Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Multipla skleroza: Priručnik za početnike

Čudni simptomi multiple skleroze

Objava 09. prosinca 2019. 0 komentara 1454 prikaza
IZVAN FUNKCIJE
IZVAN FUNKCIJE
IZVAN FUNKCIJE

Multipla skleroza je tako različita za svakog pacijenta, zapravo teško da ćete pronaći dvije osobe s identičnim simptoma ove bolesti. Zato ju i nazivamo bolest s tisuću lica, ali i nevidljivom bolesti jer brojni simptomi nisu vidljivi okolini. Iako postoje brojni simptomi koje mi MS pacijenti većina osjetimo poput boli i kroničnog umora, postoje i neki vrlo čudni i neobični simptomi koje ne znamo ni kako opisati. Našla sam zanimljiv popis manje znanih simptoma multiple skleroze koji je sastavljen na temelju podataka sa verywell.com i healthcentral.com.


Tijelo vam reagira na vrijeme

Mnogi oboljeli od MS-a kažu kako im se simptomi pogoršavaju ovisno o vremenskim prilikama. Visoka vlažnost zraka može pogoršati simptome multiple skleroze kod oboljelih, a neki čak prijavljuju da se osjećaju čudno kada primjerice grmi - konkretno oboljeli prijavljuju kako im tijelo bruji i osjećaju se nelagodno i neugodno.

Tijelo reagira kod zubara

Neki oboljeli doživljavaju pogoršanje simptoma multiple skleroze nakon rutinskih stomatoloških pregleda. Nije potvrđeno da li je ovo povezano sa stresom (jer malo ljudi uživa kada je kod stomatologa) ili se radi o nekom drugom razlogu, a istraživači nisu uspjeli pronaći vezu između to dvoje.

Izlaganje suncu

Naime iako mnogi pacijenti s MS-om ne podnose visoke temperature, neki ipak navode kako se tijekom sunčanih dana kada nije prevruće ipak osjećaju puno bolje i osjećaju olakšanje nekih od simptoma bolesti koji su uvijek prisutni. Pojašnjenje za ovo znanstvenici vide u tome što dobivamo vitamin D iz sunčevih zraka.

Tijelo reagira tijekom leta avionom

Zabilježena su izvješća o pojavi relapsa tijekom letova na dugim relacijama. Ne postoje medicinski dokazi koji bi sugerirali zašto se to događa, a istraživači tek trebaju dokazati da li je to zbog nadmorske visine ili dugo vremena u zatvorenom prostoru.

Tijelo se trza

Iako su trzanje i grčevi u mišićima uobičajeni simptomi kod nekih drugih bolesti središnjeg živčanog sustava, poput Parkinsonove bolesti i ALS-a ne smatra se kako je trzanje uobičajeni simptom multiple skleroze ipak mnogi pacijenti prijavljuju trzanje i grčeve u mišićima, obično ruku i nogu, ali i glave, trupa, pa čak i glasnica što se osjeti u govoru.


Stopala se zagrijavaju

Vruća stopala ili ekstremni osjećaj ubadanja poput iglica u stopalima još jedan je od neobičnijih simptoma multiple skleroze. Neki ga uspoređuju s hodanjem bosonogog po šljunku ili navode kako im stopala doslovno gore. Ovi simptomi posebno su izraženi kada ležite.

Osjećate se kao da vas netko snažno stišće

Osjećaj poput toga da vas netko snažno stišće oko torza ili želuca čest je kod oboljelih. Nazivamo ga MS zagrljaj iako nije nimalo ugodan i ne bismo ga trebali zvati zagrljajem. Brojni oboljeli od multiple skleroze osjetili su da pate ovaj neobični simptom. Bol je često toliko intenzivna da pacijenti imaju poteškoće s disanjem ili se boje da će doživjeti srčani udar.

izvor: https://multiplesclerosisnewstoday.com/multiple-sclerosis-social-clips/2017/02/17/seven-strange-and-weird-symptoms-of-multiple-sclerosis/4/

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.