Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Multipla skleroza: Priručnik za početnike

Rodna podjela: Kako multiplu sklerozu diživljavaju muškarci, a kako žene

Istraživanje multiple skleroze u Americi 2019. provedeno je putem interneta od travnja do lipnja 2019. Od 6.034 osobe koje su ispunile anketu, 5.911 osoba s dijagnozom MS i 123 skrbnika osoba s MS-om. S portala multiplesclerosis.net donosimo zanimljivu usporedbu kako žene i muškarci doživljavaju život s multiplom sklerozom.
Objava 06. veljače 2020. 0 komentara 1010 prikaza
Muškarci češće prelaze u progresivne oblike multiple skleroze
Muškarci češće prelaze u progresivne oblike multiple skleroze
Muškarci češće prelaze u progresivne oblike multiple skleroze

Multipla skleroza (MS), kao i brojna druga autoimuna stanja, puno je češća kod žena nego kod muškaraca. Međutim, puno muškaraca koji žive s MS-om nažalost skloniji su agresivnijem napredovanju bolesti u usporedbi sa ženama. Na platformi multiplesclerosis.net istražili su rezultate istraživanja MS In America 2019 kako bi uvidjeli ostale razlike između načina na koji muškarci i žene doživljavaju život s MS-om. Anketu je ispunilo 4.965 žena s MS-om te a 939 muškaraca.

Pogrešna dijagnoza

Rezultati istraživanja pokazali su kako su pogrešne dijagnoze česte u MS zajednici. Simptomi MS-a mogu upućivati i na nekoliko drugih oboljenja i dijagnoza, pa se događa da je vrijeme do postavljanja iznimno dugo. Ove godine, ovo istraživanje pokazalo je da su žene zapravo u prvom redu bile pogrešno dijagnosticirane prije nego što su primile dijagnozu MS-a.

Progresija MS-a

Relapsno remitirajuća MS najčešća je vrsta MS-a i kod muškarca i žena. Međutim, žene imaju veću vjerojatnost da ostanu živjeti s RRMS-om u usporedbi s muškarcima kojima se češće dijagnosticira progresivni oblik MS-a, poput sekundarno-progresivnog MS-a i primarno-progresivnog MS-a.

MS i druga zdravstvena stanja

MS je često samo vrh ledenog brijega za one koji žive s više kroničnih zdravstvenih stanja. Konkretno, stanja poput migrene, kronične boli i fibromijalgije (između ostalih) češća su u žena s MS-om u usporedbi s muškarcima s MS-om.

Uobičajeni simptomi MS-a

I muškarci i žene svakodnevno, tjedno ili mjesečno imaju razne simptome MS-a, ali postoje neke razlike u kojima su simptome češće imali muškarci koji su završili anketu.

Snaga i optimizam

Život s MS-om može biti vrlo izazovan, a prilagođavanje novim ograničenjima i promjenama stila života nikome nije lako. Mnoge žene s MS-om istaknule su kako pokušavaju pristupiti svojoj „novoj svakodnevici“ s nadom i optimizmom i nastoje biti pozitivne.

Iskrenost i osobna podrška

Teško je opisati pravi utjecaj MS-a na svakodnevni život. Mnogi izbjegavaju "opterećivati" svoje najmilije stvarnošću i činjenicom kako se oni osjećaju. Muškarci koji su završili anketu bili su otvoreniji po pitanju svojih simptoma u odnosu na žene.

Za kraj veliko „hvala!“ svima iz MS zajednice koji su odvojili vrijeme za ovo istraživanje u kojem su podijelili detalje o svom životu. Živjeti s MS-om različito je iskustvo za svaku osobu. Željeli smo istaknuti neke glavne razlike koje smo primijetili između muškaraca i žena koji su sudjelovali u istraživanju. Jeste li se pronašli u nekom od navoda?

*Istraživanje multiple skleroze u Americi 2019. provedeno je putem interneta od travnja do lipnja 2019. Od 6.034 osobe koje su ispunile anketu, 5.911 osoba s dijagnozom MS i 123 skrbnika osoba s MS-om.

Ovaj tekst i fotografije prevela sam sa portala multiplesclerosis.net i baš me zanima kakvo je stanje kod nas. Jeste li se prepoznali?

Konkretno kod nas znamo kako je i dalje duplo više žena sa dijagnozom multiple skleroze, a također se pokazalo kako nažalost kod muškaraca češće viđamo progresivne oblike bolesti. Zanimljivo istraživanje na ne malom broju oboljelih te vjerujem kako je ovo primjenjivo i za naše područje.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.