Blogosfera Neosocijalizam

Petrov mora u koaliciju sa SDP-om

Objava 18. kolovoza 2016. 7 komentara 2200 prikaza
Petrov i Milanović
Petrov i Milanović
Petrov i Milanović

U hrvatski politički sustav oblikovan iliberalnim konstitucionalizmom MOST je (bez obzira na sadržaj s kojim se netko može i ne mora složiti) uletio kao nikad željena zamjena mehanizmu koji je nacionalistički pristup uspostave političke zajednice držao suvišnim, jer on nema u fokusu ograničavanje vlasti nego završetak povijesne priče o državnosti. Čemu bi se ograničavala vlast u državi koja je napokon počela vladati sama sobom, glasio bi argument. Budući da tema liberalnog konstitucionalizma nije, nema i neće imati apsolutno nikakvog potencijala da se uhvati u javnosti, MOST je igrom slučaja počeo obavljati dragocjenu ulogu kočničara, koji se pokazao kao prilično uspješan u ograničavanju moći jačim političkim snagama, a što bi samo jednim pogrešnim potezom moglo biti trajno izgubljeno.

Ako popratimo priču MOST-a i zbrkane pokušaje definiranja vlastite uloge u domaćim političkim procesima, a koji su se u tome nezavisnom i “antiideološkom” kolopletu donekle susretali blizu iste točke, teško da se može pogriješiti sa zaključkom kako njihova namjera nije preskakanje trećeg mjesta u redoslijedu političkih snaga (što još uvijek i nije realno), već da se na tom mjestu zadrže kao faktor koji će na oštro podijeljenoj stranačkoj sceni trasirati političku dinamiku i mijenjati je nabolje preko dominantnih političkih snaga. “Reforme” su se pokazale kao dobra pričica, koja ima određeni propagandni potencijal, ali ubrzo se otkrilo da se iza nje valjala romantična politička želja da hrvatska politika bude dobra, materinska i moralna. Jedan od čelnika MOSTA, g. Grmoja, u tom smislu u nedavnom intervjuu kaže da se dvije najveće stranke moraju ili promijeniti ili nestati. Valjda je svjestan da za tu misiju treba preživjeti paklensku političku vrućinu, pogotovo kao krhki jezičac na vagi, što je po svemu njihova prirodna pozicija. Skakanje, na primjer, na drugo mjesto, značilo bi besposleno, opozicijsko vegetiranje.  

Premda MOST ima svoje korijene u ultrakonzervativnom HRASTU, premda njihovi prvi ljudi piju vodu s izvora socijalnog konzervatizma, (ne i ekonomskog, tržišnog, jer takvih u nas još nema), premda im je zbog toga ideološki i prirodni saveznik HDZ, pogotovo sad ovako uglađen i pomaknut prema desnom centru, još jedno koaliranje s tom strankom neminovno bi bilo kobno. Bilo bi to suprotno svemu što mostovci žele biti - treća, nezavisna, korektivna, antiideološka snaga hrvatske političke scene, snaga koja je od pokvarene čini moralnom. U tome nisu bili neuspješni: korumpirani predsjednik najveće stranke zbog njih se odriče političke moći, HDZ usput sam sebe ruši s vlasti i prisiljen se je ušminkati, uljuditi i pripitomiti. Stoga se postavlja pitanje što će više s HDZ-om u krevetu osim da podijele resore i mjesta u javnim tvrtkama. "Da pomažu ljudima i mijenjaju sustav", kako ovih dana govori g. Petrov. No, može li se to uklopiti u okvire koji su ih doveli tu gdje jesu? Opetovano koaliranje s HDZ-om bio bi razoran dokaz da su doista samo privjesak te stranke i da glas njima više nije nikakav glas protesta, nego poluga putem koje ta stranka dolazi na vlast. Laburisti kao privjesak SDP-a izgubili su smisao svog postojanja i na kraju su ih se, na njihovo veliko čuđenje, odrekli oni kojima su u određenom trenutku poslužili. Trenutačna im je podrška 0,2%. Neminovno tako završavaju trabanti.

Žele li ostati dosljedni i relevantni, ne žele li pogaziti sve zbog čega su g. Petrov i njegovi sudrugovi ušli u politiku, žele li nastaviti s mijenjanjem stranačkih čelnika i popravljanjem stranka, onda se, vođeni logikom koju su sami sebi nametnuli, isporučuju ravno SDP-u. Očito su u čelništvu MOST-a svjesni pred kakvim su se izborom našli, jer im stav o SDP-u više nije tvrd kao prije nekoliko mjeseci.

Jedini će im problem biti što se SDP-u draži čini HDZ, njihov stari drugar u otkoštavanju hrvatske lešine. Zato će Petrov i društvo morati mnogo toga progutati, prožvakati i žrtvovati u pokušajima da prežive na političkoj sceni. Velike stranke će se snažno angažirati oko strategija kojima će pokušati pogušiti želje tamo nekih provincijalaca iz MOST-a da im čačkaju po utrobi i otimaju vlast iz ruku.

 

 

  • sestrićna:

    al ga lukica lupeta...

  • Erick:

    Svakakvih gluposti u novinama ovih dana, analize za djeciji vrtic ili da se popuni prostor u listu.

  • servus.krajna19@gmail.com:

    Hdz i Hdssb i Hsls i Bandić i Hsp i Most i dio manjina čini novu vladu i to je napokon kraj Sdp a i Hns a i polako idu u ropotarnicu povijesti.