Blogosfera Večernjeg lista

Multipla skleroza: Priručnik za početnike
Mirjam Jukić

Multipla skleroza: Priručnik za početnike

Mirjam Jukić

Više o blogeru
O blogeru

Mirjam Jukić

Rođena sam u Vinkovcima, majka sam tri sina. Imam 20 godina radnog iskustva u medijima - novinar, radijski  i televizijski voditelj, event manager, PR-ovac. No, ovdje je to ne bitno. Oboljela sam od multipla skleroze i svojim iskustvom želim podići svijest o ovoj bolesti i problemima sa kojima se oboljeli susreću. Pokrenula sam građansku inicijativu za poboljšanje kvalitete života oboljelih od multiple u Hrvatskoj i djelujemo pod nazivom MS tim Hrvatska. 

I da, ja sam ona što je bila u TV emisijama o multipli, ja sam ona koja je organizirala prvi hrvatski MS walk, ona što uređuje MS TIM Hrvatska na Facebooku da bi oboljeli imali što više informacija, ona što će učiniti sve što može da senzibilizira javnost o ovoj bolesti i prozove sve što ništa ne rade u raznim institucijama i zagorčavaju život oboljelima. Tome služi i ovaj blog. Proći ću s Vama kroz sve simptome i sva stanja. Ako imate pitanja i svoje priče javite mi se na hodaj.ms@gmail.com. I ne zaboravite: Mi možda imamo MS, ali MS nema nas. 

Kontakt:
e-mail: hodaj.ms@gmail.com
Facebook stranica
  

Multipla skleroza?  Pa šta sad. 

Priručnik za početnike
Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne tj. kralješničke moždine). Karakterizirana je upalnom reakcijom i potom propadanjem mijelinske ovojnice produžetaka živčanih stanica koje služe prijenosu impulsa tj. podražaja između živčanih stanica. Posljedično tome je stvaranje tzv. «demijelinizaciiskih plakova» (ožiljaka ili lezija) u strukturama mozga ili u kralješničkoj moždini, na mjestima nestanka mijelinske ovojnice. Pretežno je to bolest mladih osoba i drugi uzrok invalidnosti te dobi. U većine bolesnika znaci bolesti se javljaju između 20-te i 45-te godine života, rijetko prije 15-te i nakon 55-te godine. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom D vitamina, vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku, a češća je u populaciji višeg socioekonomskog statusa.

Pravi uzrok MS do danas nije poznat. Smatra se da nije uzrokovana samo jednim uzročnikom. Danas je najprihvatljivija teorija da je MS uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika kao što su genska predispozicija, okolina i izloženost virusima tijekom djetinjstva. U vjerojatne uzroke MS ubrajaju se i alergijska zbivanja u samom organizmu, a kontroverzna je i teorija o traumi kao mogućem dodatnom čimbeniku nastanka bolesti. Ozljeda glave ili pak emocionalni šok mogući su precipitirajući faktori za pogoršanje bolesti. U etiologiji bolesti se još spominju ranije bakterijske infekcije, cijepljenja, upotreba antibiotika.

Početni simptomi multiple skleroze najčešće su subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, skandiran govor, pojava spasticiteta, mentalni poremećaji, depresivne tegobe.

Procjenjuje se kako od multipla skleroze u Hrvatskoj boluje gotovo 6.000 osoba.Točan broj nije poznat jer nema registra oboljelih. Prva u nizu nelogičnosti u Lijepoj našoj. Različiti pristup liječenju, različita prava na toplice od regije do regije druga su nelogičnost. A prava koja proizlaze iz mirovinskog sustava i procjene invalidnosti priča su za sebe. 

Kada sve ovo uzmete u obzir i dodate tome da se radi o bolesti sa tisuću lica i nema dva ista slučaja oboljelih jasno je koliko su oboljeli zbunjeni i koliko su ima informacije važne.  Potreba povezivanja oboljelih i razmjena iskustava vidljiva su na društvenim mrežama.  Ovaj blog služit će upravo u tu svrhu povezivanje i informiranje oboljelih i senzibilizacija javnosti.

I da, ovdje nećete čitati žalopojke, zapravo sa multiplom se treba boriti samo pozitivom. Nema odustajanja. Nema bedova niti depresije.

 

 

Blog postovi