Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Miholekove mrvice - teološki recepti za dobar život

Sveta Greta Nepogrešiva - stare hereze u novim oblicima

Svatko tko kritizira ovo dijete, novu zelenu mesiju, taj mrzi djecu, žene, ne voli svoju majku, pse, mačke, skakavce, itd.
Objava 23. rujna 2019. 4 komentara 1038 prikaza
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Srednjoškolci ispred Vlade.

Sigurno ste čuli za Gretu Thunberg. Ona je novi zeleni mesija, djevojčica koja muče neke stvari (depresija, autizam/Aspergerov sindrom) i trenutno je na pramcu ekološkoga broda koji juriša na sve one "zločeste" ljude koji se ne slažu s apokalipstičnim procjenama da je svijet gotov, jer eto previše smo ga izraubali. Kao da je priroda nekakav slabić, a ne komplicirani sustav međuodnosa tisuća i tisuća faktora i vrsta.

Dovoljno je pogledati kroz prozor i vidjeti da nešto više ne štima s prirodom, da se klima i vrijeme očito mijenjaju, da proljeće i jesen kao da su nestali, da nešto nije u redu. Sad jesu li to posljedice prirodnih ciklusa ili pak ljudskoga djelovanja, to je pravo pitanje. Na koje tu nećemo odgovoriti, neka se znanstvenici svađaju na te teme.

Iz kršćanske i biblijske perspektive čovjek je gospodar prirode, ali postoji još od Franje Asiškoga jedna prava kršćanska ekološkoga crta, pape Pavao VI. i Ivan Pavao II. bili su podosta ekološki nastrojeni, a papa Franjo je pravi zeleni papa. Iz moje skromne perspektive priroda je bila, priroda je i biti će jača od čovjeka, mi smo mali kotačić u kompliciranom eko-sustavu.

U lipnju je otišla na drugi svijet moja razrednica iz sedmoga i osmoga razreda Nada Jelinić, popularnije znana pod nadimkom Fila. Doživila je pristojne godine, umrla je u 82. godini. Bila je svojevrsna ikona OŠ Trnsko, po legendi je navodno vozila reli trke, a bila je vrlo angažirani ekolog. Razrednica je dobila i svoj grafit u pothodniku u Trnskom još prije rata (Fila - moj idol), nažalost taj dio urbane kulture je nestao. Predavala je kemiju i biologiju.

Odrastao sam u franjevačkoj župi, a franjevci su zeleni, a i moja pokojna razrednica je bila odlučna žena, a najviše je volila prirodu. I očuvanje prirode. Skoro smo svi u OŠ Trnsko bili u MČP-u, tj. u Mladim čuvarima prirode. A bilo smo i članovi Hrvatskoga ornitološkoga društva. Prije nego što je gradonačelnik Bandić prognao ptice s Bundeka, mi smo ih tamo išli gledati. A posebice je bilo svečano i radno 22. travnja kada je Dan planeta Zemlje. Sada daleke 1998., toga dana smo sadili drveće oko školskoga igrališta. Nažalost, neki vrag u ljudskoj prirodi je napravio da većina mladica koje smo cijelo jutro toga dana sadili nije doživila današnji dan, ostalo je danas negdje 10-20% toga drveća, što mi je nadrealno žao. Ono drveće koje je opstalo su zasadili osmi razredi i moji tadašnji sedmi razredi. Što si u životu napravio? Zasadio drvored, ako ništa drugo. Bilo smo stvarno izdresirani od razrednice da svaki papir bacamo u koš za smeće.

Dakle, hoću reći da sam stvarno odgajan da razmišljam zeleno i meni je namjerno zagađivanje prirode spada među nešto najgore na svijetu. Na biljke i životinje ne mogu gledati nikako drugačije, nego iz perspektive Franje Asiškoga koji je tražio mir sa svime onime što je stvorio Bog.

Gledajući Gretu Thunberg ne vidim ni Franju Asiškoga, ni moju dobru razrednicu Nadu Jelinić. Vidim zbunjenu djevojčicu, koji njezini roditelji guraju u prvi red da šire svoju ideologiju koja je vrlo popularna u Švedskoj, a Švedska je društvo koje je okrenulo leđa svojoj povijesnoj baštini, svome luteransko-kršćanskome identitetu, a kao što uvijek pišem i govorim. Ne smatram to ja sam od sebe, nego to je generalno mišljenje skandinavskih susjeda te nesretne države koju zlobnici nazivaju Švedistan, ali mislim da je to prezločesto.

Kada sam u subotu otvorio Večernji, čitajući o ovim temama vidio sam sliku/ikonu Grete na kojoj je napravljena kao Isus Krist. Neka starija sijeda gospođa u Parizu je nosila taj transparent. Kao teologu, takve ti stvari upadnu u oči, a i mene sasvim iskreno smetaju. Onda čovjek malo otvori Google i pogleda neke stvari, ispada da Šveđani vrlo rado uspoređuju mladu gospođu s Kristom.

Projekt Grete Thunberg svodi se na to da dolazi apokalipsa zbog previše emisije CO2 (apokalipsa je doslovce otkrivenje, ali u jeziku je postala sinonim za kraj svijeta) i da Zapad mora prijeći na zelene tehnologije i da nema alternative, ali znamo da te tehnologije su upitno efikasne, npr. iskustvo zasađivanja biodizela, tj. palminih plantaža u Indoneziji je uzrokovalo više štete nego koristi, nešto što eko-križari rado prešućuju. Zanimljivo trećina svijeta su Indija i Kina, ali njih eko-križari ne diraju

Svatko tko kritizira ovo dijete, novu zelenu mesiju, taj mrzi djecu, žene, ne voli svoju majku, pse, mačke, skakavce, itd. Ne spominjem tu pojam križara uzalud, početkom 13. stoljeća izgleda da se dogodilo nešto što se zove Dječja križarska vojna, kada se netko dosjetio da bi bilo bolje da Jeruzalem oslobode djeca koja su čistoga srca, jer da su vojnici pregrubi. Po novim istraživanjima, izgleda da baš nije bilo tako, ali očitava se dobro zloupotreba djece, koja u novije doba nije bila strana ni fašističkim, ni komunističkim režimima.

Ideje da kraj svijeta samo što neće doći, nisu ništa novo. U kršćanstvu su uvijek prisutne. Npr. kada je Martin Luther nestao iz njemačke javnosti u proljeću 1521. i bacio se na prijevod Biblije na njemački (prijevod je temelj suvremenoga njemačkoga, ali i njemačke nacije kao takve), vodstvo reformacije u Wittenbergu preuzeo je nesposobni Philipp Melanchthon koji je pogubio svaku kontrolu i u prosincu iste godine, pojavili su se u gradu tzv. proroci iz Zwickaua, koji su propovijedali ekstremizam, a među ostalim i siguran kraj svijeta koji samo što nije. Tada je nastao opći kaos i sveopća radikalizacija pa je gradsko vijeće Wittenberga zamolilo Luthera da se vrati i sredi situaciju, što je Luther i napravio u ožujku 1522. Iz toga doba ostalo je osam Lutherovih čuvenih propovijedi protiv religijskoga fanatizma, nešto što su Šveđani očito zaboravili.

Greta Thunberg je samo još jedna u nizu takvih proroka koji žele da svijetu dođe kraju. Sveta Greta Nepogrešiva propovijeda kraj svijeta, koji se neće dogoditi. Spada u istu riznicu europske političko-teološke gluposti kao što je Dječja križarska vojna ili pak proroci iz Zwickaua. Švedska je pogubljeno postkršćansko društvo opsjednuto isključivo nebitnim stvarima ovakvoga profila, ali Šveđani nemaju problema s prodajom tona i tona oružja bliskoistočnim despocijama. Čudesno je kako švedska PR agencija od napaćane curice napravi svjetski fenomen.

Svaki kršćanin je pozvan boriti se za očuvanje života, primarno ljudskoga, ali i svakoga drugoga jer je Bog stvorio i biljke i životinje. Primjer Franje Asiškoga ne smije se zanemariti, nego ga se treba slijediti. Dobro bi došlo više ljudi kao Nada Jelinić u ovome svijetu, a manje roditelja kao što je obitelj Thunberg. Treba zasaditi koje drvo, a ne plašiti ljude s apokalipsom.

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • zweistein:

  pravo je lice ljevice....depresivno....opsesivno kompulzivno....namrgođeno...neveselo...

 • Croman 95:

  Miha dragi, jesi pročitao današnji Večernjak, u kojem lijepo piše da je Gretica oboljela od jako teške bolesti.Ovo što radiš je iskorištavanje maloljetne bolesne djevojčice.Besramno i nedopustivo.

 • Avatar Xsavi Zelton
  Xsavi Zelton:

  Hoće reći: doći je kad-tad na naplatu bogatašima, konzervativcima, naftnom lobiju za globalno zatopljenje, neka bude žao svima koji ih brane te zlikovce