Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ilirski narodni predporod

Dragi Tesla, u Split je uplovio golem ratni brod

Objava 08. prosinca 2015. 21 komentara 11176 prikaza
Nikola Tesla
Nikola Tesla
Nikola Tesla

Dragi Tesla,

Pišem ti iz Splita. U nas je sada 21. stoljeće, godina petnaesta, zima. Dan je pak sunčan, ne zimski sunčan već proljetno sunčan. Kroz prozor, evo gledam, došao nam je u posjet golemi nosač aviona. Ima mu 333 metra. Veći je za 33 metra od alkarskog trkališta u Sinju. Golem se smjestio u lučkoj izmaglici, djeluje baš poput fatamorgane. Ja sam prvo promislila, ma je li ono golem iz Praga a ono me ubogu u glavu podučili da nije. Reklo mi da je to golem iz Amerike!

A čim ugledah američke vojnike ne mogah se ne sjetiti tebe, dragi prijatelju. Kako si ono pametno govorio o ratovima: „Rat se ne može izbjeći sve dok se ne ukloni fizički uzrok njegovog ponovnog izbijanja, a to je ponajprije golemo prostranstvo planeta na kojem živimo. Samo ako premostimo udaljenosti u svakom pogledu, primjerice prenošenjem informacija, prijevozom putnika i robe te prijenosom energije, jednog će dana biti stvoreni uvjeti koji će osigurati trajne prijateljske odnose. Ono što nam sad najviše treba su neposredniji kontakti i bolje razumijevanje među pojedincima i društvima diljem svijeta te eliminiranje one fanatične odanosti uzvišenim idejama nacionalnog egoizma i ponosa koja je uvijek kadra baciti svijet u primitivno barbarstvo i sukobe. Nikakva liga ni bilo kakav parlamentarni akt nikad neće moći spriječiti takvu nesreću. To su samo novi načini koji slabe stavljaju na milost i nemilost jakih. "

Još se sjećam da si zaključio kako mir može nastupiti samo kao prirodna posljedica općeg prosvjetljenja i stapanja rasa i kako smo daleko od tog blaženog ostvarenja.

E moj prijatelju, opet se pokreće masa. Ona komponenta u formuli kojoj treba vrijeme da se umiri. Sa vremenom se, mili moj Tesla, opet zajebavamo. (Ne zamjeri mi na izričaju jer se bolje riječi ne mogu sjetiti.) Čini nam se da vremena imamo na pretek. Pa ga uludo lupamo na ratovanja i izdahe. Ja gledam te mladiće. Osamnaest do dvadeset im je godina u prosjeku. Taman dovoljno da budu apsolutno poslušni.

Sjetim se zato tebe prijatelju, kad si rekao i ono treće što ih je najviše zaprepastilo: „Mogao bih prepoloviti zemlju na pola, ali to neću napraviti.

Kakva manifestacija istinske moći. Kada možeš napraviti zlo a odlučiš hraniti golubove do smrti. Zato, dragi prijatelju, danas gledam ove golobrade mladiće ali mislim na tebe.

Jesam li ti rekla? U Split je došao golemi nosač aviona. Kao da te opet čujem:  „I could split the earth in half, but I will not do that!“

Netko će im već objasniti da su došli u tvoju domovinu!

 

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Hrvatska3014:

  Srpska posla!

 • Deleted user:

  Tesla je jedan od najvećih Ljudi koji su ikada živjeli i stvarno je žalosno da se Srbi i Hrvati prepucavaju oko njega.

 • zapece37:

  Isuse, dali je ovo moguće ? Onaj ko bar malo ima razuma zna daje Nikola Tesla UM nad UMOVIMA znastvenici to potvrđuju, jedan od njih je i Davor Pavuna a nisam ni ja srbin a djela tog čovjeka prirasla su ... prikaži još!su mi srcu. Natalija čestitam, krasan članak .