Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Miholekove mrvice - teološki recepti za dobar život

Kršćanstvo u doba pandemije - stare i nove krize

Papa Franjo nalazi se u apsurdnoj situaciji, za konzervativne biskupe, on je preprogresivan, za tvrde progresivce on je prekonzervativan...
Objava 11. prosinca 2021. 0 komentara 220 prikaza
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Crkvu čekaju teški zadaci u 2022.

Prvo što treba reći da je kriza nešto normalno za kršćanstvo. Povijest kršćanske misli je povijest različitih teoloških koncepata koji su se sudarali i udarili. Prije ili kasnije jedna struja, često uz pomoć kakve političke sile, prevladala je i dugoročno dominirala kršćanstvom.

Pravoslavlje se nalazi u jednoj većoj krizi jedinstva kako je s kraja 2018. i 2019. nastala Pravoslavna crkva Ukrajine, pod pokroviteljstvom Ekumenske/Carigradske patrijarhije, što nikako nisu mogli podnijeti Rusi, tj. Ruska pravoslavna crkva i njezini politički pokrovitelji s Kremlja. Rusi i Carigrad prekinuli su vlastite odnose, na stranu Pravoslavne crkve Ukrajine stali su uglavnom Grci, na stranu Rusije ponajviše SPC, a sve ostale pravoslavne crkve pokušavaju manevrirati i ne razljutiti previše ljute protivnike. Ovo je puno više politički problem, nego religijski, ali političko i religijsko često su povezani u neraskidivi čvor, koliko god da svi u suvremenom zapadnom svijetu pokušavali razdvojiti te dvije realnosti. Ovaj sukob će očito potrajati, jer teško da će se Rusija ikada odreći onoga što smatraju vlastitim geostrateškim teritorijem.

Što se tiče pravoslavnih crkava i ovog prokletoga virusa, virus je udarao po pravoslavnim biskupima i svećenicima u 2020. godini kao lud. Unatoč smrtnom učinku po pravoslavni kler, Bugarska i Rumunjska suvereno dominiraju na dnu ljestvice cijepljenih u Europi.

Katolička crkva u raznim je krizama. Najveći je trenutno problem Njemačke gdje jedan vrlo tvrdo-progresivni dio lokalne Crkve traži liberalne reforme na koje Rim nikada neće pristati, a sve vuče prema nekome raskolu, koji će financijski osakatiti rimsku centralu, pa se pokušava domisliti kako spriječiti razdor. Na Zapadu, postoji raskorak između pojedinih katolika i centrale, svećenička zvanja su u padu. Pandemija je smanjila broj praktičnih katolika primjerice u Irskoj, čija lokalna Crkva jedva preživljava poslije pedofilskih skandala. Papa Franjo nalazi se u apsurdnoj situaciji, za konzervativne biskupe, on je preprogresivan, za tvrde progresivce on je prekonzervativan, zapravo nema nikakvoga pravoga oslonca u globalnoj crkvenoj organizaciji, u kojoj katolike u Americi, katolike u Francuskoj, katolike u Irskoj ili pak katolike u Burundiju nikako ne muče isti problemi, iako ih povezuje vjera u jednoga Boga, zajedničko bogoslužje i osoba rimskoga biskupa. Najgore što se ne naziru nigdje teolozi. U prvoj polovici dvadesetoga stoljeća, prije Drugoga svjetskoga rata, barem u Europi, cvale su teološke rasprave. Hrvatska i Crkva u Hrvatskoj daleko su od svih ovih problema, kod nas su problemi sasvim drugačiji.

Na protestantskom Zapadu sukobi u društvu prelijevaju se u crkve, središnje pitanje se vrti oko seksualnosti. Primjerice (Ujedinjena) Metodistička crkva u SAD-u doslovce se nalazi pred raspadom na dvije nepomirljive crkve, unatoč tradiciji po kojoj su se svi mogli ne slagati, a biti pod istim crkvenim krovom (metodisti su bili poznati po tome), ali konzervativni i progresivni dio nikako ne mogu više naći zajednički jezik.

Zatvaranje crkava/župa u Americi 2020. napravilo je internetizaciju svih denominacija širom Amerike, jer pastori i župnici se prilagođavaju tamo vjernicima. Kako sve crkve u SAD-u ovise o dobrovoljnim prilozima svojih članova, nastala je jedna opća panika i prihodi svih crkava su pali. Dio ljudi se nakon cijepljenja nije vratio u crkvene klupe, naviknuvši se na internetska bogoslužja i mogućnost biranja tisuća i tisuća propovjednika koji se nalaze na drugom kraju zemlje, a pritom ne moraju ih financijski pomagati.

Situacija je politički i društveno komplicirana za sve kršćane svijeta, ova globalna kriza koja galopira ne može ni zaobići ni vjernike. Isus Krist je kralj nad kraljevima, ali danas caruju neki čudni interesi širom zemaljske kugle.

Gotovo romantično zvuči da mladi vjernici svih farba i fela ipak vjeruju u nekakvo jedinstvo svih kršćana, pa tako čuvena Zajednica iz Taizéa baš sada, od 28. do 31. prosinca organizira svoj Europski susret 2021. online, koji je trebao biti u Torinu. Hrvatski virtualni dio prepušten je Zagrebu, tj. Remetama, lokalnoj župi. Mladi iz Remeta, unatoč tome što su i Remete bile pogođene potresima, dobili su ovu lijepu čast i na kraju ove još jedne teške godine koja nas je sve uzdrmala, ti mladi optimisti se mole za jedinstvo svih kršćana!

Treba nam takvoga optimizma u nadolazećoj 2022. Pred cijelim svijetom, onim koji vjeruje i onim koji ne vjeruju jednaki su problemi. Govori se o galopirajućoj inflaciji i mogućem svjetskome ratu, a pandemiji nikada kraja. U ovakvome svijetu treba više od ičega kršćanskoga optimizma i zato, kršćani, budite primjer drugima i budite svjetlost u tami.

Sretan vam svima Božić i svako dobro u 2022!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.