Blogosfera Ilirski narodni predporod

Strah od legende: Nije lijepo o kolegi Titu govoriti da je diktator!

Objava 23. ožujka 2015. 61 komentara 7351 prikaza
Tito 24sata; Sacha Baron Cohen in Diktator (2012) 2011 Paramount Pictures/IMDb
Tito 24sata; Sacha Baron Cohen in Diktator (2012) 2011 Paramount Pictures/IMDb
Milo mu diktirati

Budući hrvatski puk oduvijek čezne na novim i kvalitetnim spoznajama danas ćemo iskoristiti primjer nedavnog etiketiranja u najvišem državnom vrhu upravo za učenje o tome kako jedna dobro odgojena dama ne treba govoriti o svojim pokojnim ideološkim guruima. Naša novoimenovana predsjednica svoga rođenog kolegu, državnika i druga druga Tita etiketiraše nedavno neplemenitom imenicom a etiketom - diktator. To nije bilo lijepo od nje. Nije čak niti u duhu kršćanstva, religije kojoj pripada predsjednica i većina hrvatskog puka.

ZAŠTO NIJE LIJEPO I KRŠĆANSKI ETIKETIRATI DRUGE LJUDE A POSEBNO KOLEGE?

Kada nekoj osobi glupasto zalijepite etiketu nekakve vrste bilo da ste ga nazvali budalom, škrtcem, nimfomankom ili pak diktatorom vi o samome sebi (meni) govorite barem dvije stvari:

1. Da ne razumijete ono najvažnije o čovjeku

Najvažniji potencijal svakoga od nas jest upravo – ljudski potencijal za mijenu. Svaki čovjek na ovome svijetu može se promijeniti već narednog dana. Može promijeniti svoja vjerovanja, ponašanja, strahove i vrednote. Naš je narod živući svjedok koliko je hitra čovjekova mijena. Do pred trideset godina svi komunisti ateisti a danas svi kapitalisti katolici.

Etikete komunjara, glupan, diktator, manijak, škrtac prikazuju zaleđenu sliku čovjeka. Već sutra taj isti čovjek ima bogom dan ljudski potencijal za mijenu. Mudar čovjek, tim više ako je netom izabran za državnog poglavara, mora dokazati još veću mudrost od one kojom je obdaren građanin. Mudar čovjek, ukoliko takvim želi ostati, suzdržavati će se etiketiranja drugih ljudi.

Umjesto budala reći – to što je napravio bilo je budalasto, umjesto škrtac – nije mu milo trošiti, umjesto nimfomanka – dama koja voli eksperimentirati u ljubavi a diktatorom sigurno neće etiketirati osobu koja je baštinila bratstvo i jedinstvo svih naroda kojima je vladala, koja je većinu svojih građana stambeno, zdravstveno i socijalno zbrinula, za čije je vlasti bilo na stotine proizvodnih pogona i koja je zadržala neutralnu poziciju naspram dva najveća politička bloka u recentnijoj povijesti. S druge strane Tito je kao državnik imao puno mana, grijehova, zabluda i pogrešaka. No ništa više od svih nas koji smo mu do pred trideset godina karanfilima mahali oko guzice. A mahali smo i Sanaderu i Tuđmanu jer mi volimo totalitarne režime i tražimo vođe. Naprosto volimo mahati karanfilima i zastavicama i na povijesnim slikama ostajati ovjekovječeni kao točkice oko vođine guzice.

I to je dobro znati o svom nacionalnom identitetu jer se upravo zbog nas pomolilo nešto novoga na umjetničkom obzoru. U umjetnosti smo posve neočekivano nadahnuli novi umjetnički pravac, sureopointilizam: vođa slikan surealistički velik i dominantan a pučani i karanfili prikazani kao točkice pointilističkom metodom umanjivanja.

Druga stvar koju (meni) govorite o sebi kada etiketirate druge ljude jest:

2. Da ne razumijete ništa o biti kršćanstva

Revnosni kršćani (čitaj: skoro svi Hrvati) mogli su naučiti kako se raspeti Isus u svom posljednjem obraćanju raspetom čovjeku do sebe (kojega razapinju kao razbojnika) ne etiketira istoga etiketom – razbojnik - niti sebe uzdiže već čovjeka do sebe tješi riječima: „Nas oboje biti ćemo kod Oca.“

Deklarirati se pravim kršćaninom je vrlo ozbiljna i teška zadaća. Kršćanin ne sudi o drugim ljudima koji imaju druge sisteme vjerovanja. Kršćanin ne vrijeđa ljude. Kršćanin zna da ljudima sudi samo Bog. Kršćanin zna da si niti Isus nije dopustio slobodu osude drugih ljudi. Sudac ljudima je samo Bog a svjedok ljudima su njegova djela. „Stablo nazivamo prema njegovim plodovima a čovjeka (pa i Tita) prema njegovim djelima.“

PS. Uočite kako sam postupak naše predsjednice opisala pridjevom „glupasto“. Bilo bi zbilja uvredljivo, protivno kršćanstvu i glupo od mene da sam prvu damu radi male nepromišljenosti nazvala GLUPAČOM a njezina velika državnička djela koja će (molimo se) premašiti Titova tek predstoje.

Za sada su kolege samo po ljubavi prema inauguracijama.

www.natalijaprinci.com

  • zampioivo:

    Koji zločinački um samo može megaubojicu slaviti, dozvolite nam slaviti njegoive kolege Staljina, Hitlera i ostale njegove kolege koji su odgovorni kao i on za preko milijun ubojenih ljudi. Monstruozan je ovaj uragak ma tko ga napisao a sirota ova ... prikaži još!a potpisala. Koje je njegovo djelo nego zločinačka tvorevina kloja je Hrvate koštala pola milijuna ljudi. Slavite malo HITLERA jer su isti jedina razlika što Hitler ipak nije masovno ubijao Njemce kao ovaj ubojica Hrvate.

  • Televizor:

    Jel se ova najela ludih gljiva? Nije lijepo reći istinu? Onda valjda ni HItler nije zločinac jer to nije lijepo reći. Tuka i pol! Prvo sam mislio da je ovo neuspjeli sarkazam kad ono, ova smrtno ozbiljna.

  • Tannhauser:

    Želi li se netko kladiti? Ja mislim da autorica ovog članka ne pripada nijednoj vjeroispovijesti, dapače da joj je kršćanski nauk potpuno stran. Da nešto zna o tome ne bi pisala ovakve gluposti. Daklem moj polog 100 kn.