Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ilirski narodni predporod

Sinjska alka: „Ne znaš ti još puno toga o Sinju a time ni o alci!"

Objava 01. srpnja 2015. 0 komentara 271 prikaza
Labirint
Labirint
Labirint

„Ne znaš ti još puno toga o Sinju a time ni o alci.“ – reče mu uz osmijeh. „Al' vrijeme je da se sjetiš, zar ne misliš?“

„Pa tu sam.“ – odgovori njoj Mladi Alkar šireći dlanove.

„To je onda jako dobro.“ – nasmije mu se. K'o da je i mogao nazad? Po duši govoreći, nije ni htio. Znali su to i ona i on. Znatiželja njegova bijaše golema, baš poput nepresušne želje za novim spoznajama.

„Sada ćemo ući u podzemni labirint ali prije toga moraš znati dvije stvari o labirintima općenito. Kao prvo, iako labirinti djeluju konfuzno i zbunjujuće zapamti da uvijek ima samo jedan jedini pravi put do njegovog središta i samo jedan jedini put natrag na početak. Finis ab origine pendet.“ – promrmlja.

„Znati ćeš da si našao pravi put kroz labirint ako se uspiješ vratiti na početak puta.“ – ona tu malčice zastane a potom nastavi „a kako se ne bi izgubio u složenim labirintima poput ovoga u Sinju potrebno ti je samo malo hrabrosti te obično klupko vune ili konca. Iz najvećih se zagonetki možeš izvući ako naučiš koristiti moć obične vunene niti. Vuna ti je poput vode, koja sebi uvijek nađe put kroz mračno podzemlje. Čovjek se u podzemlju neće izgubit ako nauči koristiti vunu.“

Tu prestane govoriti i slavodobitniku preda u ruke ni manje ni više no tri klupka zelenog konca iz Dalmatinke.

Odlomak iz najkontroverznije pripovijesti "Neobična priča o alkaru i labirintu"

www.natalijaprinci.com

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.