Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fitness iznad uma i tijela

Stil je klasificirani odgovor na odabranu sklonost.

Razmišljam o metodi bez metode i stil bez stila, koji će praktičaru omogućiti neograničenu tjelesnu, mentalnu i duhovnu slobodu.
Objava 02. prosinca 2018. 0 komentara 399 prikaza
foto
foto
coach4you

Stil je klasificirani odgovor na odabranu sklonost. 

 

Prije svega moramo uvidjeti nepobitnu činjenicu da je stil ili metoda čovjekova tvorevina. Zanemarimo mnoge živopisne priče njihovih utemeljenja o mudrom i tajanstvenom "redovniku", "učitelju", "treneru".. Upoznati ste s pričom kako su preci prije 10000 godina jeli meso i masti, zatim snagu bilja bez mesa ili pak staru školu fitnessa gdje su se koristile samo šipke. Stil ili metoda ne bi trebali biti svetinja, skup zakona i načela koja se ne smiju prekršiti. Čovjek, živo, kreativno ljudsko biće, uvijek je važniji od bilo kojeg utvrđenog besplodnog stila i metode.

 

Razmišljam o metodi bez metode i stil bez stila, koji će praktičaru omogućiti neograničenu tjelesnu, mentalnu i duhovnu slobodu. Stoga moj cilj fitnesa nije učinkovit način svladavanja određenih vježbi, prehrana/dijeta i metoda, već učinkovit  način svladavanja samog sebe, oslobođenja od unutarnjih "kočnica", nesigurnosti, strahova i potisnutih emocija. Drugim riječima, oslobođenje od svega što pojedincu onemogućuje potpuno samoizražavanje. 

 

Shvatio sam da istinske potrebne savjete i pomoć čovjek ne može dobiti ni od koga osim samog sebe. Stoga svatko treba sam težiti ostvarenju kojem želi, jer mu nitko to ne može pružiti ili nametnuti. Ljudsko biće je potpuno i univerzalno- a stil je djelomična projekcija pojedinca te ograničena na odabrani segment i nikada potpuna. To nastojim prikazati jer stil ili metoda vježbanja kao i popularne "dijete" su odnedavno postali važniji od praktičara. Stoga imamo razne izvedenice u fitnessu.(joga, powerlifting, bodybuilding, Crossfit, Paleo, vegani miksevi neki itd...) Još je gore što su ti stilovi često suprotstavljeni- jer se u pravilu razlikuju filozofskim pristupom; stoga stilovi i metode razdvajaju ljude umjesto da ih ujedinjuju. 

 

Čovjek se ne može potpuno izraziti ako su mu nametnuti djelomična struktura ili stil. "Fitness" kakav jest je potpun, uključujući sve "što jest" i sve "što nije", bez omiljenih vježbi, poteza ili pristupa. Nema ograničenja, uvijek je nov i živ, nikad nije utvrđen i neprestano se mijenja. Nipošto ne smije biti ograničen na osobne sklonosti, uvjetovanosti pod utjecajem okoline ili na tjelesnu građu. Iako su to sve sastavnice ukupnosti fitnesa.

 

Stoga je svaka posebna tehnika, koliko god klasično ispravna ili mudro osmišljena, zapravo bolest, ako čovjek postane opsjednut njome. Nažalost, mnogi praktičari u fitnesu upadaju u zamku takvih opsesija. Takvi su tragači neprestano u potrazi za učiteljem/trenerom koji će "zadovoljiti" njihove osobite želje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.