Blogosfera Miholekove mrvice - teološki recepti za dobar život

Bez Isusa Krista nema ni Božića, ni kršćanstva, nema ničega

Činjenica da je Bog sišao s neba, odlučio se roditi i živjeti punim životom čovjeka i to u vrlo siromašnim predjelima Galileje je fascinantna. Svaka teologija, svako kršćanstvo, svaki blagdan, sve što se naziva kršćanskim mora u sebi imati Isusa Krista.
Objava 18. prosinca 2018. 3 komentara 529 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Isus Krist, snaga i svjetlo svijeta.

Sigurno i brzo koračamo prema Božiću. Ovo adventsko doba vrijeme je pripreme za Božić i svake godine smo bombardirani komercijalni sadržajem. Nisam od onih koji krive kapitalizam za sva zla ovoga svijeta, ali trenutna verzija kapitalizma ne korespondira baš previše s nekim kršćanskim postulatima i kako je 1989. propao komunizam, zapadne države, uključujući i ove naše slavensko-srednjoeuropske zemlje, uništavaju socijalnu državu koja je jedan od najboljih proizvoda kršćanske civilizacije. Doduše, radna etika kapitalizma je nemoguća bez teologije svetoga Pavla, pa treba pronaći fini balans između profita i onih u potrebi. Kršćanstvo je jedna od rijetkih religija koja cijeni rad svakoga oblika, raditi je bogougodno, kršćani su pozvani raditi i biti nikome na teret.

Prije Drugoga vatikanskoga koncila, božićno vrijeme je trajalo do Svijećnice, pa se tako kod mnogih katolika i u mnogim našim crkvama zadržao običaj držanja bora do početka veljače. Bor se kod u našoj tradiciji stavljao tek na Badnjak, a sad već na veliko početkom prosinca, a u nekim trgovinama i ranije, možemo vidjeti okićeni bor, koji bi sve nas trebao potaknuti da više trošimo. Po Zagrebu vise uokolo plastični djedovi mrazovi i svatko pokušava unovčiti advent koliko najbolje može. Sam sebi sam pomalo dosadan pišući navedene stvari jer sam svjestan da se ne živi od zraka i egzistencijalna pitanja ljudima skoro uvijek dolaze ispred vjersko-religijskih, ali Božić bez Isusa Krista je stvarno besmislen.

Svaka teologija, svako kršćanstvo, svaki blagdan, sve što se naziva kršćanskim mora u sebi imati Isusa Krista. Hrvatska i ostale katoličke zemlje koje su se našle pod šapom komunista za sad su daleko od napada relativizma i rasprostranjene svećeničke pedofilije, što je posljedica jake državne kontrole. Npr. Anglikanska crkva (Church of England) ili primjerice Evangeličko-luteranska crkva Amerike (ELCA) zaplele su u takva moralna relativiziranja i pogubila dodir sa stvarnošću, ali s Kristom. Ono što je zanimljivo da anglikanske crkve širom svijeta uglavnom su konzervativne, a u samoj Americi konzervativne luteranske crkve kao što su Luteranska crkva - Sinoda Missouri (LCMS) ili Evangelička-luteranska sinoda Wisconsin (WELS) zadržale su zavidnu razinu ortodoksije, iako same priznaju da su pogođene krizom pada vjernika, koja drma tradicionalne crkve u SAD-u i u Kanadi. Katolička crkva u SAD-u nalazi usred još jedne krize, koja je uzrokovana općim nepovjerenjem u biskupske strukture. Zadnja kriza se opet vrti oko proklete pedofilije, ovaj put je glavni problem što su mnogobrojni američki biskupi znali što se događa i nisu reagirali, a američki katolici su Amerikanci, a u Americi nema gore stvari kada vođa izda povjerenje onih koje vodi, biskupi su zaboravili Isusa Krista.

Isus Krist je najposebnija pojava u povijesti čovječanstva, nema takvoga čovjeka i nikada ga neće biti. Neusporediv je sa svim ostalim velikim figurama svjetskih religija jer nijedna religija ne prelazi sve svjetske granice kao što to radi kršćanstvo. Hinduizam je toliko povezan s Indijom i ne zanima ga misionarenje, hinduist se ne može postati, hinduistom se rađa. Budizam je primarno azijska religija i nikako se ne uklapa u europske i američke okvire (Slavoj Žižek voli razglabiti o zapadnoj verziji budizma, vrlo vjerojatno je najveći kritičar toga drvenoga željeza i tih new age gluparija), islam je isto primarno azijsko-afrička religija, s izuzecima BiH i Albanije.

Suvremena poganština i new age gluparije ni nas ne zaobilaze, pa ćemo tako na jednom od popularnijih podcastova u Hrvata pred Božić imati tzv. katoličkoga teologa koji je ujedno i velikosrpski propagandist. Onaj tko se primarno krsti teologom, a ne bavi se Kristom, taj teolog nije. Nije grijeh na tome čovjeku toliki, koliki na onome tko ga poziva, jednom hrvatskom novinaru koji baš pasionirano ne voli ništa kršćansko.

Univerzalizam kršćanstva i poruka Isusa Krista vibrira na svim meridijanima. Činjenica da je Bog sišao s neba, odlučio se roditi i živjeti punim životom čovjeka i to u vrlo siromašnim predjelima Galileje je fascinantna. Sve stare religije dosta su neprijateljski raspoložene spram ideje da Bog dolazio u tjelesnom obliku. Židovima, Bog je svet, dakle na jednoj razini totalno nedostupan, postoji cijeli zid između Boga i ljudi, Bog odvaja Židove od ostatke pokvarenog i iskvarenog svijeta. Starim Grcima koncept uskrsnuća, tjelesnoga uskrsnuća u najmanju ruku diže obrvu.

Dolazak Boga u tjelesnom obliku potvrda je i pečat Božjega stvaranja, svijet je uistinu dobar ako Isus Krist, Bog i čovjek, fizički hoda ovim svijetom. Objava Boga kroz vlastita usta, svima onima koji hoće slušati da Bog daje vlastitoga sina da umre na križu kako bi se presjekla spirala zla i kako bi prestala svaka žrtva i prolijevanje krvi prvorazredan je povijesni događaj.

Kristov primjer da se ide zbog ljubavi ide na križ poziv je svima. Ne mogu svi na križ, nije svatko stvoren hrabar i ne mogu svi biti kao Isus Krist. Ali Kristov poziv je u malome, da se u vlastitom dvorištu bude dobar susjed, da se na poslu bude dobar kolega, da se bude pošten u poslu, da se pomaže one slabe. Hrvati su susjedi iz pakla, radna atmosfera na većini radnih mjesta je više nego ogavna, vodimo poslove tako da je normalno da se kupuju političari za malo novca, a zapravo solidarnost još postoji i to kod tzv. malih ljudi. Krist nas zove svaki dan da budemo bolji. Božić i teologija bez Isusa Krista su besmisleni.

Svaki dan treba razmisliti o tome da je Krist sišao među nas, da je živio kao i mi, da je u kratkom životu postigao to da apsolutno skoro svaki jezik zna da je postojao Isus Krist, tišljar iz Galileje, Bog i čovjek. Betlehemsko djetešće nas poziva da budemo bolji ljudi, to nije lako, ali je ipak izvedivo.

  • Đmeil:

    U ime isusovo!

  • MFox:

    zavidim čovjeku, sve si je posložio, nema dvojbi, nema sumnji... sretnik!

  • pakpapir:

    "Bez Isusa Krista nema ni Božića, ni kršćanstva, nema ničega".... nije svijet nastao s njim prije 2000 godina. Ispada da prije njega nije bilo ničega. Hrpa gluposti.