Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Multipla skleroza: Priručnik za početnike

Oboljeli od multiple skleroze traže bolju zdravstvenu skrb i osnivanje MS centra

Pod sloganom "Svaki korak se broji" oboljeli od multiple skleroze pozivaju sve da podrže šesti po redu hrvatski MS walk, a ove godine i MS run na Bundeku 29. svibnja uoči Svjetskog dana multiple skleroze. Ove godine oboljeli će upozoriti na nužnost osnivanja MS centra u sklopu kojega bi oboljeli imali kvalitetniju zdravstvenu skrb i bolji pristup liječenju ove progresivne neurološke bolesti od koje u Hrvatskoj boluje preko 7000 osoba.
Objava 11. ožujka 2020. 0 komentara 512 prikaza
Šesti MS walk u Hrvatskoj održat će se 29. svibnja na Bundeku u organizaciji udruge MS tim Hrvatska
Šesti MS walk u Hrvatskoj održat će se 29. svibnja na Bundeku u organizaciji udruge MS tim Hrvatska
Šesti MS walk u Hrvatskoj održat će se 29. svibnja na Bundeku u organizaciji udruge MS tim Hrvatska

Zašto oboljeli tradicionalno na Svjetski dan multiple skleroze hodaju na Bundeku? Nekada se neki naljute i kažu pa ispada da hodamo za MS, iako zapravo hodamo protiv MS-a i svega što nam ta skraćenica i dijagnoza donosi.

Ove godine po šesti puta održava se hrvatski MS walk, akcija koja svake godine okuplja nekoliko tisuća oboljelih od multiple skleroze u organizaciji Udruge MS tim Hrvatska. MS walk osdržat će se 29. svibnja na Bundeku uoči Svjetskog dana multiple skleroze. Naime Svjetski dan multiple skleroze obilježava se 30. svibnja, no baš od ove godine na ovaj dan Hrvatska slavi Dan državnosti pa smo bili primorani odabrati dan ranije što su nam sugerirali brojni oboljeli. 
Ovaj naš hod svake godine ima moto i svrhu koja je usklađena sa Svjetskom krovnom udrugom oboljelih. Tako je ove godine naš slogan "Povežimo se svaki korak se broji" u skladu sa sloganom World MS day MS Connections.

Tema Svjetskog dana MS-a 2020.-2022. je povezanost, a kampanja nazvana MS Connection odnosi se na izgradnju povezanosti u zajednici, samo-povezivanje i povezanost s kvalitetnom zdravstvenom skrbi. Oznaka kampanje je "povezujem, povezujemo se", a hashtag kampanje je #MSConnections. Ova kampanja, razvijena u suradnji s članovima globalnog pokreta MSIF, otvorit će pitanja društvenih barijera zbog kojih se ljudi pogođeni MS-om osjećaju usamljeno i socijalno izolirano. To je prilika da se založimo za bolju kvalitetu usluga, naglasimo važnost podrške i zalažemo se za podizanje kvalitete života oboljelih.

MS Connections je fleksibilan za pojedince i organizacije za postizanje različitih ciljeva, a naš MS tim Hrvatska u kampanji će se zalagati za razumijevanje i isticat ćemo prepreke zbog kojih se oboljeli od multiple skleroze osjećaju usamljeno i izolirano. Pojačat ćemo naše kanale komunikacije kako bi bili podrška svim oboljelima.
Promicat ćemo oblike samopomoći i zdravog života s MS-om te utjecati na donositelje odluka da oboljeli od multiple dobiju bolju zdravstvenu zaštitu, veća prava kao i za učinkovite tretmane za oboljele kroz inzistiranje na pokretanju MS centra.

Ppristup liječenju različit je ovisno o tome gdje oboljeli živi, a naravno kvaliteta liječenja nažalost opada van velikih kliničkih centara što je slika našeg zdravstvenog sustava i odnosi se na sve grane medicine ne samo na neurologiju, koja je ključna u našem slučaju. MS centar trebao bi skrbiti samo o oboljelima od multiple skleroze, koji bi u jednom takvom centru imali uz neurologa i ostale liječnike ključne za brigu o oboljelima - radiologe, psihologe, urologe, fizijatre, fizioterapeute.... O nužnosti osnivanja MS centra već sam pisala OVDJE.

Sam program na Bundeku, dan uoči Svjetskog dana multiple skleroze 29. svibnja započinje u 17h sa predavanjem MS talk, a MS walk glavni događaj hod oko jezera započinje u 18 sati. Nakon hoda slijedi MS run utrka oko jezera Bundek koja je novost i jako joj se veselimo. Ovom prilikom pozivam sve trkače da nas dođu podržati i trče za oboljele od multiple skleroze.
Posebno mi je drago što nakon programa imamo i koncert grupe Buđenje i mladog Dine Purića od 20 do 22 sata koji su ove godine glazbeni ambasadori oboljelih od multiple skleroze i odlučili su nas podržati na ovaj način.

Vidimo se u svibnju na Bundeku1 Podržite nas! Svaki korak se broji. Hodajte s nama Hodajte za one koji ne mogu.

A evo i novost od sada i trčite za nas sve, koji to više ne možemo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.