Blogosfera Ilirski narodni predporod

Nakon istine (post-truth) riječ je godine 2016 no pažljivo s upotrebom: Pušiti iza seksa ili iza izbora nije sinonim

Objava 17. siječnja 2017. 0 komentara 203 prikaza
Bocca della verita
Bocca della verita
Bocca della verita

U studenom 2016. Oxford Dictionaries su proglasili riječ post-truth (nakon istine) riječju godine iz barem dva razloga; upotreba te riječi povećala se za 2.000 % u izbornoj godini a, kao drugo, jednom riječju dočarava duh 2016 godine. Zato je i izglasana za perjanicu međ' riječima.

Tom se riječju želi opisati situacija u kojoj nama (iz medija, politike i crkve) za stvaranje javnoga mijenja više nije potrebna istina već koketiranje sa emocijama i trenutnim vjerovanjima pučana. Za razliku od vremenske komponente koju npr. želi opisati naoko slična riječ post-war (razdoblje nakon rata), post-crisis (razdoblje nakon krize) ili post-menstrual (razdoblje nakon menstruacije) ova nova riječ post-truth želi opisati razdoblje u kojem više istina nije bitna.

No kako bismo je naučili pravilno koristiti i mi u Hrvatskoj pođimo od primjera koji govori više od riječi. Pojasnimo stoga razlike kada se treba a kada se ne treba razbacivati sa ovom prestižnom oxfordskom kovanicom.

Doba nakon seksa (post-sex)

Npr. u priprostoj rečenici „On nakon seksa puši!“ označava da neki čovjek XY nakon radnje strastvenog glasanja koja je počela i završila u povijesti, puši. U ovom slučaju nikako ne koristiti oxfordsku post truth jer nakon ove radnje nema kajanja.

Doba nakon izbora (post-elections)

Npr. u podjednako priprostoj rečenici „On nakon izbora puši“ označava da neki birač XY nakon radnje strastvenog glasanja koja je započela i završila u povijesti, puši a uz to još i potvrđuje onu Einsteinovu definiciju maloumnosti: „Maloumnost je kada radite uvijek iznova istu stvar na isti način a očekujete različite rezultate.“

U slučaju izbora i političara pak obilato koristiti oxfordsku post truth jer iako nakon izbora nema kajanja ima pak dokaza građanske maloumnosti. U ovom slučaju koristiti riječ imbecility i post truth u alternaciji.

Doba nakon istine (Post-truth)

No vratimo se predmetu bloga, ovom današnjem dobu u kojemu istina više nije bitna već plitke masovne emocije i trenutna uvjerenja masa. Vratimo se ovom našem periodu u kojem je istina utekla pred lažima, snažne li su!

Kakav je ovo imbecilni period i kome ovo odgovara? Kada školovani novinari i urednici njihovih tekstova podilaze onome što masa želi čuti? Kada političari izgovaraju ono što birači žele čuti? Kada crkveni oci …. oj tek tu velikoga li jada među zaštitnicima stada?! A Bog svim trima navedenim kategorijama dade riječ? Za što im dade riječ?

Zato, kada ih vidite da brljaju, dodvoravaju se, lažu i pizde samo kako bi izgovarali masi dopadljive istine slobodno upotrijebite oxfordsku kraljicu među riječima „post-truth“ za opisati sramotni period čovječanstva u kojem istina više nije bitna. Al se ne ponašajte poput njih. I u vas je riječ samo ste na nju zaboravili uslijed epidemije imbecilnosti koja vas je obuzela.

Othrvajte se, poslušajte savjet Churchillov: Imaš neprijatelja? Jako dobro. To znači da si barem jednom u svom životu ustao zbog nečega što si smatrao važnim.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.