Povratak na blog

Kraljevina Švedska - neoliberalne reforme kao temelj budućnosti

Može se primijetiti kako nam se već duže vrijeme pod nos ne podmeće Švedska, mnogim neukim glavama donedavno zemlja-uzor najsličnija neprežaljenom jugo-socijalizmu. Današnji hrvatski reformatori, k...
Objava 20. travnja 2017. 550 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 4
 • Avatar LiTsung
  LiTsung:

  Švedska će do 2030. postati zemlja trećeg svijeta. Izvor: UN. Ovaj tekst bi možda imao smisla prije desetak godina ali danas su si Šveđani zabili ne autogol već su napravili harakiri svojom imigracijskom politikom uvoza svega i svaćega, pogotovo sa ... prikaži još! Bliskog istoka i Afrike. Mnoge pokrajine su zbog ogromnog broja imigranata u financijskim dubiozama i moraju ih potpomagat one koje bilježe pluseve u bilancama. Stope kriminala i silovanja rastu, u mnogim gradskim četvrtima nakrcanim imigrantima za policiju i ostale službe to su "no go" zone. Inzistiranje na feminizmu i ravnopravnosti (čitaj privilegijama jer odgovornost i dalje prepuštaju muškarcima) od šveđana su napravile feminizirane, uškopljene beskrvne jadnike koji su zadnji na listi prava, iza žena i imigranata. Ako si danas u Švedskoj bijelac, muškarac-Šveđanin zadnja si rupa na svirali. Švedska kakvu zamišljamo danas je prošlost.

  12:28 21. 4. 2017.
 • tolitol:

  Izvrstan članak!

  16:20 21. 4. 2017.
 • Avatar Se vas bum tužil
  Se vas bum tužil:

  Daleko je Švedska... Nema govora o održivim sustavima socijalnih transfera uz našu strukturu stanovništva na razini bdp-a ispod nekih 20.000 dol. po stanovniku/g. ni uz negativnu stopu rasta stanovništva. A uz našu strukturu gospodarstva, koja je sad još i u ... prikaži još! ugrozi zbog Agrokora, kad se sve i-de-alno da nemre idealnije poklopi, nema šanse da godišnji rast ikad bude veći od par bijednih postotaka. Dakle, karikiram, ako nastavimo po istom, trebalo bi nam nekih 250 g. koje je imala Švedska, da ostvarimo trećinu onog kaj Švedska ima sad, ali nemo, nebu imal tko. Teško je govoriti o potpuno slobodnom tržištu ili potpuno privatnom vlasništvu u maloj zemlji s malo ljudi, pogotovo ako država mora utjecati na promjenu strukture gospodarstva, treba racionalno upravljati malom infrastrukturom, ali treba imati - i provoditi - dobre zakone za kontrolu monopola, oligopola i pogodovanja u poslovima s državom. Naravno da ovo sve bez obrazloženja zvuči kao fraze i natuknice, ali u ovaj kasni sat nije mi do širokog obrazlaganja, pogotovo kaj za sad uopće ne vidim svrhe. Mi smo si isprofilirali isključivo nepogrešivu političku elitu, nepogrešivo se petljaju tamo gdje se ne treba petljati, peru ruke od onoga gdje bi se trebali petljati, nepogrešivo kradu, jedino ako se petljaju tamo gdje bi trebali, to rade pogrešno. Znači eventualni oporavak treba početi od pravosuđa, zakonodavstva, usmjeravanih razvojnih investicija... onda još veliki brijeg reformi u zdravstvu, obrazovanju, znanosti, a sve s potkom brige o natalitetu, kvaliteti života... onda... nek me netko štipne da se zbudim.

  01:38 23. 4. 2017.
 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  Odličan!

  12:31 21. 4. 2017.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.