Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Miholekove mrvice - teološki recepti za dobar život

Ivica Puljak - veliki vrač Scijentističke crkve Hrvatske?

Kada se otvori stranica potencijalnoga velikoga vrača i pogleda sekcija knjige, tu nalazimo knjige četvorice jahača Novoga ateizma, ali na prvom mjestu je prorok Steven Pinker, nepokolebljivi guru vjere u prosvjetiteljstvo, čuveni evolucijski psiholog i vrstan znanstvenik, možda broj jedan scijentističkoga ateizma.
Objava 10. rujna 2019. 0 komentara 1154 prikaza
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Magla svuda, magla oko nas...

Naravno, ne postoji Scijentistička crkva Hrvatske. Ali, da postoji, Ivica Puljak bi zasigurno konkurirao za najvećega od najvećih u promicanju vrijednosti scijentističkoga ateizma, nepokorive vjere u znanost, znanost čiji je glavni cilj dokazati da Boga nema i prepustiti se čarima ovoga svijeta sada i jedino, jer zločesta religija tu nešto govori o onostranosti, a to je veliki no-no! Sram nas sve bilo, mi zločesti nazadnjaci.

Ateizam ovakva oblika moguć je jedino u kršćanskoj civilizaciji, npr. istočne religije su više sustavi mišljenja koji su nesumjerljivi s kršćanskim opcijama slobode, najbolji svjedok tom je rast klerikalnoga hinduističkoga nacionalizma u Indiji, uostalom imaš u Indiji duhovne (sic!) učitelje koji smatraju da Boga/boga/bogova nema, a sastavni su dio hinduističke tradicije.

Pripadam onima koji smatra da je ateizam religija, a pogotovo suvremeni tzv. Novi ateizam (New Atheism), koji je vrlo evanđeoski shvatio svoje poslanje i ima svoja četiri jahača (preuzet izraz iz Apokalipse), a to su Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Daniel Dennett i Sam Harris. Ja bih prije nazvao prorocima, jer se ponašaju po klasičnom judeokršćanskom obrascu, uostalom ateizam određuju uvijek lokalna religija, ateizam nije univerzalan.

Ateist iz kršćanskoga okruženja i ateist iz islamskoga okruženja se jednako slabo razumiju kao vjernici iz ta dva navedena okruženja, jer su odgajani u drugačijim teološkim okolnostima, tako da čak ateisti ne negiraju istoga boga. Iako će ateisti graknuti da oni negiraju svakoga boga, to je jednostavno laž, jer tipični hrvatski ateist ima opsesiju s RKC-om, čisto zato jer je najveća u RH. Budimo realni, jednako kao i katolik, hrvatski ateist ništa ne razumije npr. o najsrodnijoj prvoj opciji, a to je luteranizam, a tek pravoslavlje i njegove prakse, to je čista mistika za naše podneblje, što je produkt godina komunizma i godina vrlo lošega katoličkoga vjeronauka koji nije u stanju djecu naučiti nažalost ništa, jer su se promijenila djeca, ali i promijenilo se doba. Ali o tome kako se doba promijenilo, na kraju teksta.

Kada se otvori stranica potencijalnoga velikoga vrača i pogleda sekcija knjige, tu nalazimo knjige četvorice jahača Novoga ateizma, ali na prvom mjestu je prorok Steven Pinker, nepokolebljivi guru vjere u prosvjetiteljstvo, čuveni evolucijski psiholog i vrstan znanstvenik, možda broj jedan scijentističkoga ateizma. Hrvatski obiteljski leksikon ima sjajnu definiciju, bez pretjerane ideologizacije; prosvjetiteljstvo, opći duhovni pokret građanstva u eur. zemljama 18. st. protiv dogmatskoga autoriteta, za pobjedu kritičkoga uma u književnosti, umjetnosti, filozofiji i javnom životu. Polazeći od »zdrava razuma«, p. afirmaciju svojih načela shvaća kao širenje svjetlosti u mraku, kao prosvjećivanje svijeta.

Francuski prosvjetitelji su djeca svoga doba, ali redom svi odgajani u isusovačkim školama, dakle pitomci katoličkoga obrazovnoga sustava. Kada je krenula Francuska revolucija i kada je Katolička crkva u Francuskoj, kao sastavni dio stare vlasti, poprilično nagrabusila (zlobnici bi rekli, zasluženo dobila što ju je išlo), njezina vrla djeca i pitomci isusovačkih učilišta stvorila su 1794. Kult razuma (Culte de la Raison) pokušavši konkurirati glavnom Kultu Vrhovnog Bića (Culte de l'Etre supreme) koji je stvorio ludi i krvoločni Robespierre, koji je iste godine skratio većini konkurenata glave, a onda je pak on ostao te iste godine bez svoje glave. Pobornici zdravoga razuma su bili pobornici giljotine.

Oba bezuspješna kulta službeno su potrajala do 1802. kada je mudri Napoleon zabranio te vjerske zajednice koje baš i nisu zaživjele među francuskim građanstvom, te je službeno restaurirana Katolička crkva u Francuskoj, ne zato jer je Napoleon bio neki pretjerani vjernik, nego zato jer je većina Francuza ostala katolicima, unatoč jakobinskome teroru, a i danas u najsekuliziranoj državi Europe, većina su katolici, a s protestantima dobacuju do negdje pedeset posto, što je živi dokaz žilavosti kršćanstva.

Zašto ovaj tekst? Primarno zbog "poslanice" koju je u nedjelju dao Ivica Puljak, poslane učenicima za početak godine. Religijski dokument, dostojan pape ili nadbiskupa, vidi se religijsko podrijetlo autora. Inače, kao i njegovi kolege vrli novi ateisti, poštovani dr. Puljak isto shvaća ozbiljno svoju (ne)vjeru, pa je aktivno širi među mališanima, plašeći ih da nema Boga. Uostalom, dobro se uklapa u trendove jer katolički vjeronauk je vrlo vjerojatno glavni generator ateizma u Hrvata.

Doba prosvjetiteljstva je zasigurno umrlo u svijetu, ako je uopće izašlo izvan Europe i Sjeverne Amerike. Danas djecu i mlade razum ne zanima, nego su osjećaji najvažniji, kao što to možemo primijetiti, Amerika i Velika Britanija prednjače u generacijama nježnih i ugroženih mladaca koje sve smeta i svega se boje. Kao što je vjeronauk u osnovkama i srednjim školama zbog toga neefikasan (jer se bazira na prosvjetiteljskom modelu, koji je uspješno umro), tako i evanđeoski pristup širenju ateizma među djecom Ivice Puljka jednako tako ne djeluje, jer je riječ o istoj stvari. Iako, moram priznati da je zabavno gledati kako je Ivica Puljak i dalje rob svojih katoličkih korijena i kako ne može od njih pobjeći.

Jedva čekam dan kada će se uspostaviti Scijentistička crkva Hrvatske, pa da i ateisti dođu na državnu sisu i postanu blaženo neaktivni kao i druge manjinske vjerske zajednice. Kao što to reče Duško Trifunović: Život je maskenbal, svatko se krije, ako u sebe siguran nije!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.