Blogosfera Večernjeg lista

NextGen Financije
Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat

NextGen Financije

Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat

Više o blogeru
O blogeru

Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat

Od pokretanja našeg najdražeg bloga Novac i djeca, do sad, je prošlo gotovo deset godina. Kad smo krenule s pisanjem bloga jako nas je mučilo što se o financijskoj pismenosti nije dovoljno pisalo, govorilo niti poduzimalo dovoljno aktivnosti.

Da ne budemo puki promatrači koji se žale, a ništa ne poduzimaju, osnovale smo Hrvatski institut za financijsku edukaciju (www.hife.hr) koji je prošle godine proslavio svoju desetu godišnjicu rada i djelovanja. Realizirale smo više od 25 projekata, educirale više od 2.800 polaznika radionica, objavile više od 240 tekstova/brošura na temu financijske pismenosti i prava potrošača. Hrvatski institut za financijsku edukaciju pridružio se i Operativnoj grupi za praćenje provedbe financijske pismenosti i zajedno s drugim članovima radi na edukaciji građana o upravljanju osobnim financijama. 

Kroz posljednjih 10 godina imale smo priliku upoznati predivnu djecu željnu znanja o financijama i nastavnike entuzijaste koji su u pretrpanim rasporedima uspjeli izdvojiti vrijeme i posvetiti ga financijskoj edukaciji djece i mladih. Ovom prilikom im se zahvaljujemo na tome.

Napisale smo i dvije knjige u izdanju Školske knjige: Osobne financije - kako biti i ostati u plusu i Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća. 

Nakon 15+ godina provedenih u bankarstvu na poslovima procjene kreditnog rizika, znanje i iskustvo stečeno u bankarstvu odlučile smo prenijeti novim generacijama i kroz Princi consulting u suradnji s drugim stručnjacima iz područja bankarstva i procjene vrijednosti nekretnina pripremile niz zanimljivih poslovnih edukacija, ali i edukacija namijenjenih djeci i mladima koje kompanije mogu organizirati za djecu svojih zaposlenika kao dio aktivnosti usmjerenih na društvenu odgovornost. Više o programima saznajte na www.princi-consulting.hr, a o autoricama bloga na: https://www.princi-consulting.hr/nas-tim/ Nudimo i usluge pomoći pravnim osobama u odnosu s kreditnim institucijama, izrađujemo investicijske studije i poslovne planove pomažući poduzetnicima u ostvarenju njihovih poslovnih ideja.

U blogu NextGen Financije pisat ćemo o temama o kojima mislimo da zaslužuju veću pažnju medija i javnosti. Izdvajamo samo neke od tema o kojima planiramo pisati:

  • Nova paradigma održivosti: EU taksonomija i Ciljevi održivog razvoja  – podizat ćemo u javnosti svijest o tome što se smatra zelenim ulaganjima – ulaganjima u održive investicije, upoznati se s osnovnim pojmovima iz EU taksonomije i ciljevima održivog razvoja
  • Age Tech u području financijskih i javnih usluga – digitalizacija nam uvelike olakšava život i dok mlađe generacije s lakoćom drže korak sa svim novitetima, građani starije životne dobi koji nemaju dovoljno razvijene digitalne vještine izlažu se riziku financijske isključenosti ili nemogućnosti korištenja aplikacija koje nisu u potpunosti prilagođene njihovim potrebama. Istražit ćemo koliko kreditne institucije i pružatelji javnih usluga vode računa o prilagodbi aplikacija i edukaciji osoba starije životne dobi za primjenu inovativnih rješenja koje uvode.
  • Financijske usluge i prava potrošača – podizat ćemo u javnosti svijest o pravima potrošača korisnika financijskih usluga, rizicima koji su specifični za određene financijske proizvode i usluge te kako ih možemo ublažiti. 
  • Upravljanje osobnim financijama i održivost – pisat ćemo o održivom financiranju, ulaganjima i potrošnji te kako svojim svakodnevnim odlukama možemo doprinijeti postizanju ciljeva održivog razvoja.
  • Poduzetništvo kao prilika za samozapošljavanje – želimo podizati u javnosti svijest o poduzetništvu kao prilici za samozapošljavanje ili prilici za ostvarivanje dodatnih prihoda. Pisat ćemo o mitovima i zabludama o poduzetništvu te kako poduzetničku ideju pretvoriti u poduzetnički pothvat.
  • Digitalizacija u financijskim uslugama – pisat ćemo o trendovima u pružanju financijskih usluga i što digitalizacija donosi za potrošače. 

Da ovo ne bude blog samo o svijetu financija pronaći ćemo i zanimljive sugovornike s kojima ćemo razgovarati o osobnom razvoju, strahovima, slijepom posluh, uspjehu i emocijama moći.

Ana i Danijela

Blog postovi