Blogosfera Ilirski narodni predporod

Ovidijev sindrom: Kada je autoru pogubnije pisati o umijeću voljenja no činiti pogubljivanja

Objava 17. ožujka 2017. 0 komentara 100 prikaza
Il potere delle parole
Il potere delle parole
Il potere delle parole

U posljednje vrijeme često razmišljam o fatalnim greškama pojedinaca kroz stoljeća. I o ranim trešnjama. Pa se nemalo čudim. Jer aktualne su one i danas.

FATALNA POGREŠKA U GOVNENOJ DRŽAVI BROJ 1: Potvrda o potraživanju novca iz blagajne

Prvo se uvijek sjetim Eichmanna, šefa sa deportacije u Berlinskom uredu za vrijeme vladavine Nacista. I one njegove poznate preporuke upućene kolegi: „Pazi dobro da sačuvaš potvrde kada uzimaš novce iz stranačke blagajne. Nakon rata će se zasigurno polagati računi.“ Na upit tog istoga kolege: „A kako ćemo svijetu objasniti milione ubivenih?“ Eichmann je odgovorio „Stotina ubijenih je katastrofa, a milion ubivenih je statistika.“ Eklatantni primjer govnene države u kojoj je bilo jako bitno i neoprostivo nemati potvrde za novac iz blagajne ali je bilo najnormalnije ubiti toliki broj ljudi u suludim teritorijalnim ekspanzijama prema tuđemu.

FATALNA POGREŠKA U GOVNENOJ DRŽAVI BROJ 2: Priručnik o umjetnosti ljubavi

Potom se uvijek sjetim Ovidija, rječitog pjesnika iz prvih godina Rimskoga Carstva za vrijeme vladavine Augusta. I onih njegovih suzama natopljenih pisama koja je sa Crnoga Mora iz egzila slao prijateljima u Rim. I čudom se čudio odluci Augustovoj da njega nesretnika deportira tako daleko od Rima samo zbog knjige preporuka o umijeću ljubavi a Batona, Ilirskog vojskovođu, koji mu je podigao ustanak i pobio na stotine rimskih vojnika koji su njušili po Ilirku, nagradi doživotnim boravkom u Raveni. Eklatantni primjer govnene države u kojoj je bilo jako bitno i neoprostivo pisati o ljubavnim slobodama ali je bilo najnormalnije nagraditi vojskovođu suprotne vojske jer ti je predajom ipak omogućio suludu teritorijalnu ekspanziju prema tuđemu.

FATALNA POGREŠKA U GOVNENOJ DRŽAVI BROJ 3: Pisati riječi usran u naslovu svojih tekstova

Jer posve je u redu u govnenoj državi da naslovnice časopisa vrve licima govnara bez ideja, intervjuima sa sociopatima bolesnih ideja, nekrofilnim diktatorima i slikama golih guzica ali ne smijete nikako u naslovu napisati riječ usran, usrati se i slične neoprostivosti. Pa da tko pomisli da postavljate dijagnozu?! Ne d'o Bog. Jer jedna prava riječ je oduvijek govorila više no tisuću slika. Tako je bilo i tako će biti.

 

www.natalijaprinci.com

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.