Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ilirski narodni predporod

Orestov kompleks: I Furije ustuknu pred čovjekom koji je preuzeo odgovornost

Objava 25. siječnja 2016. 1 komentara 1200 prikaza
W. A. Bouguereau, The Remorse of Orestes
W. A. Bouguereau, The Remorse of Orestes
Orestov kompleks

Ima jedan kompleks o kojemu sam već dugo planirala pisati a našoj javnosti je potpuno nepoznat. Naziv je kompleks dobio prema legendi o Orestu pa počnimo od tog početka.

Iz mitologije pouzdano saznajemo kako je jedno od najužasnijih progonstava koje je zadesilo muškarca bilo ono kada su se tri Furije dohvatile maltretirati mladića Oresta. Ali kako se dečko uopće doveo u situaciju da ga progone i to ne jedna već tri takve polu žene-polu orlovi? A da jad njegov bude veći, samo ih je Orest mogao vidjeti i čuti pa se, uz to što je bio danonoćno progonjen, Orest ljudima činio i ludim? Što je dakle dečko napraviše da ih tako razbjesni?

Orest je samo poštivao zakone svoje države. Samo je napravio ono što je svaki punoljetni muškarac te države morao napraviti. Morao je zadovoljiti običajne zakone svoga plemena.

Zakon prvi je nalagao: Muškarac mora osvetiti smrt oca

Zakon drugi je pak nalagao: Muškarac koji ubije vlastitu majku biti će dovijeka kažnjen za takav čin, čitav će ga život progoniti Furije

ČIN

E sada, u Orestovom je slučaju Orestovog oca ubila Orestova majka pa je mladić zadovoljavajući prvi državni zakon „morao ubiti vlastitu majku“. Prvi zakon je bio zadovoljen i pred bogovima i pred ljudima ali je taj njegov ozakonjeni čin izazvao drugi zakon po kojemu ubojicu vlastite majke čitav život progone Furije. (Do Orestovog slučaja nisu imali taj povijesni presedan da čovjek radi sve po zakonu a navuče sadističke Furije za vrat. Nisu još npr. poznavali ozakonjeni sadizam Trećeg Reicha.)

SUD

Progon Furija bijaše najteži oblik mentalne i fizičke kazne. Poput orlova, Furije su svojim kljunovima neprekidno trgale tijelo Orestovo a mentalna tortura je bila upravo neopisiva popraćena glasovima i krikovima koje je čuo samo on i čuo ih je stalno. Furije su bile jedine koje su prezirali i bogovi i ljudi, Bile su one okrutni ženski sadisti a Orest je znao da im nikada i nigdje neće moći uteći jer su Furije imale vlast i nad zemljom i ispod nje, u podzemlju. A mladi Orest je, da bi apsurd njegove kazne bio to veći, sve zapravo napravio po zakonu. (U nas u Dalmaciji za takav slučaj kažu – budi dobar, izi govno). Nota Bene, na svirepi ozakonjeni čin ga je nagovorio sam bog Apolon. A može se zaista reći da je Orest bio mladi zakonoljubac, poput onih iz Hitler Jungena. I eto ti ga vraže, morao je, morao je, morao je…. Po zakonu je morao! Sam bog Apolon mu je izdao nalog, zakonski dakako ….. 'aj ti reci Apolonu da nećeš izvršiti nalog? I da takav istinski zakonoljubac navuče Furije za vrat? Kao da je tim bezdušnim Furijama išta bilo sveto? A ima li išta svetije od zakona neke države?

ODGOVORNOST

I dođe do suđenja pred Bogovima. Svi su Bogovi Olimpa za Oresta imali razumijevanja. Otud i izreka "Zaboga, morao je!" Oni su i smislili zakone koje je on proveo. Kazuje legenda da ga je sam Apolon uzeo u aktivnu obranu. Kažu da je bogovima usrdno objašnjavao: „Mali je morao! Morao je to napraviti.“ Kažu da je govorio i kako malome ove Furije treba maknuti sa vrata. Ali niti jedan bog sa Olimpa nije imao vlast nad Furijama. One su bile država u državi! Nemilosrdne i prema bogovima i prema njihovim ljudima. Imale su svoje, kako bi one to rekle, prirodne zakone. I po njima su sudile ljudima. A Oresta su progonile godinama a i pokojem su se Bogu krvi napile.

E, na tom suđenju legenda pouzdano tvrdi, ipak se desilo jedno čudo neviđeno. Nenadano se, pred očima bogova i ljudi, desila metamorfoza mladoga Oresta. Dok je bog Apolon iznosio njegovu obranu, Orest ga napadne. Zamislite, napadne svoga branioca riječima: „Nisam morao ništa! Preuzimam odgovornost za svoj čin koji sam napravio ja i samo ja. Nisam morao ništa. Odlučio sam ubiti svoju majku! I morati ću ispaštati zbog mog čina.“

Čuvši ga, zle Furije zastanu na tren a u idućem se trenu pretvore u tri Dobrohotne vile. Legenda pouzdano tvrdi da su mu od tada ubuduće pomagale u svemu što je u životu naumio napraviti. Navodno ih je obradovala činjenica da se konačno prestao ponašati poput dječaka koji je očekivao da njegove sulude činove opravdavaju usrani ljudi, usrani bogovi i njihovi usrani zakoni. Tko će razumjet Furije!? Bile su zaista država u državi.

„Bože oprosti im jer vjeruju da su običaji njihovog plemena zakoni prirode.“ 

(nastavlja se .....)

  • Trdoslav:

    Ah....nepoznati nam kompleksi. Ispod ovog kažu leži skriveni homoseksualizam. Ma briga nas, glavno da znamo za sv. Ritu i kako je rijesila da joj sinovi ne osvete oca. I tako posvetila njih, sebe,muža, valjda i komplekse, svoje i njihove kakvi ... prikaži još!i god da su bili , a furije demoni nek se glodju u vjecnom paklu.Ma pomolit cemo se i za njih,u godini milosrdja imaju i one svoju šansu.Aleluja.