Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera NextGen Financije

85% stanovnika u RH ima barem jednu platnu karticu, ali i dalje volimo plaćati u gotovini

Iako 85% stanovnika u RH ima barem jednu platnu karticu, 78% transakcija je u gotovini
Objava 26. travnja 2022. 0 komentara 351 prikaza
foto: www.pixabay.com
foto: www.pixabay.com
Gotovinska plaćanja i dalje su u većini slučajeva naš prvi izbor

Iako 85% stanovnika u Republici Hrvatskoj ima barem jednu platnu karticu, 78% transakcija je u gotovini, odnosno ako gledamo vrijednosni udio onda je isti 50%. Bez obzira na značajan udio plaćaja u gotovini, samo 22% bankomata u RH nudi opciju beskontaktnog pristupa gotovom novcu. 

Kad dođemo do teme o novcu sve postaje jako individualno i osobno, pa su i mišljenja i preferencije građana različiti. Jedan dio građana misli kako kad imaju gotov novac u novčaniku lakše upravljaju svojim financijama jer su svjesniji onoga s čime raspolažu.

S druge strane, povećanjem udjela bezgotovinskih transakcija do svog novca dolazimo na brži i jednostavniji način, uvidom u promete po računu na jednostavniji način možemo analizirati učinjene troškove i raditi usporedbe za različita razdoblja i temeljem toga donositi odluke vezane upravljanje kućnim budžetom. Ne treba zanemariti niti važan doprinos bezgotovinskih plaćanja u smanjenju pranja novca i smanjenju izbjegavanja plaćanja poreza.

Iako smo svjesni svih prednosti koje je u naše živote donijelo internet/mobilno bankarstvo i bezgotovinska plaćanja ne smijemo zaboraviti na građane koji si ne mogu priuštiti kupnju mobitela, računala ili nemaju adekvatnu razinu digitalne pismenosti, stoga nisu u mogućnosti uključiti se u ovu tranziciju. S druge strane ne treba podcijeniti niti druge rizike koji su prisutni kod bezgotovinskog plaćanja, a odnose se na rizik od hakiranja računa, ili gubitak privatnosti, koju ipak zadržavamo kad trošimo gotov novac. To su one dvije strane svake medalje.

Zbog čega ugovaramo, kartice koje ne koristimo?

Prema podacima koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB) u svojoj publikaciji „Platne kartice i kartične transakcije“, na dan 31. prosinca 2020. u RH smo imali:

  • 2,06 platnih kartica po stanovniku
  • 1,63 debitnih kartica po stanovniku
  • 0,43 kreditne kartice po stanovniku

U ovoj publikaciji HNB, posebnu pažnju nam je privukao podatak kako se u 2020. od ukupnog broja izdanih platnih kartica u RH svaka druga kartica ne koristi u posljednjih godinu dana (40%) ili je blokirana (6%).

Mišljenja smo da je značajan broj ugovorenih kartica koje ne koristimo – tu se otvara pitanje za svakog korisnika kartice koji je ne koristi je li plaća naknadu za nešto što mu nije potrebno ili rijetko koristi? Svakako provjerite.

Pandemija COVID – 19 ipak je utjecala na preferencije potrošača

Iako smo i u vrijeme pandemije COVID – 19 i dalje bili skloniji plaćanju u gotovu novcu, ipak određene promjene su zabilježene. U 2020. u odnosu na 2019. zbog pandemije, smanjen je broj izdanih računa koji su plaćeni gotovim novcem za 26%, a njihova vrijednost za 10%. Nešto je drugačija slika s brojem kartičnih platnih transakcija kupnje robe i usluga koji je smanjen samo za 0,1%, a njihova vrijednost za 10%, u odnosu na 2019.

Primjer Švedske

S ovako i dalje značajnim udjelom plaćanja u gotovu novcu, ali i objektivno limitirajućim mogućnostima dijela građana za uključivanje u digitalnu tranziciju u platnim uslugama, pred nama je vrlo izazovan put do stvaranja bezgotovinskog društva.

Model bezgotovinskog društva kakav razvija Švedska u kojoj bezgotovinska plaćanja imaju udio manji od 1% u bruto domaćem proizvodu, u kojoj se broj gotovinskih transakcija godišnje smanjuje po stopi od 10% već dulje razdoblje rezultat je sustavnog razvoja financijske infrastrukture, edukacije građana, ali i konkurencije koja se pojavila kroz fintech kompanije koje su podigle razinu doživljaja i funkcionalnosti koje nude potrošačima i to vrlo često uz niže troškove.

Bit će zanimljivo pratiti što će ubrzati povećanje udjela bezgotovinskih plaćanja u RH: financijska edukacija, razvoj financijske infrastrukture ili možda konkurencija fintech kompanija...

 

Organiziramo individualne, inhouse i edukacije otvorenog tipa iz područja upravljanja osobnim financijama, društvene odgovornosti, bankarstva, poduzetništva i osobnog razvoja. Saznjate više na: www.princi-consulting.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.