Blogosfera Ilirski narodni predporod

"Čim se vuk usere, ovca uteče" - ilirska narodna poslovica

Objava 24. veljače 2017. 2 komentara 2159 prikaza
Lupo salta pecora (Foto: eccezziunalo.com)
Lupo salta pecora (Foto: eccezziunalo.com)
Lupo salta pecora

Iliri su imali jednu finu narodnu poslovicu o kojoj ćemo danas prozboriti nekoliko riječi iako, ako se o njoj malo promisli, poslovica govori sama za sebe: Čim se vuk usere, ovca uteče.

Rekli bi da ovca pameti nema, što je vjerojatno ljudski gledano točno. No instinkta ima na pretek. I to ne bilo kakvog instinkta već onoga kojega odobrava priroda. Ovcama je usađen tzv. prirodno blentav instinkt jer moraju biti laka meta za predatore pa ih ni instinkt ne smije spašavati od samih sebe. (Ovce i mnoge ljude)

Naime, kada ovca vidi vuka od straha se ukopa u mjesto i ne mrda a vuk samo dođe i pojede je bez pola muke. Gubitak oplakuje samo pastir iz opet, posve sebičnoga razloga. Dokopao se ovce vuk prije pastira.

No što se dešava kada ovca, onako blentava, vidi da se vuk usrao od straha? Da nije ni vuk što bi trebao prirodno biti? Ilirsko predanje nas podučava da tada ovca uteče. Dakle, ako vidite ovce (ili mnoge ljude) kako bježe zasigurno su upravo vidjele da se vuk (il neki drugi predator) usrao. A dok vuk ostaje vuk, a ovca ostaje ovca niti tko bježi niti itko sere bez razloga.

Al razloga za brigu ostaje, itekako. Da stavimo sve skupa u kontekst razmišljanja Aleksandra Velikoga koji onomad reče: „Ne zabrinjava mene čitava vojska lavova koje predvodi jedna ovca, već vojska ovaca koju predvodi jedan lav"

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Poštovana autorice kaj ste nam šteli reč? Uvod sam razmel al di su glavni dio i zaključak ?!

  • miso:

    Dobra je poruka - i ovce znaju da od predatora treba pobjeći, jedino Hrvati ne znaju kako to na izborima učiniti. Predatori imaju i dalje posve lake pljenove. ... No jedna opaska o ovci koja se ukopa kad naiđe vuk. ... prikaži još! … Prije jedno pola godine vidio sam jedan film na YouTubu u kojem vuk naiđe pored ceste na ovcu s dva janjeta. Ovca se nakratko ukopa, a onda s dva janjeta, koja se pritisnu uz nju, krenu zajedno sinkronizirano prema vuku. Vuk se prepadne i pobjegne. Vrati se potom vuk po svoj laki plijen, a onda opet zajedno njih troje (ovca i dva janjeta) istovremeno krenu prema vuku ... i tako nekoliko puta. … Bogme, ovca i dva njena janjeta otjerali su vuka. ... Iz ovog se nešto naučiti dade; vukovi su opasni samo kad su ovce ovce i kad se ponašaju k'o ovce. A kad se udruže ovca i dva janjeta tada oni više nisu samo ovce, već vojska koje se i vuk (samac) prestraši. ... To Hrvati još nisu shvatili.