Blogosfera Multipla skleroza: Priručnik za početnike

Naučila sam se živjeti s boli

Vidimo se na Bundeku i ove godine na Svjetski dan multiple skleroze 30. svibnja kada se okupljaju oboljeli iz cijele Hrvatske te hodom upozoravaju na svoja prava. Ovo je prilika za druženje i razmjenu iskustava i oboljeli od multiple tradicionalno se odazivaju ovom godišnjem druženju kojem nazoče tisuće ljudi iz cijele regije.
Objava 22. siječnja 2018. 0 komentara 2224 prikaza
Tradicionalni MS walk druženje oboljelih i ove godine bit će na Bundeku na Svjetski dan MS-a
Tradicionalni MS walk druženje oboljelih i ove godine bit će na Bundeku na Svjetski dan MS-a
Tradicionalni MS walk druženje oboljelih i ove godine bit će na Bundeku na Svjetski dan MS-a

MULTIPLA SKLEROZA

 

Dijagnozu multiple skleroze imam sad već tri godine. Imam ja nju puno više jer sam bila krivo dijagnosticirana još 2008., a prve simptome i prvi sumnjiv nalaz magneta imam još iz 2000. godine.

I sada kada pogledam unazad pitate me što se promjenilo i što me najviše frustrira kod dijangoze. To su pitanja koja najviše postavljaju novooboljeli koji prolaze sve frustracije i traume prihvaćanja dijagnoze neizlječive neurološke autoimune bolesti iliti G35. Ova skraćenica mi zvuči kao broj zatvorske ćelije. Zapravo nekad je i ova bolest kao zatvorska ćelije.

I to je ono što mene najviše frustrira ta nemogućnost planiranja unaprijed jer nikad, ali nikad sa mulitplom ne znate hoćete li moći idući mjesec baš u određenom terminu ići na godišnji koji planirate. Ovih dana planiram jedno putovanje s djecom i s obzirom da se radi o dalekoj destinaciji za koju treba unaprijed sve isplanirati i rezervirati mene hvata panika jer nikad ne znam kada će gđa multipla pokucat na vrata i odlučiti da ja ne idem nigdje osim na prvi odjel neurologije.

Jednom kada prihvatite svoju dijagnozu život postane lakši, no i dalje uvijek imate onaj strah što će donjeti sutra...

Frustrirat će vas naravno uvijek to što ste bolesni, ovu spoznaju ne možete ignorirati i uvijek je tu negdje, no nećete se toliko zamarati time i kako vrijeme prolazi naviknete se živjeti s tom spoznajom.

Uvijek vas iznova brine naravno svaka nova bol, svaki novi trnci i poremećaji osjeta no ti trnci i probadanja pa nažalost i bol nešto je s čime se naviknete živjeti. Znam kako je bol tabu tema, ali kada se konstantno nosite s nekom vrstom boli zapravo taj prag tolerancije boli kao da se pomiče i vi ju možete tolerirati sve više. Grubo će zvučati novooboljelima ali svi vi koji se duže družite s multiplom znate o čemu govorim.

Jasno kako bol uvijek boli, ali nije uvijek isto. Isto tako naviknut ćete da morate biti mala ljekarna i uskoro će se ladica s ljekovima značajno povećati jer morate imati uz sebe uvijek nešto protiv bolova i to različitih intenziteta bolova kao i brojne dodatne prehrani odnosno vitamine jer većina nas redovito uzima D i B vitamine i Omegu pa i magnezij. Kada ovome dodate sredstva za opuštanje ili lakši san...pa probiotike... evo vam ljekarne u kući.

No u konačnici dijagnoza vam donese i to da više brinete o sebi. Primorani ste na to, a to i nije tako loše. Ja sam u konačnici shvatila kako više pazzin na prehranu, pazim da se redovito krećem i vježbam kad stignem. Također unos vitamina nešto je što prije dijagnoze nisam prakticirala tako da mogu reći da danas iako teško bolesna zapravo čak i kvalitetnije nrinem o svom tijelu. A priznajem zapravo vodim i kvalitetniji život.

Bolest me naučila uživati u trenutku. Naučila me usporiti i zastati. Više uživam u malim stvarima i život ne shvaćam zdravo za gotovo.

I ima jako puno u onome da zdravlje ne cijenite dok ga ne izgubite.

Naučila sam živjeti s boli, naučila sam kako ta multipla djeluje na mene i naučila sam ne znati što će biti unaprijed iako s tim nisam oduševljena..,

No isto tako učim kako uživati u životu i svakom trenutku. Kako vjerovati i biti sretan bolesti unatoč.

I kako se prepustiti....

Sretno nam bilo svima.

 

 

 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.