Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fitness iznad uma i tijela

Umijeće je sloboda izražavanja jastva.

Naposljetku poznavanje "fitnessa" u konačnici jednostavno znači poznavanje samog sebe. A fitness može postati razumljiv samo uslijed energičnog i neprestanog procesa samopropitivanja i samospoznavanja.
Objava 15. studenoga 2018. 1 komentara 1806 prikaza
Photography by Emanuela Rešetar
Photography by Emanuela Rešetar
coach4you

Ako djelotvornost mehaničke rutine sve može učiniti praktičarima "fitnessa", tada je sve u redu. Nažalost, život je kao i sloboda, nešto što se ne može unaprijed osmisliti. Utvrđenim oblicima, metodama i planovima jednostavno nedostaje prilagodljivost i potpunost pa se ne mogu prilagoditi onome što je vječno promjenjivo. Mnogi pitaju: "kako možemo postići tu neograničenu slobodu?" To vam ne mogu reći jer bih tome stvorio pristup. Premda Vam mogu reći što nije, ne mogu vam reći što jest. To ćete prijatelji moji morati sami otkriti jer je vrijeme da shvatite jednostavnu činjenicu: nema druge pomoći osim samopomoći.  A, osim toga, tko kaže da slobodu moramo "postići"?  Slobodu ne moramo "postići" jer je oduvijek posjedujemo; sloboda nije nešto što ćemo naposljetku postići strogim i vjernim pridržavanjem određenih formula i planova koja su zadana od xy "stručnjaka". Formule mogu ograničiti slobodu, a utvrđeni oblici samo guše kreativnost i nameću osrednjosti. Takozvane fizičke, mentalne ili duhovne vježbe ne razvijaju obećanu moć, već dovode do psihološke konstipacije. Imajte na umu da sloboda nije ideal, priželjkivani cilj. Mi ne "postajemo", već jednostavno "jesmo". Cilj fitnessa jest "biti" um, umjesto "posjedovati" um, osloboditi duh umjesto sputavati tijelo.

Učenje nipošto nije puko oponašanje ili sposobnost prikupljanja utvrđenog znanja i prilagođavanja prikupljenom znanju. Učenje je neprestan proces otkrivanja, koji nikad ne dovodi do konačnog zaključka. U svom fitness putovanju ne započinjemo prikupljanjem, već otkrivanjem uzroka našeg neznanja, što često obuhvaća proces odbacivanja. Obrasci, tehnike, učenja i slično tek dotiču rub istinskog razumijevanja. No, sama dubina je u umu pojedinca, a sve dok je netaknuta, sve je neizvjesno i tek površno. Istinu nećemo spoznati sve dok osobno ne shvatimo cijeli proces ustrojstva našeg bića. 

Naposljetku poznavanje "fitnessa" u konačnici jednostavno znači poznavanje samog sebe. A fitness može postati razumljiv samo uslijed energičnog i neprestanog procesa samopropitivanja i samospoznavanja.

Nažalost većina je sklona konformizmu. Malo je onih koji se u izražavanju nauče oslanjati na sebe. Umjesto toga, oni vjerno i slijepo slijede "učitelja"/"trenera", autoritet i učiteljev nametnuti obrazac. Učenik tako osjeća da više nije sam te nalazi sigurnost u masovnom oponašanju. (Bodybuilding, powerlifting, Crossfit, joga...) Međutim, na taj način potiče razvoj ovisnog uma umjesto neovisnog istraživanja, koje je presudno važno za istinsko razumijevanje. Stoga će "učenik", zbog svakodnevnog uvjetovanja ( čitaj plana i programa), vjerojatno biti vješt u skladu s obrascem, ali neće shvatiti sebe. 

Većina trenera/učitelja zaglavila je u rutini. Budući da ovise o metodi i samo uvježbavaju sustavnu rutinu, njihovo učenje može iznjedriti samo šablonirane "zatvorenike" u skladu s beživotnim, sustavnim konceptom.

Stoga dobar učitelj ili točnije vodič, nikad ne daje istinu, već je vodič koji upućuje prema istini. Pojedinačno proučava svakog učenika te mu pomaže da se osvijesti i krene u istraživanje samog sebe, iznutra i izvana, te se naposljetku poveže sa svojim bićem.