prihvatiti ciljeve i vrijednosti svojih roditelja, učitelja, trenera, političara, svećenika i mnogih drugih bez da ih provjeravamo. Skreću nam pažnju od prave prirode i gubi se sposobnost za radost kojoj ne treba motiv da bi se ostvarila, djetinju nedužnost i obijesnu kreativnost.

Društvo uči čovjeka da bude “jak”, što je sinonim za prigušivanje ženskih osobina nježnosti i osjetljivosti, ljubavi i osjećajnosti. Gubi se pristup do vlastitih osobina ljubavi, intuicije i kreativnosti zbog kojih se postaje djelotvoran bezosjećajan robot koji se koristi samo glavom. Upravo iz tih razloga nisam pobornik striktnih programa prehrane ili treninga, mjerenja i vaganja u dugoročnom smislu koji ograničavaju i postavljaju čovjeka u neke okvire. Namjera mi je da čovjek razvija vlastitu inteligenciju pomoću tijela i oslobodi se ograničenja koja ga sputavaju.Treba se oduprijeti ranjivosti jer nas to sve više udaljava od mogućnosti da saznamo što nam zapravo treba.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.